Norge

Vitner i rullestol mot Breivik: - Jeg lever et bedre liv enn ham

Skuddene fra Anders Behring Breivik førte til at Mohamad Hadi Hamed (21) nå sitter i rullestol.

Mohamad Hadi Hamed (21) fotografert i januar i år under rehabilitering på Sunnaas sykehus på Nesodden utenfor Oslo. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB-SCANPIX

  • Marie Melgård
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Mathias Eckhoff (21) vitnet mot massemorderen i retten torsdag. Foto: HANS O. TORGERSEN

Pumpehuset på Utøya, der det før rettssaken startet i april var satt ned blomster. Foto: HANS O. TORGERSEN

Hamed måtte amputere venstre arm og venstre ben, men likevel, slik lød 21-åringens sammenfatning av sin egen situasjon sammenlignet med tiltaltes:

— Hvor er han, hvor er jeg? Jeg bor på et sykehus og til tross for alle problemene som følge av dette, så lever jeg et bedre liv enn ham

Hamed var en av de få som overlevde massakren ved Pumpehuset. I retten forteller han rystende detaljer om det som skjedde da folk rett ved siden av ham ble drept.

Selv ble 21-åringen fra Brumundal, opprinnelig fra Irak, truffet av flere prosjektiler og fikk omfattende skader, blant annet i lungene, hjertet, et lår og en skulder.

«Jeg må tåle smerten»

— Jeg snakket til meg selv, sa det var greit, at jeg må tåle smerten. «Jeg skal dø, men ikke på dette stedet, jeg kan dø et annet sted, på et annet tidspunkt».

Etter en stund ser han båter ute på vannet.

— Jeg ropte på arabisk «hjelp, hjelp». I det jeg ropte, så jeg døende mennesker rundt meg. Det føltes som at det hadde vært en eksplosjon på det stedet og at jeg var den eneste som overlevde.

Han så en båt komme nærmere og forstod at han ikke var i Irak, men i Norge, og at han måtte rope «hjelp» på norsk.

Skuddskadene i skulderen førte til at legene måtte amputere venstre arm og skadene i låret medførte amputasjon av venstre ben.

Bistandsadvokaten vil vite om et av målene hans har vært å klare å komme til Oslo tingrett i dag.

Ja.

- Kan du beskrive det?

Til å begynne med var jeg redd for å komme til dette stedet, og at personen som skjøt meg ville være tilstede. Nå er jeg avslappet, jeg er ikke redd nå.

Har du overvunnet kampen for å komme hit?

Ja.

Skuddskadet i begge lårene - klarte å svømme

Mathias Eckhoff (21) var en av de andre som overlevde massakren ved Pumpehuset. Han gjemte seg sammen med flere andre bak den lille bygningen.

Han satt på huk da Behring Breivik skjøt og traff ham blant annet i begge lårene. Likevel klarte han å komme seg ned til vannet, der han la på svøm og etterhvert ble reddet opp av frivillige i en båt, selv om han var så skadet at han ikke klarte å bruke bena.

«Ta henne først»

Eckhoff var alvorlig skadet av tre prosjektiler, men da han var reddet og skulle kjøres til sykehus, ga han beskjed om at Cathrine Trønnes Lie måtte tas først.

— Vi ble lagt på bårer og sjekket. De sa jeg var stabil. Jeg så en jente som var skutt i magen, jeg vet nå at det var Cathrine Trønnes Lie, og sa at de ikke fikk fortsette med meg før hun var tatt bort, for jeg antok hun var mer skadet enn meg, fortalte Eckhoff torsdag i vitneboksen.

Trønnes Lie (18) var blant annet truffet av et skudd i magen. Hun vitnet mot Anders Behring Breivik tidligere i uken:

Les også

Det siste minnet av lillesøsteren er et smil

— Tenkte mange «rare tanker»

Einar Bardal forsøkte å unnslippe Anders Behring Breivik vedå vasse i retning Vestspissen.

Bardal ble skutt mens han snakket med familien på telefon.Han beskriver en intens pipelyd i ørene. Bardal ble liggende i fosterstilling i vannkanten.

— Jeg tenkte veldig mange «rare tanker». Jegtenkte det var bra jeg hadde sett ferdig alle Harry Potter-filmene, for dethadde jeg gjort dagen før. Og jeg er jo ikke engang noen stor Harry Potter-fan…Jegtenkte jeg skulle ønske jeg hadde en iPhone med Spotify så jeg i hvert fallkunne hørt på musikk mens jeg lå der, sa Bardal smilende, til humring fra salen.

Bardal beskriver at han ikke kjente noen smerter, men at hankunne se at andre på øya reagerte på hvordan han så ut, og at det rant blod franakke og kinn.

Bardal ble operert like etter 22.juli, og han fortellerretten at det ble fjernet rundt 150 metallfragmenter fra ansiktet hans. I daghar han ingen fysiske problemer.

Les mer om

  1. 22. juli