Norge

Fire og et halvt års fengsel for overfallsvoldtekt

En rumensk mann er dømt til fire år og seks måneders fengsel for en overfallsvoldtekt i Oslo sommeren 2013.

Nedre Foss gård i Nordre gate 2 var under oppussing sommeren 2013 da voldtekten skjedde midt på formiddagen.
  • Per Annar Holm
  • NTB

Sammen med en kamerat angrep den 32 år gamle mannen en kvinne i en bakgård på Grünerløkka i august 2013, melder TV 2. Kameraten ble i 2015 dømt til fem års fengsel og er ferdig med å sone dommen.

Under gruppevoldtekten ble det brukt en betydelig grad av vold. Ved voldtektsmottaket ble det dokumentert stump vold mot hoderegionen, skuldre/overarmer og rygg/sete, legger og ankler.

Overlege Helle Nesvold sa i Oslo tingrett at volden var i overkant omfattende i forhold til hva man vanligvis ser i slike saker.

Det var ved 12-tiden mandag 19. august 2013 kvinnen traff to rumenske menn utenfor Kulturkirken Jakob.

Hasj og konjakk

De to kameratene kom i prat med fornærmede på trappen til Kulturkirken Jakob. De hadde delt to-tre småflasker konjakk og røkt noe hasj da kvinnen spurte om de hadde en lighter.

Senere gikk de sammen oppover Grünerløkka, før mennene plutselig dro henne inn i en bakgård i Nordre gate 2 og fullbyrdet overgrepene. Etter voldtekten tilbød de kvinnen 500 kroner, noe hun så på som en ytterligere fornærmelse og et nytt overgrep.

Sliter psykisk

Den fornærmede kvinnen, som selv har hatt sine utfordringer også tidligere i livet, er ifølge hennes bistandsadvokat, Birgit Vinnes, blitt ytterligere traumatisert:

– Hun fungerer i dag veldig dårlig psykisk på grunn av det som har skjedd, sier Vinnes til TV 2.

Mannens forsvarer, advokat Augund Martin Krogh, sier han vil gjennomgå dommen med 32-åringen før de avgjør om den skal ankes.

Spilte utviklingshemmet

I et forsøk på å unndra seg straff, forsøkte 32-åringen ifølge dommen å late som om han var psykisk utviklingshemmet.

Psykologspesialistene som undersøkte ham, konkluderte imidlertid med at han svarte så avvikende på testene at han bevisst forsøkte å fremstille seg selv som mindre intelligent enn han var.

Avslørt av DNA

Mannen som nå er dømt, reiste etter voldtekten hjem til kone og to mindreårige barn i Romania. Til tross for DNA-funn på kvinnen, har han i avhør med rumensk politi nektet ethvert kjennskap til saken.

Rumeneren ble etterlyst internasjonalt, og i fjor sommer ble han pågrepet da han forsøkte å reise til Ungarn. Landet har ikke utleveringsavtale med Norge.

Han ble utlevert til Norge og har siden sittet 339 dager i varetekt.

I tillegg til fengselsstraffen er mannen dømt til å betale kvinnen 250.000 kroner i oppreisning, like mye som kameraten ble dømt til å betale.

* Les også: Siktede nekter å forklare seg om voldtekt av ung kvinne med barnevogn. Hadde flybillett hjem til Romania dagen han ble pågrepet.

Mann pågrepet for overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn

Les mer om

  1. Romania
  2. Vold