Norge

Sjekker varmesignatur som kan være det savnede flyet

Et norsk Orion-fly har oppdaget en varmesignatur som kan være det savnede flyet.

Et svensk redningshelikopter fyller drivstoff i Kiruna under letingen etter det det norske Hercules-flyet av typen til høyre på bildet. Scnapix Sweden

 • Sverre Stenseng

— Et norsk P-3 Orion-fly meldte klokken 05.07 at de har oppdaget en varmesignatur som kanskje kan være det savnede Hercules-flyet eller deler av det, i området like sør av Kebnekaise. Militære letemannskaper på bakken ble umiddelbart varslet og er nå på vei mot posisjonen, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Redningsleder sier ti TV2 at været i leteområdet fortsatt er dårlig, men betydelig bedre på morgenkvisten enn det var sent i går kveld og i natt.

Militære letemannskaper på bakken ble umiddelbart varslet om varmesignalet og var ved 06-tiden på vei mot posisjonen, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Redningsleder opplyste ved 06.50-tiden at tre helikoptre, deriblant et norsk Sea-King redningshelikopter, er på vei mot den aktuelle posisjonen.

Dårlig vær i natt

— Tåke og dårlig vær har gjort leting fra luften mer eller mindre umulig, sa vakthavende redningsleder Bengt-Olov Hammarlöf ved Sjö- och flygräddningscentralen, som leder leteaksjonen på svensk side, til det svenske nyhetsbyrået TT i natt.

Det ble dagslys i leteområdet ved 6-tiden, og da kunne man sette inn helikoptrene i letearbeidet på nytt.

Øvelsen fortsetter

- Alle mannskaper vi kan avse settes inn i letingen etter flyet, sa informasjonssjef Marianne Øiahals i Hæren Nord-Norge til Aftenposten.no i natt.

Det var klokken 15.50 torsdag ettermiddag Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk melding fra svensk lufttrafikktjeneste om at et norsk C130j Hercules ikke hadde landet i Kiruna i Sverige, som ventet.

Senere på kvelden ble det bekreftet at flyet hadde styrtet, men at det ikke var lokalisert.

Forsvarsministeren vil ikke avblåse militærøvelsen Cold Response selv om fem offiserer er savnet.

– Dette vil prege øvelsen veldig sterkt. Vi vil markere det som har skjedd og gjøre naturlige tilpasninger. For øvrig mener vi det er riktig at øvelsen fortsetter, sier Espen Barth Eide til NTB.

**De fem savnede er:

Ståle Garberg, Kaptein, 42 år, fra Oslo,

Truls Audun Ørpen, Oberstløytnant, 46 år, fra Oslo,

Bjørn Yngvar Haug, Kaptein, 40 år, fra Ullensaker,

Siw Robertsen, Kaptein, 45 år, fra Oslo og

Steinar Utne, Kaptein (midlertidig), 35 år, fra Oslo.**

Letingen vanskeliggjort av dårlig vær

Rett etter klokken 23.00 torsdag kveld ble det opplyst fra den svenske redningssentralen at de norske og danske helikoptrene ble satt på bakken fordi været var for dårlig.

Både svenske og norske bakkemannskaper fortsatte imidlertid letingen gjennom natten for fullt, med hjelp av et norsk Orion-fly og et amerikanske Awacs-fly.

Det savnede flyet skulle hente mannskaper i Kiruna, som en del av øvelsen Cold Response som pågår i Nordland og Troms i disse dager.

Flyet styrtet

Under en pressekonferanse forsvarsminister Espen Barth Eide holdt klokken 21.00 torsdag kveld, bekreftet han at flyet hadde styrtet og at de fem offiserene er norske.

- Dette er en av de verste beskjedene en forsvarsminister kan få. Først at et norsk fly er savnet og senere at det er bekreftet styrtet, sa Barth Eide da han møtte pressen torsdag kveld.

Mannskapet har fortsatt status som savnet.

Omkring tre kvarter før Barth Eide hadde sin pressekonferanse, sendte Forsvarsdepartementet en pressemelding til NTB der de bekreftet av de fem offiserene ombord i flyet hadde omkommet. Dette ble trukket tilbake et kvarter senere.

- Meldingen har blitt sendt ut ved en feiltakelse. Vi beklager dette veldig mye, sier Marita Isaksen Wangberg, pressevakt i Forsvarsdepartementet til Aftenposten.no.

Flyet av typen Hercules C130J tok av fra Evenes klokken 13.40 og flytårnet i Kiruna hadde siste kontakten med flyet 14.43. Flyet er et av Forsvarets nyeste og mest moderne fly, og ble døpt 17. august 2010. Det gikk under navnet "Siv". Mannskapet er topptrent for å fly denne flytypen, og svært erfarne.

Etter at det flunkende nye flyet ble meldt savnet, bestemte forsvaret seg for å sette alle de andre Hercules-flyene de har på bakken.

Store ressurser

Skulle det bli nødvendig med enda mer mannskapskrevende søk etter flyet, kan det bli aktuelt å sette inn store militære ressurser på bakken dersom man kan avgrense søksområdet.

— Vi har mye folk i området. Vi har beltevogner, snøskuter. Vi har mye ressurser å spille på, sier Rune Haarstad, presseoffiser ved Cold Response.

16.300 soldater deltar på øvelsen Cold Response.

Den svenske Sjö och räddningssentralen har flere ganger gjennom ettermiddagen og kvelden varslet om mulige nødsignaler og mulige observasjoner av såkalte varme punkter. Men rett før midnatt natt til fredag, skriver de på sine nettsider at disse ikke hadde ført til noe gjennombrudd.

- Disse indikasjonene trenger ikke ha noe med hendelsen å gjøre, men vil i så tilfelle bli bekreftet så snart det er grunn til det, skriver centralen.

Svensk redningstjeneste leder aksjonen. Fra norsk side tilbyr Hovedredningssentralen Nord-Norge assistanse i form av fly, helikopter og bakkemannskap.

 1. Les også

  - Det er en veldig trykket stemning i leiren

 2. Les også

  Trapper ned letingen

 3. Les også

  Forsvarsdepartementet sendte feilaktig melding om dødsfall

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Rapport: Hercules-fly gjorde unnamanøver 10 sekunder fra fjell

 2. NORGE

  To personer funnet omkommet etter helikopterulykke i Hordaland

 3. NORGE

  Nytt søk etter savnet seilbåt

 4. NORGE

  479 evakuert fra cruiseskip: Var 100 meter fra å gå på grunn

 5. NORGE

  Luftbobler observert i havet ved Barentsburg

 6. NORGE

  Styrtet russisk helikopter funnet på 209 meters dyp utenfor Barentsburg