Norge

Storberget: - Det var her jeg hadde mine flotteste opplevelser

Slik ser det ut i det bombeherjede møterommet til justisdepartementet. Tidligere justisminister Knut Storberget har selv sett de store skadene.

FS00008306.jpg
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • Ola Mjaaland

— Det var en ørkesløs opplevelse å være der, forteller Storberget til Aftenposten.no.

I oktober gikk han gjennom store deler av lokalene til justisdepartementet, fra første til 12. etasje i høyblokken i regjeringskvartalet.

— Jeg sa til meg selv hvert eneste minutt at «dette er bare materielle skader». Vi mistet fire mennesker i denne katastrofen og det er det store tapet. Når du ser de enorme skadene, må vi prise oss lykkelig over at ikke flere ble hardt rammet.

Tre drept av bomben

Tre av de fire som ble drept, døde som følge av bomben i regjeringskvartalet. Den fjerde ble drept på Utøya.

Møterommet i 7. etasje i justisdepartementet.

— Vi hadde en sommervikar hos oss, Bendik Rosnes Ellingsen, som hadde fri den dagen for å være på Utøya, forteller Storberget.Han ser frem til den første julen på mange år som menig stortingsrepresentant, men vet at nettopp denne julen blir spesiell og vanskelig for mange.

— Jeg håper mange bruker jula til å ta en ekstra telefon. Det er mange som savner noen.

Skuddsikre vinduer blåst løs

Bildene fra justisdepartementet forteller at blant annet et av møterommene i 7. etasje ble nærmest knust i bombeangrepet.

— Møterommet er et sted der jeg har hatt de flotteste opplevelsene i min yrkeskarriere, alle de morgenfrokostene og møtene vi har hatt med norsk presse, som for meg har vært gylne øyeblikk i politikken.

Storberget forteller at han forbandt soliditet med det rommet og resten av lokalene til departementet der han var øverste sjef i seks år, frem til han gikk av i november.

Kontoret til justisministeren.

— Det var det tryggeste og mest siviliserte stedet jeg har vært. Jeg erkjenner nå i ettertid at det først og fremst skyldtes alle de menneskene jeg har hatt rundt meg. - Når du ser det som var kontoret ditt, der de skuddsikre vinduene har løsnet fra rammene av lufttrykket, hvilke tanker gjør du deg?

— Jeg hadde planer om at jeg skulle innom kontoret den dagen, men det var de hjemme som fikk meg fra det. Jeg får være glad for at jeg ikke satt i den stolen akkurat det øyeblikket.

Mye opprydding gjenstår

150 dager etter at Anders Behring Breivik utløste bomben i hjertet av Regjeringskvartalet, er det fortsatt mye oppryddingsarbeid som gjenstår.

Omtrent 1000 tonn med møbler, dokumenter og ødelagt bygningsmasse er ryddet bort. De fleste kontorene i departementsbyggene er svært ødelagte.

— Vi har fortsatt ikke tatt stilling til hvordan vi skal tenke i forhold til om bygninger skal rives eller ikke. Det tekniske er ikke klart ennå. Heller ikke om vi skal ha et samlet regjeringskvartal for alle departementer. Det er opp til politiet, sa statsråd Rigmor Aasrud på en pressekonferanse i S-bygget, hennes tidligere arbeidsplass.

Bærende elementer

Etter en befaring med Statsbyggs ingeniører, erfarer Aftenposten at det skal være mindre skader på hovedkonstruksjonen, altså de bærende elementene som er avgjørende for om bygninger må rives av hensyn til sikkerheten.

Oppryddingen pågår fortsatt i regjeringskvartalet.

I Y-blokken fremstår murveggene som uskadede, selv i hjørnet av blokken med luftlinje til bombekrateret. Der hadde kunnskapsminister Kristin Halvorsen sitt kontor, men hun var ikke der da terroristen slo til. I likhet med kontoret til justisministeren, ble de skuddsikre vinduene delvis blåst inn.Mens lettvegger inn til kontorer med vindu mot Grubbegata har forflyttet seg opptil 30 centimeter, er den delen av R4 som vender bort fra Grubbegata rimelig inntakt. Her regner Statsbygg med at det i løpet av januar vil være folk på jobb. Hvorvidt det vil være departementsansatte eller andre arbeidere som bruker lokalene, er uvisst.

Kaldt og støvete

Ganske nøyaktig 30 grader kaldere enn 22. juli er store deler av de ødelagt bygningene kalde nå, tildekket med sponplater foran vinduer, og også ganske støvete. 150 arbeidere jobber med å bære ut ødelagte møbler og annet inventar iført masker foran nese og munn. Møblene selges, og i neste fase er det sanering. Til slutt skal det elektriske anlegget sikres og fikses.

Arbeidet regnes med å være ferdig før 1. mai. Da skal høyblokken være asbestfri og alle bygninger være strippet for annet avfall og ødelagt bygningsmasse.