Norge

VG: PST henlegger spionsak mot russer

Saken mot den spionmistenkte russeren som oppførte seg merkelig på Stortinget, er ferdig etterforsket, melder Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarov ble løslatt i oktober etter nesten en måned i varetekt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

  • NTB

VG skriver onsdag at politiadvokat Kathrine Tonstad har sendt sin innstilling til Riksadvokaten, som skal avgjøre om det blir tiltale eller ei.

Hege Aakre, som er advokaten til russiske Mikhail Botsjkarov, sier til VG at saken mot ham er henlagt, og at Botsjkarov vil søke erstatning.

– Han satt i varetekt i en hel måned. Det var mye uønsket oppmerksomhet i mediene verden over, og han håper på en unnskyldning, sier Aakre til VG.

– PST har ikke funnet et eneste bevis som fastslår at han har gjort noe ulovlig, påpeker hun.

Botsjkarov hadde vært deltaker på et IT-seminar i Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon (ECPRD) da han ble pågrepet 21. september i fjor.

Ifølge VG antyder den russiske storavisen Kommersant at det kan foreligge en avtale mellom Norge og Russland rundt Botsjkarov-saken, som kan føre til at Russlands president Vladimir Putin kan benåde spiontiltalte Frode Berg, som nå står for retten i Russland.

Les også

  1. Den russiske ambassaden med sterk kritikk av Norge: «Paranoid spionasjehysteri»

Les mer om

  1. PST
  2. Avlytting