Norge

Frigir bilder av omkomne etter helikopterulykken i Alta

Politiet og de pårørende friga mandag bilder av fem av de seks omkomne etter helikopterulykken i Alta.

Benedikte Hyld Mella (t.v.), Kevin Berg (med lue), Robin Karlsen (i midten nede), Kine Johnsen og Markus Vonheim er blant de døde etter lørdagens helikopterstyrt i Alta.
  • Eirik Husøy
    Journalist
  • NTB

De pårørende til de omkomne har frigitt bilder i samråd med politiet etter helikopterstyrten i Alta. Ulykken skjedde lørdag ettermiddag. De fem passasjerene i helikopteret var unge personer som benyttet seg av tilbudet om turflyvninger med utgangspunkt fra en festival i området.

Kine Johnsen (20), Benedikte Hyld Mella (22), Robin Karlsen (20), Kevin Berg (20) og Markus Vonheim (19) omkom i ulykken. Den 27 år gamle svenske helikopterpiloten omkom også, men er så langt ikke identifisert.

I tillegg opplyser politiet mandag kveld at det ønsker å komme i kontakt med to voksne menn som var i en bobil i Kvenvikområdet. De skal blant annet ha pratet med en jogger med hund ved Storvannet.

Politiet: Har bilde fra helikopteret halvannet minutt før styrten

Politiet har innhentet et bilde som viser helikopteret ett og et halvt minutt før helikopterstyrten som tok seks menneskeliv, opplyste politiet på en pressekonferanse mandag ettermiddag. Bildet er den siste kjente observasjonen av helikopteret før det styrtet.

– Det er ingen vitner som har sett selve styrten, men politiet har fått tilsendt bilder og videoer som passasjerene har sendt som snap. Et bilde er tatt rundt halvannet minutt før ulykken inntraff, men ut ifra bildet kan vi ikke se noe unormalt eller noe som kan si noe om årsaken til ulykken, sa lensmann Øyvind Lorentzen i Alta på pressekonferansen.

Det var oppholdsvær og god sikt da helikopteret styrtet i terrenget. Helikopteret som styrtet var helt nytt og ble tatt i bruk i sommer, ifølge Luftfartstilsynet. Helikopteret er av typen Eurocopter AS350, som er den mest brukte typen til innenlandsvirksomhet i Norge.

Lensmann Øyvind Lorentzen under pressekonferansen mandag ettermiddag.

Flere vitner har meldt seg og blitt avhørt, men politiet kan ikke gå inn på detaljer om hva disse har forklart.

– Slike vitneobservasjoner er særdeles viktige biter i puslespillet som til slutt forhåpentligvis kan gi et svar på hvorfor ulykken skjedde, sa Lorentzen.

Les også

Alta-ordføreren: – Lokalsamfunnet er i dyp sorg

Statsministeren: – En tragisk hendelse

– Det er en forferdelig hendelse og utrolig vondt for Alta-samfunnet og de nærmeste, sier statsminister Erna Solberg (H) i en uttalelse mandag kveld.

– I et samfunn som Alta, så kjenner veldig mange hverandre, og når en så stor gruppe ungdommer dør i en slik ulykke, så er det vondt. Det er selvfølgelig vanskelig for absolutt alle som er berørt, sier Solberg til NTB.

Statsminister Erna Solnerg (H).

Sønnen og niesen til Frp-politikeren Ronny Berg var blant de seks som omkom i ulykken. Berg er sentralstyremedlem i Fremskrittspartiet og tidligere statssekretær i Fiskeridepartementet under daværende fiskeriminister Per Sandberg.

– Det er selvfølgelig vondt å se at noen som man har jobbet sammen med, blir rammet på den måten, sier statsministeren.

Solberg sender også en tanke til de ansatte i helikopterselskapet Helitrans.

– Det er nok også mange i selskapet som nå opplever å ha det vondt. Dette er jo en av de verste tingene som alle som driver lufttransport kan tenke seg, sier Solberg.

Helikopteret, av typen AS350, styrtet i terrenget utenfor Alta. Det ble brukt til turflyvning i forbindelse med en festival i nærheten da det styrtet.
Les også

Helitrans setter alle helikoptrene på bakken etter Alta-ulykken

Statsadvokaten beordrer etterforskning

Tidligere mandag ble det klart at Troms og Finnmark statsadvokatembeter beordrer etterforskning av helikopterselskapet Helitrans etter ulykken.Politiet i Finnmark har fått ordre om å etterforske blant annet luftfartstillatelsene, eventuelle begrensninger, sertifikater og teknisk tilstand hos selskapet.

Førstestatsadvokat Lars Fause understreker at de ikke mistenker at Helitrans har gjort noe galt.

– Vi har ingen grunn til å tro at de ikke har ting på stell. Men vi må likevel snu alle steiner. Vi har et uklart årsaksforhold og selvfølgelig det faktum at seks personer mistet livet, sier Fause.

Daglig leder Richard Simonsen i helikopterselskapet sier at han vil bistå uansett hvilke myndigheter som ønsker å etterforske dem.

– Vi har ingenting å skjule i selskapet, på noen som helst måte, sier han til Altaposten.

Les også

  1. Seks omkomne etter helikopterstyrten i Alta. Fem lokale ungdommer blant de døde.

Les mer om

  1. Helikopterulykken i Alta