Norge

Barn lever med skjult smerte

Barn har ofte migrene uten at noen vet om det. Så i stedet for behandling blir barna beskyldt for å være puslete og sutrete.

  • Forf>
  • <forf>may Britt Brøyn <

— Dessverre er migrene hos barn et lite kjent tema, og ofte vanskelig å diagnostisere, sier lege og forsker Monica Drottning-Rønne. For migreneanfall hos barn arter seg annerledes enn hos voksne: De minste reagerer gjerne bare med kvalme og smerte i magen, selv om sykdommen sitter i hodet. Tilsynelatende kan de også kun virke døsige og irritable. Det er først etter 5- årsalderen at hodesmertene kommer. Det er all grunn til å mistenke at barnet har migrene om det får gjentatte mageanfall og ellers er friskt - og særlig om det tilhører en "migrenefamilie". Ved undersøkelser finner legen heller ingen ting, sier Drottning Rønne.For bedre å kunne gi barna riktig diagnose, har enkelte leger tatt i bruk teknikker som tegning og maling. - Barn som tegner bilder av sin hodepine hjelper leger til bedre diagnose og behandling av migrene. En studie viser at bilder noen ganger kan snakke høyere enn ord, sier Monica Drottning- Rønne.

Tegn hos legen. En

studie utført ved University of Wisconsin, tok for seg 226 barn som alle klaget på hodepine. Hos to tredjedeler av dem var symptomene så sterke at foreldrene hadde søkt legehjelp. Da barna ble satt til å tegne hodesmertene, fremstilte de smerten ganske forskjellig. Bilder av dunkende hammere og gnistrende halolignende aura over øynene, matchet den kliniske diagnosen på migrene i 87 prosent av tilfellene. Tegninger av uspesifikk smerte, slik en 17 år gammel pike fremstilte hodet sitt klemt med et tau, representerer tensjonshodepine, og altså ikke migrene. - Ut fra barnas egne tegninger klarte man altså å skille mellom migrene og tensjonshodepine i de aller fleste tilfeller. Tegninger forteller mye bedre enn ord om hvilken livsbyrde det er å ha migrene, sier Drottning- Rønne.

Informer skolen!

Barna har oftere bilateral hodepine, den sitter altså i hele hodet. Anfallene varer også kortere enn hos voksne, og er ofte over etter at barnet har kastet opp eller sovet. - Stress er en vanlig utløsende faktor - mange barn får for eksempel migreneanfall rett før en matematikkprøve. Når de en time senere er like friskt igjen, vil mange lærere og klassekamerater tro at barnet skulker.Hvis barnet ditt har migrene, er det derfor viktig at lærerne blir informert, blant annet om hvilke medisiner barnet bruker. Får barna et stille rom på skolen hvor de kan hvile en times tid, er det som regel unødvendig å sende dem hjem.

De fire S-ene.

Det gjøres ved å ta hensyn til de fire S-ene: Sukker, søvn, stress og sult. Unngå søtsaker, sørg for at barnet får nok søvn, unngå stress og ha hyppige, regelmessige måltider, sier Drottning Rønne. Anfallene utløses gjerne av sterkt lys, høy lyd, sitrusfrukter, sterke oster, søtsaker, varme, kulde, flimmer fra TV eller fysisk anstrengelse. Gode søvnvaner og regelmessige måltider er spesielt viktig for barn med migrene. Frokost er det viktigste måltidet og små mellommåltider, for eksempel et eple. Et godt tips for foreldre med migrenebarn, er å skrive en hodepinedagbok, og plotte inn godteri og andre hendelser på denne. Da vil man kanskje kunne se at en godtepose er blitt til ett migreneanfall.

Les også

Kosthold kan hindre anfall

Seks år gamle Sindre viste hvordan han måtte ligge til sengs når migrenen slo til, da han tegnet seg selv under hodepinedagene på Høvikodden i fjor.