Norge

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide gir seg i politikken

Nøyaktig ett år etter at tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide tapte kampen om KrFs retningsvalg, annonserer han at han trekker seg fra politikken.

Knut Arild Hareide under KrFs landsmøte tidligere i år.
 • Robert Gjerde
  Journalist

– Jeg har hverken jobbet for eller tenkt på noen omkamp. Da er dette en naturlig konsekvens, sier Hareide til avisen Vårt Land.

Beslutningen overrasker ingen i det politiske miljøet. Han gikk av som partileder da KrF gikk inn i Solberg-regjeringen mot hans ønske i januar i år.

Nå har han varslet lederen i KrFs fylkeslag i Hordaland om at han ikke stiller til valg ved stortingsvalget i 2021.

Les også

Knallhardt oppgjør med Ropstad og Bollestad i ny bok fra Hareide-rådgiver

Han er fortsatt innvalgt på Stortinget der han vil sitte ut perioden, frem til 2021.

Han sier til Vårt Land at han fortsatt vil forbli en KrF-er, og at han vil «innta den posisjonen som Bondevik, Svarstad Haugland og Høybråten har i andre posisjoner utenfor Stortinget. De har alle vært gode støttespillere og forbilder for meg.»

– Men jeg vil ikke være taus. Og jeg vil vise bredden i KrF. Selv om vi har tatt et valg, må vi ha en bredde med oss. Kjell Ingolf er tydelig på at han ønsker dette, sier Hareide.

– Ingen faktafeil i Erstads bok

Han sier til Vårt Land at han kjenner seg igjen i beskrivelsen av prosessen rundt KrFs veivalg som hans nærmeste rådgiver Emil André Erstad gir i boken Hareids fall, som har vakt stor oppmerksomhet denne uken.

I boken tar Erstad et oppgjør med de daværende nestledere Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad. Erstad mener også Hareide var for ettergivende overfor dem.

– Jeg har ikke sett noe som er feil av fakta (i boken), men vi har jo også vært til stede i hver våre hendelser. Dette er hans beskrivelse. Men jeg kjenner meg igjen, skjønt ikke i følelseslivet han beskriver, sier Hareide til avisen.

Les også

Det hjelpeløse forsøket på å endre Norge | Trine Eilertsen

Knut Arild Hareide og hans to nestledere rett etter at det var klart at Hareides forslag om å søke regjeringsmakt med Ap, falt på KrFs skjebnelandsmøte 2. november 2018.

Erstad beskriver at han opplevde at nestlederne var illojale, og at de svek Hareide. Det er ikke Hareide enig i, men han sier at han var uenig i Ropstads abortutspill, som mange mener avgjorde KrFs veivalg.

– Jeg var uenig i abortutspillet og mente det brøt retningslinjene. Jeg var også uenig i det som skjedde foran avstemningen i Rogaland KrF.

Avviser hemmelige Støre-møter

Han avviser at han holdt møter med Ap-leder Jonas Gahr Støre hemmelig for nestlederne.

– Jeg hadde samtaler med alle parlamentariske ledere og refererte overfor nestlederne fra alle mulige samtaler. Kjell Ingolf, Olaug og jeg hadde en åpen, ærlig prosess. Vi sa ikke noe som ikke var sant til hverandre. Men vi var uenige.

Slik svarer han på Erstads kritikk av ham for manglende lederskap og manglende vilje til å ta strategiske valg i ukene før KrF sa nei til hans forslag om å søke regjeringsmakt med Ap.

– Jeg ville da ikke vinne på en måte som gjorde at jeg tapte neste omgang. I bakhodet lå det en tanke om at inntrykket ikke burde bli at «Knut Arild har lurt KrF inn i regjering», svarer Hareide og påpeker at det var han som først lanserte tanken om et ekstraordinært landsmøte.

Les også

Tidligere Hareide-rådgiver i ny bok: Hareides lederstil nærmet seg Harald Eia-karikatur

Hareide var partileder i KrF fra 2011 til 2019.

Han begynte sin politiske karriere som kommunestyrerepresentant i hjemkommunen Bømlo, der han ble valgt inn som 18-åring i 1991 og satt frem til 1995.

Hareide ble hentet inn som politisk rådgiver for kirkeminister Jon Lilletun i Kjell Magne Bondeviks første regjering (1997–2000). I Bondeviks andre regjering (2001–2005) var han først statssekretær i Finansdepartementet før han ble han miljøvernminister (2004–2005).

Han var prosjektleder og senere organisasjonsdirektør i Schibsted før han ble valgt inn på Stortinget i 2009.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5