Oppsummert: Det viktigste fra dagens pressekonferanse

Dette er de åtte viktigste punktene fra regjeringens pressekonferanse om koronakrisen.

Myndighetenes representanter holder god avstand fra hverandre under pressekonferansen.

1. 68 innlagt med koronasmitte, 13 på intensivavdeling

Regjeringen opplyser at de har registrert 139 nye smittede siste døgn. Nå er 68 personer innlagt på sykehus: 48 i Helse Sør-Øst og de resterende i de andre helseforetakene. 13 pasienter er innlagt på intensivavdelinger. Alle får respiratorbehandling, forklarte Espen Nakstad i Helsedirektoratet.

2. Ber behandlere ta i bruk video i behandlingen

– Jeg oppfordrer på det sterkeste at fastleger, psykologer og andre behandlere tar i bruk videokonsultasjon, sa helseminister Bent Høie.

Myndighetene har blant annet fastslått at tjenesten Skype for business er trygg å bruke. Les mer om tilbudet på Helsenorge.no.

3. Mener det var riktig å stenge skoler

Høie forklarte at det er faglig usikkerhet rundt hvorvidt det har effekt å stenge skoler i hele landet. Andre land har vurdert spørsmålet annerledes. Han mener likevel det var riktig å være føre var.

– Beslutningen om å stenge skoler og barnehager støttet jeg 100 prosent, sa Høie.

4. Kan komme et hytteforbud snart

Norske kommuner melder at folk fortsatt er på hytta. Dette til tross for at myndighetene ber folk holde seg i sin hjemkommune. Høie fortalte at han ikke har konkludert når det gjelder eventuelt å forby folk å reise på hytter. En avgjørelse vil komme innen kort tid, varslet han.

5. Nye retningslinjer for rusmisbrukere

Det er laget nye retningslinjer til kommunene slik at de kan ta vare på rusmisbrukerne nå som mange tiltak og institusjoner er stengt. Høie ber frivillige og behandlere om å samarbeide med kommunene.

6. Kom deg ut på tur

Helseministeren ga råd til folk om å komme seg ut på tur i nærmiljøet. Dette er godt for kropp og sinn. Husk å holde avstand til hverandre, minnet han om.

– Men nå dropper vi toppturene og de mest krevende turene. Redningstjenesten har ikke den samme kapasiteten til å redde deg, sa Høie.

7. Manet til raushet

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland gjentok sin oppfordring om raushet.

– Vi må ikke være ufine med folk som ikke har fått med seg alt. Vi må være rause med folk, sa hun.

8. Peker på uheldige lokale tiltak

– Noen lokale vedtak i kommunene kan få uheldige konsekvenser, sa Mæland.

Hun advarte kommuner mot å være for inngripende i sine tiltak. Enkelte arbeidstagere jobber i én kommune og bor i en annen. Disse må få krysse kommunegrensene, sa Mæland.