Norge

Brøt rutinene for telefontrusler

Departementenes servicesenter fulgte ikke de skriftlige rutinene om håndtering av telefontrusler, da en anonym mann ringte inn i mars 2011 og snakket om et manifest og om å skyte unge AUF-ere.

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud sier at de må vurdere en lavere terskel for å kontakte PST ved trusseltelefoner til departementene. STEIN J BJØRGE

 • Andreas Bakke Foss
  Journalist
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

"Skjemaet fylles ut umiddelbart etter samtalens slutt, og videreformidles elektronisk til PST". Det er ordlyden i de skriftlige rutinene til Regjeringens sikkerhetsansvarlige i Departementenes Servicesenter (DSS).

I forrige uke meldte NRK at sentralbordet til DSS i Regjeringskvartalet allerede i mars i fjor mottok en truende samtale. Samtalen kom fra en mannsperson med pen østlandsdialekt, som omtalte Regjeringen, Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg svært negativt.

Det oppsiktsvekkende er at han snakket om et manifest og om å skyte unge AUF-ere.

Regjeringens sjekkliste

I etterkant har fornyings— og administrasjonsminister Rigmor Aasrud sagt at hun mener rutinene ble fulgt, og at man vurderte dette som en forvirret person med mye frustrasjon. "Det ble derfor sett på som et tilfelle som ikke skulle meldes videre til PST", sa Aasrud.

Les også

- Behring Breivik ringte og ba om ungdomspartienes medlemslister

Aftenpostens gjennomgang av sikkerhetsinstruksen for de DSS-ansatte og sjekklisten for telefontrusler, viser at reglene ikke ble fulgt. Slike samtaler skal rapporteres til PST i et eget skjema, med en egen vurdering av troverdigheten.

Det er PSTs oppgave å vurdere trusselen opp mot annen tilgjengelig informasjon.

"Hvor reell fikk du inntrykk av at trusselen var?", lyder et av sjekkpunktene. PST har en egen e-postadresse for mottak av slike trusler.

"Du som jobber i DSS har plikt til omgående å melde fra om hendelser og observasjoner av forhold som kan svekke sikkerhetstiltak knyttet til bygninger, personer eller informasjon", heter det i "Sikkerhetsinstruks for personell i DSS".

Les også

Trusler mot regjeringen og AUF i mars i fjor

Trusselsak får følger

I august — etter terrorangrepene 22. juli - ble opplysningene om telefontrusselen gitt til politiet. Etter at mediene har omtalt saken, har temaet blitt prioritert i etterforskningen.

Onsdag denne uken ønsket politiet å avhøre Anders Behring Breivik, etter det Aftenposten erfarer, blant annet for å spørre om det var han som ringte inn til Regjeringskvartalet i mars i fjor.

Les også

Har ikke sikret nye regjeringslokaler

Krevde PC og printer

Onsdagens planlagte avhør ble imidlertid raskt avbrutt. Terrorsiktede Behring Breivik krevde først en skriftlig bekreftelse på en avtale om tilgang til og bruk av PC med skriveprogrammet Word og en printer på cellen under hele soningen. Dette fikk han ikke, og derfor ønsket han ikke å gjennomføre avhøret.

Vurderer lavere terskel

Fornyings— og administrasjonsminister Rigmor Aasrud fastholder at DDS vurderte telefonsamtalen dithen at den ikke ble ansett som en trussel, og at varslingsrutinen derfor ikke var aktuell.

- Jeg har ikke kjennskap til det konkrete innholdet i den aktuelle telefonsamtalen og kan ikke si noe om det skjønn som ble gjort. Men jeg mener nok at vi må vurdere om terskelen for å rapportere til PST bør senkes, sier Aasrud.

per.anders.johansen@aftenposten.no

andreas.bakke.foss@aftenposten.no

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Solberg: Fikk varsel i starten av juni

 2. NORGE

  I et rom her satt opprørte leger. De hadde fått vite at de hadde brukt piratkopierte beskyttelsesmasker.

 3. DEBATT

  Fem råd når det stormer rundt bedriften

 4. A-MAGASINET

  Barnevernet ble varslet flere ganger om Hannas anfall. Noen uker senere ble hun funnet død i sengen.

 5. NORGE

  Statsadvokaten i New York går av etter anklager om fysiske overgrep

 6. NORGE

  Stoltenberg: - Noe av det vi ser er skremmende