Norge

Ber foreldre forberede barna på at de vil se våpen

Politiet har fått beskjed om å gjennomføre bevæpningen på en diskret måte. - Det kan likevel være fornuftig å ta en prat med barna på forhånd, sier leder av 17. mai-komiteen i Oslo Victoria Marie Evensen (Ap).

Victoria Marie Evensen (Ap), leder av 17. mai-komiteen i Oslo, håper på at vi kan feire nasjonaldagen uten bevæpnet politi neste år. Foto: Hans O. Torgersen

 • Hans O. Torgersen
  Journalist

Den midlertidige bevæpningen av politiet varer frem til 7. juni – på grunn av trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste. Det betyr at store deler av politistyrken 17. mai vil bære våpen – for første gang i Norges historie.

 1. mai-komiteens leder i Oslo, Victoria Marie Evensen, sier til Aftenposten at hun likevel ønsker at byen skal preges av flagg, og ikke våpen på nasjonaldagen.

— Vi feirer 17. mai som vi pleier, og det skal bli en fantastisk festdag. Vi håper at man ved neste års feiring av 17. mai ikke ser det som nødvendig med bevæpnet politi, sier Evensen.

- Forklar at det er for å skape trygghet

Hun er trygg på at beredskapen på nasjonaldagen er godt ivaretatt.

— Vi har et godt samarbeid med politiet og nødetatene for øvrig. Nylig gjennomførte tester viser at beredskapen fungerer bra og at man dermed er godt rustet til å håndtere eventuelle uønskede hendelser, sier Evensen.

Hun mener det kan være fornuftig at foreldre tar en prat med barna om at de kan komme til å se at politiet bærer våpen.

— På den måten kan man avdramatisere det, og få forklart at det er for å skape trygghet.

På en diskret måte

Politidirektoratet har gitt beskjed til politidistriktene om at man skal gjennomføre bevæpningen på en diskret måte på nasjonaldagen.

— Mange steder deltar politiet i tog og ved andre markeringer på 17. mai. Når publikum vil se at enkelte av disse ikke bærer våpen, skyldes dette blant annet at behovet for bevæpning er ivaretatt på annen måte, skriver avdelingsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet i en e-post.

Politiet i Oslo ønsker ikke å gå i detaljer om hvordan sikkerheten skal ivaretas på nasjonaldagen.

— Oslo politidistrikt gjør en helhetlig vurdering av sikkerheten på nasjonaldagen ut fra det trusselbildet vi har pr. nå. Arrangementer knyttet til 17. mai vil bli ivaretatt ut fra gjeldende trusselvurdering, skriver visepolitimester Roger Andresen.

I Oslo vil noen polititjenestepersoner være bevæpnet på 17. mai, andre ikke – ut fra funksjon, ifølge Andresen.

- Er trusselbildet vesentlig endret fra i fjor, eller er den på noenlunde samme nivå?

— Trusselbildet er på omtrent samme nivå som det har vært tidligere i år.

Nekter å gå bevæpnet i barnetoget

Bevæpningen av politiet på 17. mai har skapt mange ulike reaksjoner rundt i landet. I Vik i Sogn har lensmann Ove Andersen gitt 17. mai-komiteen beskjed om at han ikke ønsker å gå først i barnetoget i år, dette fordi han ikke vil gå i barnetoget med våpen, skriver nrk.no.

– Eg kan ikkje sjå at festdagen for ungane og bygdefolket elles skal vere prega av eit uniformert politi som også har våpen på seg. Det tykkjer eg ikkje passar seg på vår festdag, sier Andersen til NRK.

At spørsmålet engasjerer, viser de mange oppslagene i lokalavisene den siste uken. En del 17. maikomiteer i Norge har også uttrykt skepsis. Det viser en gjennomgang NTB har gjort.

 • Tre lensmenn i Buskerud varslet overfor Laagendalsposten at de aktet å boikotte årets 17. mai-tog hvis politiet skulle være bevæpnet. Tradisjonen er at lensmann og ordfører går først i toget.

Lar seg ikke kombinere med våpen

– 17. mai er en gledens dag som ikke lar seg kombinere med våpen, sa lensmann i Flesberg, Jørn Kristoffersen, og fikk støtte av sine kolleger i Rollag og Nore og Uvdal.

 • Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo politidistrikt måtte rykke ut i lokalavisen Akershus Amtstidende for å understreke at politiet ikke skulle ha våpen i selve barnetoget.
 • Flere lokalaviser, deriblant Fædrelandsvennen, Fredriksstad Blad og Dalane Tidende, skriver om lettelse blant lokalbefolkningen og 17. mai-komiteen etter at spørsmålet om barnetoget ble avklart.
  Politiinspektør Magnus Andreassen i Agder politidistrikt kaller det en fornuftig løsning. Han tror ikke mange vil reagere på at de andre politifolkene bærer våpen på nasjonaldagen.

– De fleste synes det er greit. De er blitt vant til å se dem, sier han, i følge NTB.

Politihistoriker Jon Torstein Kvikne sier til vg.no at årets 17. mai trolig er første nasjonaldag noen gang med bevæpnet politi.

 1. Les også

  Frimurerlogen avlyser 17. mai-feiring på grunn av for dårlig sikkerhet

 2. Les også

  Vi bør få gå med uniform 17. mai

 3. Les også

  Hedvig og Michael går først i barnetoget

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Slik vil politiet sikre 17. mai

 2. NORGE
  Publisert:

  Politidirektoratet: Operativt politi i hele landet skal være bevæpnet under 17. mai-feiringen

 3. NORGE
  Publisert:

  Høyere sikkerhet også under årets 17. mai

 4. NORGE
  Publisert:

  Wara tillater bevæpnet politi i Oslo for å stanse terrorangrep

 5. NORGE
  Publisert:

  Dette vil du se på 17. mai også i år

 6. NORGE
  Publisert:

  Midlertidig bevæpning av politiet avsluttes tirsdag