Norge

Mædi-smitte påvist hos sau i Trøndelag

Den fryktede sauesykdommen Mædi er påvist i en rutineprøve på et slakteri i Trøndelag. Nå tar Mattilsynet nye prøver for å finne ut om flere dyr er smittet.

Den alvorlige sykdommen Mædi er påvist i en sauebesetning i Trøndelag. Sykdommen er svært smertefull for dyr. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

 • NTB

Mattilsynet påla fredag 14–15 besetninger restriksjoner mot å selge eller flytte dyr ut av besetningen på grunn av mistanken om sykdommene Mædi eller CAE.

Nå er mistanken bekreftet, etter at Veterinærinstituttets prøver har bekreftet funn av den alvorlige sykdommen. Sist gang sykdommen ble påvist i Norge var i 2005.

sine nettsider skriver Mattilsynet at flere besetninger har vært i kontakt med besetningen der sykdommen er påvist. Disse er nå pålagt restriksjoner som i praksis betyr at produsentene ikke får selge eller flytte dyr ut av besetningen.

Ifølge Mattilsynet er flytting av dyr den viktigste årsaken til smittespredning mellom besetninger. Sauene får likevel gå på utmarksbeite siden risikoen for smitte der regnes som svært liten. Samtidig vil de gjennomføre nye prøver for å finne ut om flere dyr er smittet.

Mædi kan ikke overføres til mennesker, men er svært smertefull for dyrene. Det finnes ingen vaksine mot sykdommen, ei heller kur for dyr som er smittet. Nødvendige tiltak for å bli kvitt smitten i den enkelte besetning vil derfor vanligvis innebære at berørte dyr og deres avkom slaktes.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Smittsom skrantesyke bekreftet hos villrein på Hardangervidda

 2. NORGE

  Vet ikke om vi vil få svar på hva hundene er blitt syke av

 3. NORGE

  Elven ble farget rød da svinepesten rammet. Nå får Norge kraftig kritikk for svak beredskap.

 4. NORGE

  Alle kjente virus er sjekket ut etter hundedødsfall

 5. NORGE

  Syk og død villaks i flere elver i Sør-Norge

 6. NORGE

  New York: Flere av de store kattedyrene har hatt symptomer