Tilbake i Norge etter 20 år i Afghanistan: – De har reddet mange, mange liv

Evakueringen av de norske soldatene måtte utsettes en dag. Da evakueringen startet, fikk de en halvtime på seg. Samtidig som det norske sykehuset ble forlatt, pågikk rakettangrep mot flyplassen i Kabul.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen speider etter flyet med de siste norske soldatene som returnerer fra Afghanistan.

Fra et inferno i Kabul fylt av død og voldsomme menneskelige lidelser til en vakker og stille, stille sommerkveld på Gardermoen Militære flyplass.

I 19.20-tiden landet et SAS-fly på Gardermoen med de siste norske soldatene og det siste helsepersonellet fra Afghanistan.

Om bord var blant annet spesialsoldater og 20–30 personell fra feltsykehuset.

Planen var å trekke ut soldatene i går. Men situasjonen endret seg, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Aftenposten.

Sykehuspersonellet hadde en halv time på seg da flyet kom for å hente dem ut sammen med spesialsoldatene.

Aftenposten får opplyst at sykehuset ble evakuert mens det ble skutt raketter mot flyplassen.

Det var likevel ikke dette som var avgjørende for tidspunktet for evakueringen. Det hadde USA bestemt.

De to siste flaggene som sto igjen i den internasjonale flaggborgen ved flyplassen, var det amerikanske og det norske.

I 19.20-tiden landet et SAS-fly på Gardermoen med de siste norske soldatene og helsepersonell fra Afghanistan.

– De sto tett på Taliban

Noen i uniformer, de fleste i enkle t- skjorter og shorts. På flyplassen blir de bare en kort stund. De skal så fort som mulig sendes med busser til et hotell i nærheten, der de for første gang på lenge kan lukke en dør bak seg, ta en dusj og lande, sove.

Generalmajor Torgeir Gråtrud, sjef for spesialstyrkene, har selv fire opphold bak seg i Kabul.

– Alle de spesialsoldater som nå var ute, har vært i Afghanistan før, på tøffe oppdrag. Men dette har vært annerledes. De sto tett på Taliban. De var med og hjalp til etter eksplosjonene.

– De brukte sanitetskunnskapene?

– Ja. De jobbet sammen med sanitetspersonalet, sier Gråtrud.

Han opplyser at soldatene har vært med på å plukke ut dem som skulle få reise til Norge, på oppdrag fra UD.

– Dette er ikke normalt vårt oppdrag, sier Gråtrud.

Han sier også at Norge har lykkes med å få ut en god del av personalet fra den afghanske sikkerhetsstyrken CRU, som Norge har trent og levd tett på.

De tilhører ledelse i CRU, eller de har hatt spesielt konfronterende oppdrag mot Taliban.

Jon Gerhard Reichelt er generalmajor og sjef for Forsvarets sanitet. Han konstaterer at det norske feltsykehuset i Kabul har reddet mange, mange liv.

Alle døde og sårede fra USA til feltsykehuset

Sjefen for Forsvarets sanitet, Jon Gerhard Reichelt, opplyser til Aftenposten at flere fra feltsykehuset har vært ute i fire-fem måneder. Dette er en blanding av ansatte i Forsvaret, folk som har vært ute med Forsvaret før, og rent sivile. Flere av de sivile har aldri vært ute på oppdrag med Forsvaret før.

– For disse er det skadene de møter, som gjør inntrykk. Men de vet hva de driver med. Jeg snakket med en kvinnelig operasjonssykepleier som til vanlig jobber ved Helgelands sykehus. Hun har 30 års erfaring i yrket sitt. Hun beskrev dette nye som spennende og sa at hun følte seg trygg. Det har vært tett med soldater rundt dem, også norske spesialsoldater, som har gitt trygghet, sier Reichelt.

Han konstaterer at alle de amerikanske soldatene som ble drept eller såret under eksplosjonene i Kabul, ble sendt til feltsykehuset der nordmenn har arbeidet tett med amerikanere.

– Dette gjør inntrykk. Spesielt den siste tiden har vært intens, men det er klart at sykehuset har reddet mange, mange liv, sier Reichelt.

Varm takk fra amerikansk toppoffiser

Søndag klokken 18.15 mottok fikk forsvarssjef Eirik Kristoffersen en telefon fra general Kenneth F. McKenzie jr., sjef for US Central Command. Han kom med en personlig takk for den norske innsatsen ved feltsykehuset i Kabul, som Norge har drevet sammen med amerikanerne.

Slikt er ikke hverdagskost.

Forsvarets øverste ledelse på vei for å ta imot soldater og helsepersonell.

20 år i Afghanistan over

De siste norske soldatene forlot Hamid Karzai internasjonale lufthavn i Kabul mandag klokken 04.34 norsk tid.

– Nå har vi avsluttet det norske militære bidraget i Afghanistan. Etter 20 års innsats kommer den siste soldaten nå hjem. Jeg har stor respekt for den innsatsen som er lagt ned gjennom alle disse årene, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

I en kaotisk situasjon har de gjort alt de kan for å støtte evakuering, redde liv og hjelpe skadede. Jeg er imponert og vil takke alle for innsatsen de har lagt ned, sier han.

Her har sanitetspersonell og spesialsoldater nettopp ankommet Gardermoen mandag kveld. Her holder sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Yngve Odlo, en liten tale inne i SAS-flyet.

Forsvarets forum skrev tidligere mandag at omtrent 40 personer har tjenestegjort på feltsykehuset i august i år. Det inkluderer leger, sykepleiere, ledelse og logistikkpersonell.

I tillegg har rundt 20 spesialsoldater jobbet med å hente personell fra sykehuset og inn til området hvor UD og norsk politi har holdt til. Politiet og UD har blant annet hatt som oppgave å bekrefte identiteten på dem som er transportert ut av Kabul de siste dagene.

Det norske feltsykehuset i Kabul har reddet mange, mange liv, ifølge Forsvarets sanitet.

Har sørget for evakueringen

Det er ikke bare spesialsoldater som har vært i Afghanistan de siste ukene. Det har også soldater fra Brigade Nord, inkludert soldater fra Rena leir.

52 personer forlot leiren på Rena fredag 20. august. De var 56 etter en mellomlanding på Gardermoen. Den siste ble varslet 13.30 fredag og møtte på Gardermoen klokken 16 samme ettermiddag.

Soldatene er en del av Brigade Nords hurtige reaksjonsstyrke i Telemark bataljon. I tillegg har personell fra Forsvarets sanitet, Luftforsvaret og andre avdelinger deltatt.

To besetninger har deltatt på flyvningene til og fra Afghanistan og mellom Kabul og Tbilisi i Georgia, med Hercules.

Oppdraget er ikke vanlig kost for norske soldater: å evakuere folk fra Kabul i kjølvannet av Talibans hurtige maktovertagelse i Afghanistan. De har hjulpet nordmenn og afghanere med tilknytning til Norge. Familier med små barn og eldre. Mennesker som har vært gjennom et mareritt på flyplassen i Kabul for å komme seg ut av landet.

Tilbake i Norge igjen.

Det var ingen pårørende som møtte sanitetsfolk eller spesialsoldater mandag kveld. Alle fra Afghanistan skal gjennom et debriefingprogram. Akkurat når de får møte sine kjære, og når de kan intervjues av norsk presse, vil Forsvaret ikke si noe om mandag. Det vil trolig ta to til tre dager.