Stresset siste dagen før jul?

Da er du ikke den første. Vi bladde i gamle julebilder fra Oslo, og der fant vi mye morsomt.

Juletreselgere på rekke og rad. Youngstorget julaften 1953.
Noen smågutter møter julenissen på rorget noen dager før jul i 1954.
Ridende politi holder oppsyn med den store folkemassen som har møtt frem for å se julelysene tennes 29. november.
Trangt om plassen i Storgata 3.juledag 1957. De byttet kanskje noen av julegavene den gangen også?
Gatebildet fra Storgata julaften 1962 minner om bilder fra byer mye større enn Oslo.
Stemningsbilde fra julegate i Oslo. Og som fotografen har påpekt; julepynt av ekte granbar!
Folkevogner i kø ute på julehandel desember 1967.
Julehandelen i 1973 kunne gjøres uten lyden av motordur og lukten av eksos. Som en følge av oljekrisen ble det innført forbud mot bilkjøring i helgene fra og med 5.desember.
Det er ikke bare i dag det er trangt om plassen på vei hjem fra julehandel på Stortorvet. Aftenposten beroliget imidlertid fem dager før jul i 1978 med at ” Oslo Sporveier har mannskap nok for vanlig juletrafikk.”
Fem dager før jul og det klirrer i kassaapparatene hos Christiania Glasmagasin. Glasmagasinet kunne melde om en rekordomsetning på 30 millioner kroner i desember måned. I 2011 står den totale julehandelen trolig for en omsetning på nær 50 milliarder kroner, omtrent 10 000 kroner per innbygger.
Denne pappaen (?) må ta et solid tak i rulletrappa for å holde fast i barnevogna og komme seg helskinnet ned.

Mange av oss er år etter år i overkant sent ute med julehandelen og stresser fra butikk til butikk for å være klar for julefred til lyden av "Grevinnen og Hovmesteren" og lukten av granbar i stua. Førjulsstress er imidlertid neppe noe som kan sies å være eksklusivt for den moderne nordmannen.

En liten titt i gamle julebilder fra Oslo viser at jakten på juletre og julegaver har skapt køer, trengsel og kaos i mange, mange år. Dette er kanskje ikke noen trøst for deg som nå frenetisk prøver å få tak i de siste gavene, men det er i alle fall mange som har gått den løypa før deg.

Så når du har bladd deg gjennom bildene skulle det bare være å fikse det siste som står igjen – og snart la julefreden senke seg.