Norge

Hånens skarpe skudd

"DEN som lyg og veit at han lyg og veit at andre veit at han lyg og likevel lyg, han har den onde sjøl til fører. "

 • Børre Lund

Dette var visdomsordene under avrivningskalenderen utgitt av forlaget Halvorsen & Larsen for 20. april 1943. Og la oss føye til: Hitlers fødselsdag. Dette har vi funnet i Finn Bøs morsomme bok "Forbuden frukt" som ble utgitt i 1945 på Aschehoug Forlag og der han har samlet anekdoter og vitser på herrefolkets bekostning. Ved siden av streik og sabotasjer var latteren og hånen våpen som riktig siktet inn, traff fienden så det smertet. For det svakeste punkt i tyskernes åndelige armering, oppdaget vi, var at de var så lite motstandsdyktige mot latter, skriver Bø.En tysker kom en aften bort til en ung dame på Bristol og bad om å få danse med henne. — Nei takk, svarte damen,

 • Er det fordi jeg er tysk?
 • Nei, det er fordi jeg er norsk, svarte hun.

En tysk soldat sto og skrøt overfor en nordmann og fortalte hvor lett det hadde vært for tyskerne å ta Norge. De hadde ikke hatt mere enn to falne under hele felttoget. - Jasågitt, sa nordmannen. - Ja, jeg vet om den ene, han på "Blücher" . Men hvor var det han andre falt hen?Tyskeren ble stille en stund, men begynte å skryte igjen. Dennegang var det forholdene i Tyskland som var så storartet. Det fantes ikke en eneste arbeidsløs. - Treller har aldri vært arbeidsløse, sa nordmannen.Gåter ble også brukt, for å få latteren, hånen og overbærenhetens glede i gang.Som denne: - Vet du hvorfor det er hull i kronen? - Nei.

 • Det har gått mark in!Oppfinnsomheten var stor. Målene for sarkasmen var hele tiden den samme, forræderne, tyskerne og deres håndlangere. En papirtokrone ble døpt for quisling, mens enkronene fikk økenavnet usling. Og dermed var det klart: det gikk to uslinger på en quisling!Norsk Ukeblad kom med en forside der det ikke var noen tvil om at føreren selv, Hitler med bart, skulle lære en svært ubehjelpelig Vidkun å gå på skøyter, mens en skøyeraktig nisseluekledt ungpike, - det friske, unge Norge, har det svært morsomt ved synet.Boken er spekket med muntert stoff. Selv synes vi Arnulf Øverland traff blink med følgende replikk fra Grini.

Det skulle utføres noe gartnerarbeide i leiren, og alle fangene, deriblant Arnulf Øverland, fikk ordre om å stille på geledd. Det ble gitt beskjed om at dersom det fantes en gartner blant dem, så skulle han tre frem. Ingen meldte seg.Den tyske kommandanten skrek iltert: finnes det virkelig ikke en eneste gartner her da?

Ingen svarte.

Da hørtes plutselig Øverlands stillferdige stemme:

 • Kunne man ikke arrestere en?

Les også

 1. Festung Norwegen: Kamp eller kapitulasjon?

 2. Siste dag på Grini

 3. Frigjøringssymbol i knickers og selbustrømper

 4. Det Tredje Rikes fall

 5. Skjebnedag også for taperne

 6. Hans Majestet har den glede...

 7. Den lille mann og krigsheltene

 8. Førstemann hjem med fly

 9. Spennende fredsdager for Regjeringen

 10. Kongen samlet hele Norge

 11. Malurt i gledens beger

 12. Kan det skje igjen?

 13. Dyp respekt for Sovjets kamp

 14. 47 radioagenter i 45

 15. Livsfarlig hemmelig tjeneste

 16. Gutta fra skauen

 17. Betagende hjemkomst til land i fred