Norge

Mobilen fyller 50 år

Svenske Ericssons første mobiltelefon ble lansert i 1956. "Mobile Telephony A", eller MTA veide 40 kilo og måtte monteres inn i bilen.

  • Klaus Børringbo
    Leserutviklingssjef

Sjekk også vår bildeserie: Mobil nostalgi

I løpet a disse 50 årene, spesielt de siste 10, har mobilen utviklet seg enormt. Nå skal de være så tynne og lette som overhode mulig, og funksjonene er uttallige.

For noen få

MTA hadde noen få hundre brukere i Sverige på slutten av 50-tallet. Den gang var mobiltelefoni forbeholdt noen ganske få svært velstående leger, advokater og næringslivsfolk.

Systemet ble bygget for det svenske Televerket og opererte på 160 MHz-båndet. Det ble bygget ut i Stockholm og Göteborg og kunne håndtere 100 samtaler av gangen.

I motsetning til det manuelle systemet som opererte i Norge til midten av 80-tallet, var det svenske helautomatisk, slik at brukeren faktisk kunne slå nummeret i bilen, og bli satt direkte over til en annen abonnent.

I dag er det rundt 2,5 milliarder mobilbrukere verden over.

Jubileum

Ericsson feierer jubileet med en utstilling i Stockholm i disse dager. Samtidig feirer svenskene fem års jubileet for sitt svært fruktbare samarbeid med japanske Sony.

Etter å ha ligget i forkant i mobilutviklingen i flere tiår, gikk Ericssons egen mobilproduksjon i grøfta mot slutten av 90-tallet, med lite innovative modeller og dårlig salg.

Samarbeidet med Sony, bruken av merkenavnet og fornyet teknikk fikk produksjonen på beina igjen. Det siste året har de hatt stor suksess med musikkmobiler som bærer Sonys klassiske merkenavn for bærbar musikk, Walkman.

MTA ble montert inn i bilen, og hadde god gammeldags dreieskive for å slå nummeret.
På midten av 80-tallet kom det modeller som det (såvidt) gikk an å bære med seg, også i båt.
Etterhvert ble telefonene noe lettere. Denne bilmonterte versjonen kom på slutten av 80-tallet.
Det var hi-class og rimelig tøft å kunne bære med seg en mobiltelefon over skulderen den gangen.
Etterhvert har modellene utviklet seg til reelt bærbare saker