Norge

- Studentene får jobb før de er ferdig

Det er ikke bare ingeniører som er en stor mangelvare i Norge, også innen IT er det et økende behov. Nå vil IT-bransjen skape interesse for faget med app-konkurranse.

Flere av studentene får jobb før de er ferdig, forteller instituttleder Morten Dæhlen ved institutt for informatikk på Blindern. Foto: SVEIN ERIK FURULUND

 • Frøydis Braathen
  Frøydis Braathen
  Journalist

Instituttleder Morten Dæhlen ved institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, forteller at bedrifter besøker instituttet hver uke, for å forsøke å kapre studenter til faste jobber.

— Flere av studentene får jobb før de er ferdig. Jeg var i en klasse med ca. 25 masterstudenter for noen uker siden, og det viste seg at alle allerede har fått en jobb som venter på dem. Men vi understreker at det er viktig å gjøre seg ferdig med utdanningen først, sier Dæhlen til Aftenposten.

For få plasser

Han har lenge varslet myndighetene om at det er viktig å satse på flere studieplasser for å imøtekomme fremtidens krav til IT-kompetanse.

I fjor var det godt over 600 primærsøkere til rundt 400 studieplasser.

— Tallene våre viser at interessen for studiet ikke er så verst, men vi trenger både flere studieplasser og større interesse for faget dersom Norge ikke skal komme helt i bakevja. IT er allerede overalt, i alle typer bedrifter har man bruk for IT-kompetanse, og vi vet det kommer til å bli et økende behov i fremtiden, sier Dæhlen.

- IT-utdanning blir lukrativt

Les også

NHO: - Nyutdannede ikke godt nok rustet til å jobbe

Det er vanskelig å anslå hvor mange som trengs med IT-kompetanse fremover. Ifølge IKT Norge (IKT-næringens interesseorganisasjon) er det i dag rundt 1500 ubesatte IKT-jobber i Norge, og et søk på Finn.no viser at det er 2330 ledige IKT-stillinger utlyst.

Direktør Heidi Austlid i IKT Norge tror at usikre økonomiske tider kan gjøre at nyansettelser holdes noe igjen, og venter at behovet øker ved bedre tider.

— IT-utdanning kommer til å bli lukrativt fremover. Vi opplever at store og små IT-selskaper strever med å finne de gode hodene. Men til nå har vi bare sett konturene av mangelen på IT-kompetanse i Norge, sier Austlid.

For få velger realfag

Den største utfordringen er at for få velger realfag på videregående, mener hun.

— Det er en utfordring for myndighetene at det er for få studieplasser. Men vi må også jobbe hardt sammen med myndigheter, universiteter og skoler for å rekruttere flere til realfagene. Det er viktig å starte tidlig og tenke langsiktig, sier Austlid.

Konkurranse om drømme'app

IKT Norge forsøker nå å gi et bidrag til å øke IT-interessen blant unge, ved å arrangere en konkurranse om det beste forslaget til en «drømme‑app». Konkurransen er en del av et større EU-prosjekt kalt «e-Skills», som skal vekke ungdoms interesse for informatikk.

Konkurransen er lansert på Facebook, og det er allerede kommet inn over 100 gode forslag. I slutten av mars vil fem finalister få hjelp av hver sin utvikler og designer til å lage en prototyp på app’en sin.

- Det er et paradoks at barn og unge er svært drevne i bruken av data, smarttelefoner og annet IT-utstyr, mens det likevel ikke er mange nok som velger denne utdanningen. Med denne konkurransen håper vi å vise mangfoldet og mulighetene som finnes hvis man satser på informatikk-studier, sier Austlid.

 1. Les også

  Over 6000 vil ta sommeren hos Statoil

 2. Les også

  Måtte si nei til 765 nye ingeniørstudenter

 3. Les også

  Får ikke lov å være på Facebook

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  – Fremtidens sykepleier skal være en krysning av ingeniør og helsearbeider

 2. DEBATT
  Publisert:

  Helsefag og tverrfaglighet er årets vinnere

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Dette er de ti mest populære studiene

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Vil øke antall studieplasser med 4000 i år

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  «Det er omtrent 35 forskjellige utdannelser innen økonomi og administrasjon. Det trenger vi ikke»

 6. NORGE
  Publisert:

  Støre om Regjeringens satsing på digitalisering: – Mer 1997 enn 2017