Norge

Profesjonelle biltyverier endte i cyanid-jakt

Da de nå tiltalte polske biltyvene stjal en varebil med cyanid om bord, fattet politiet interesse. Etterforskningen avdekket 26 tyverier av Mercedes Sprinter.

Beholderen med cyanid som befant seg i varebilen som ble stjålet på Romerike. Politiet / NTB scanpix

 • NTB-Jan-Morten Bjørnbakk

To dager etter det som så ut som et ordinært biltyveri på Lørenskog 20. februar i fjor, slo politiet full alarm. Det viste seg at varebilen inneholdt medisiner. Blant dem en beholder med 25 gram av det svært giftige stoffet kaliumcyanid. Beholderen i bilen inneholdt nok cyanid til å drepe 125 mennesker.

Politihunder og møkkakjeller

Jakten på de antatte gjerningsmennene endte i en møkkakjeller i Gjerdrum på Romerike. Politihunder hadde snust seg frem til de to som gjemte seg der. De to var tidligere på kvelden stanset i en rutinekontroll der de stakk av etter å ha rygget inn i politibilen som stanset dem.

En av mennene måtte innlegges på sykehus etter at han ble bitt av en politihund under pågripelsen.

Senere ble også en tredje mann pågrepet og tiltalt for grovt tyveri. Alle de tre er polske statsborgere og mennene er 53, 34 og 51 år.

Les også

Cyanid-mistenkte fengslet i fire uker. Én av dem måtte opereres etter hundebitt

Cyanid uten betydning

Cyanidet som både utløste etterforskningen og skapte stor oppmerksomhet rundt biltyveriet, blir ikke nevnt med et ord i tiltalen mot de tre.

– Cyanidet har ikke noen betydning for straffesaken annet enn at den var utgangspunktet for politiets etterforskning. Hva som skjedde i dagene som gikk mellom tyveriet og pågripelsen, vil bli et tema under hovedforhandlingen, sier politiadvokat Ole Kristian Holtsmark i Øst politidistrikt til NTB.

Han er aktor i rettssaken, som starter 5. mai i Nedre Romerike tingrett.

Les også

Stjålet cyanid skulle til Universitetet i Oslo

Profesjonelt preg

I tiltalen mot de tre karakteriseres biltyveriene som grove og med et profesjonelt preg. De tre skal ha nøye planlagt, valgt ut og fjernet kjennemerkene på hele 26 biler av samme merke. Tyveriene skal ha skjedd fra januar 2018 til februar 2019.

Varebilen som ble stjålet med cyanid fra Lørenskog stasjon i Akershus, rett ved Oslo-grensen i februar i fjor. Privat / Politiet

– Det er i hovedsak to ting som gir denne saken et profesjonelt preg. Politiet mener at gjennomføringen av tyveriene er gjennomført profesjonelt. Men også antallet stjålne biler gjør også at det har et profesjonelt preg, sier aktor Holtsmark.

Advokat Ragnhild Torgersen, som forsvarer 34-åringen, sier til Romerikes Blad at hennes klient erkjenner skyld for deler av tiltalen, inkludert tyveriet av varebilen som inneholdt cyanid. De to andre forsvarerne vil ikke kommentere saken overfor avisen. Det er satt av ni dager til rettssaken.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Etterforskning
 2. Tyveri
 3. Krim

Relevante artikler

 1. NORGE

  Før de ble overfalt, var det festet GPS-mottakere på bilene deres

 2. NORGE

  Mann dømt til fengsel i 19 år for drap på kona og uaktsomt drap på sin sønn

 3. NORGE

  Bjørndaldrapet: Tiltalte hevder han var utilregnelig

 4. NORGE

  Aktor: Vil legge ned påstand om forvaring for Manshaus

 5. NORGE

  Tom Hagen fremstilles for varetekt kl. 12

 6. NORGE

  Slik stjal han mobiltelefonen fra 13 personer i Bergen sentrum