Dette bildet viser Frode Berg bli utvekslet mot russiske spioner

I november i fjor ble Frode Berg utvekslet mot russiske spioner ved grenseovergangen Morskoje-Nida. Nå har sikkerhetstjenesten i Litauen for første gang gått ut med et bilde som viser spionutvekslingen.

Dette bildet, som er frigitt av sikkerhetstjenesten i Litauen, viser Frode Berg helt til venstre, mens han venter på å bli utvekslet sammen med spiondømte litauere. I bakgrunnen ses russiske sikkerhetstyrker, mens det som trolig er de russiske spiondømte, er på vei mot grensen.

Bildet er publisert i den årlige trusselvurderingen til sikkerhetstjenesten, som hadde en sentral rolle i aksjonen som førte til at Frode Berg kunne komme tilbake til Norge etter nesten to år i russisk fengsel. Det var VG som først publiserte bildet av norske medier.

Det var i desember 2017 at Frode Berg ble pågrepet i Russland og senere dømt til 14 års fengsel for spionasje. Da skal ha han ha vært på en av flere reiser på oppdrag for den norske E-tjenesten.

Konvolutter med penger, atomubåter, hemmelige møter og dobbeltagenter

Gjennom møter på et Oslo-hotell, kommunikasjon på en eldre mobiltelefon og konvolutter med penger og instruksjoner, skal Frode Berg har fungert som en mellommann opp mot det norsk etterretning trodde var informanter som kunne gi informasjon om den russiske nordflåten.

I desember var Frode Berg igjen hjemme i Kirkenes. Her er han utenfor studioet til Piken på broen, som har norske og russiske grensemerker.

Aftenposten har tidligere omtalt hvordan Frode Berg ble lokket i en spionfelle av det som skal ha vært russiske dobbeltagenter.

Han ble løslatt i november i fjor som del av en spionutvekslingsavtale mellom Litauen og Russland. Da hadde han vært nesten to år i russisk fengsel.

Overlevert på grensen

Berg ble overlevert ved grensen mellom den russiske eksklaven Kaliningrad og Litauen som en del av en avtale der to russiske og to litauiske statsborgere også ble overlevert til sine respektive land.

Norsk E-tjeneste har aldri offensielt bekreftet at Frode Berg var på oppdrag for dem da han ble pågrepet i Mosvka, men for to uker siden ble det kjent at Berg får 4,3 millioner kroner i erstatning fra staten.

Berg har sagt han er skuffet og bitter på E-tjensten, som han mener lurte ham og presset ham til å utføre oppdrag i Russland.