Norge

37 mennesker druknet første halvår

I alt 37 personer druknet første halvår i år. Det er 15 færre drukningsdødsfall enn i samme periode i fjor, viser Redningsselskapet drukningsstatistikk.

I alt 37 personer druknet første halvår i år. Det er 15 færre drukningsdødsfall enn i samme periode i fjor, viser Redningsselskapet drukningsstatistikk. Her redningsskøyta Odd Fellow III. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  • NTB-Dag Kjørholt

I første halvår i år druknet 20 personer druknet etter fall fra land eller brygge mellom januar og juni, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Det fremgår av tallene at 20 personer druknet etter fall fra land eller brygge mellom januar og juni. Ni personer druknet fra fritidsbåt (inkludert to fra kajakk eller kano), mens to tenåringsgutter omkom under bading.

De resterende seks druknet etter at tre biler havnet i vannet, under dykking, et basehopp og fall fra passasjerbåt. Fortsatt preges statistikken av godt voksne menn. Bare to av dem som har druknet så langt i år, er kvinner.

Færre har druknet i forbindelse med bading, bruk av fritidsbåt og etter fall fra land eller brygge. Det har heller ikke vært drukningsdødsfall fra yrkesfartøy så langt i år.

Dårligere vær

– Nedgangen i antall drukninger har vært tydelig i april, mai og juni. Været har vært langt dårligere enn i samme periode i fjor, så noe av forklaringen ligger nok her. Færre oppholdt seg på, ved og i vannet i denne perioden, sier Tanja Krangnes, som leder fagområdet drukning i Redningsselskapet.

Nedgangen fra tidligere år når det gjelder drukning fra fritidsbåt, fortsetter også i år.

– Dette er veldig positivt. Økt fokus på sikkerhet og gode holdninger, vestpåbud og at alle som er født etter 1980 må ha båtførerprøven kan være medvirkende årsaker, sier hun.

Også Sjøfartsdirektoratet synes det er gledelig at antall omkomne på sjøen går ned.

– Vi håper og tror at dette er et resultat av et samlet fokus på sikkerhet fra flere etater og organisasjoner, men ikke minst at folk er blitt enda flinkere til å tenke sikkerhet når de skal ferdes på sjøen i fritidsbåt, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet.

Direktoratet oppfordrer alle til å sjekke flyteutstyret, for eksempel at patronene i oppblåsbare flytevester er innenfor holdbarhetsdato, og at flyteutstyret blir brukt på riktig måte.

Uansett om man er alene eller flere om bord, er det også lurt å bruke utstyr som stopper motoren om man faller over bord. En vanntett pose til mobiltelefonen anbefales også, slik at man kan kunne varsle ved en ulykke.

Ikke bad alene

I 2018 druknet 18 personer under bading. Redningsselskapets gjennomgang av badeulykker de siste fem årene, viser at 70 prosent av alle slike drukningsdødsfall skjer i juli. Barn i barneskolealder, ungdom og eldre mennesker er mest risikoutsatt.

En av tre som mister livet under bading, er 70 år eller eldre.

– Tenk over om du er i like god form som før, hvis det er lenge siden du badet. Ta hensyn til egen helse, svøm langs land og unngå å bade alene, råder Krangnes.

Les mer om

  1. Ulykker
  2. Redningsselskapet