Løse tepper

Løse tepper i innredningen er populært. De luner deilig under sittegruppen og ønsker velkommen i et stort inngangsparti.

-Og for et utvalg å plukke fra! Robuste og myke, fargesterke og duse, store og små, mønstret og ensfarget.

Det er ikke vanskelig å finne et løst teppe som matcher interiøret. Her beskrives de vanligste teppetypene, og hvordan man skal holde de ved like.

Maskinknyttede tepper

Ullkvalitet og knutetetthet avgjør kvaliteten på teppet, enten det er knytt for hånd eller knytt av en maskin. De to vanligste maskinknyttede teppetypene heter "Wilton" og "Axminster".

I "Wilton-teppene" knytes "Wilton-knuten" — en sterk knute som ofte knytes av tynt ull- eller syntetgarn. Wiltontepper i ull deles inn i fire kategorier: 3 stjerner: teppeluven har en varighet på 5-10 år i private hjem.

4 stjerner: teppeluven varer i opp til 20 år i private hjem.

5 stjerner: teppet kan ligge i offentlige miljøer, og luven varer opp til 30 år.

6 stjerner: den beste kvaliteten. Teppet kan ligge i offentlige miljøer, og luven varer i over 30 år.

I "Wilton-tepper" blir "New-Zealand-ull" eller syntetgarnet "Heat-set" mye brukt. Begge garntypene er slitesterke og lette å holde rene. Tepper laget av polypropylen-garn er vanskelige å holde rene, og slites fort ut.

"Axminstertepper" har enklere knuter, og her brukes som regel tykkere garn enn i "Wiltontepper". Garnet er av ren, ny ull, og er grovt vevd.

Maskinknyttede tepper skal støvsuges. Ikke bank eller rist dem. Når det er tid for rens, skal du bruke tørrens.

Maskintuftede tepper

Maskintuftede tepper blir sydd med det slitesterke syntetiske polyamidgarnet. Trådene blir sydd på underlaget ved hjelp av en nålebom, en slags symaskin med mange nåler. Baksiden på teppet består av naturlatex, og derfor ligger teppet stille på glatte gulv. Teppet kan vaskes på 40?C.

Håndtuftede tepper

Håndtuftede tepper lages i India eller Kina. Teppene har meget høy kvalitet, og kan brukes i offentlige miljøer. Teppeluven består enten av ull eller polyakryl. Teppene støvsuges. Bruk tørrens når det trengs, eller lever teppet inn til fagmann som forhandler tepper.

Håndvevd Kelim

Kelimtepper er flatvevde tepper som kan brukes på begge sider. De lages for hånd og veverne bruker billedvevteknikk. Derfor kan du oppdage små huller i overgangen mellom mønster- og fargebytte.

De kjennetegnes av geometriske mønstre og frodig fargebruk. Kelim lages i Afghanistan, Persia og Tyrkia. Kvaliteten varierer, så det beste er å kjøpe Kelimteppe hos en seriøs forhandler. Rens bør skje hos et renseri.

Rølakantepper

Rølakan er nordiske husflidtepper som blir vevet for hånd i India. Kvaliteten varierer. De billigste Rølakan-teppene anbefales ikke. De består som regel av en dårlig ullkvalitet, og er løst vevet. De beste Rølakan-teppene består av New Zealand-ull eller Bekaner-ull, og er hardt vevet. Teppene er vendbare. Rølakan må tørrenses.

Orientalske tepper

Orientalske tepper er en sekkebetegnelse på tepper fra Orienten. Kunsten utføres i mange land, men er mest utbredt i Persia, Tyrkia, Afghanistan, Nepal, India, Pakistan og Kina. Teppene knytes for hånd, og er enten laget av nomader eller av profesjonelle teppeknyttere på fabrikker i byene.

Opprinnelsesland og provins, ull-/silkekvalitet, knutetetthet, mønster og alder er med på å bestemme et håndknyttet teppes verdi og pris. I mange land, blant annet India, Kina, Pakistan og Nepal, blir teppene ofte masseprodusert. Selv om teppene er av høy kvalitet, fører masseproduksjon til at teppene synker i verdi.

Mange av teppene kjennetegnes av frodig fargebruk og myldrende mønstre. De ulike sammensetninger av symboler og farger har hver sin historie å fortelle, her kan man tolke og lære om ideologier fra gammel tid. Alle håndknyttede tepper skal støvsuges, unngå å banke/riste dem. Rens et verdifullt teppe hos et renseri.

Praktfulle persiske tepper

Persiske tepper lages i Iran. Perserne er et urgammelt kulturfolk som har sterke følelser for form, farge og harmoni, spesielt innenfor teppeknyterkunsten. De lager persiske tepper som regnes som de mest praktfulle blant alle orientalske tepper.

Her bedrives ingen masseproduksjon, så hvert et teppe er en original, og har derfor høy verdi. Mønstrene og fargene i persiske tepper har gått i arv i generasjoner gjennom hundrevis av år, og er et herlig skue for øyet.

Et persisk teppe av toppkvalitet kan ha en knutetetthet på over én million knuter per kvadratmeter - en jobb som tar mange hundre timer! Flere steder i Iran er kjent for å lage tepper med meget høy knutetetthet, blant annet Nain, Tabriz og Kashan.

Et persisk teppe av høy kvalitet blir bare vakrere med årene, og omsettes ofte som verdifulle antikvariater. Rimeligere persiske tepper er Hamadan, Sirdjan, Afshar og Qasqai.

Denne artikkelen er skrevet av ifi.no - Informasjonskontoret for farge og interiør. Flere oppussings- og vedlikeholdstips finner du på www.ifi.no

Det finnes en hel jungel av tepper å velge mellom.