Norge

Nokias fremtidsvisjon

Vil lage mobiler folk forelsker seg i.

Slik kan nye Nokia-mobiler i N-sieren komme til å se ut.
  • Anders Hagen

Nokias seniordesigner Tapani Jokinen fortalte i går om Nokias designvisjoner for de nærmeste årene på et kveldsmøte på Norsk Design— og Arkitektursenter.

Finnen, som blant annet har designet Nokia 3310, etter sigende verdens mest solgte mobil noen sinne, viste frem video av Nokias mobilkonsepter for hvordan mobilen vil fungere rundt år 2010.

- En vakker utopi

Han fortalte også om hvordan Nokia jobber med design, og om hvilke designelementer som gjør en Nokia-telefon til en Nokia-telefon.

— Vi har en vakker utopi, en visjon. Vi deler alle det ukompliserte ønsket om å "kobles sammen" med hverandre, for å finne hva som er viktig i folks liv. Først observerer vi, deretter designer vi. Det er en veldig menneskelig tilnærming til teknologi, sier Jokinen.

  • Vi vil skape vakre produkter folk forelsker seg i. Ganske enkelt vakre objekter, som ganske enkelt virker. Som for arkitektene er funksjon, kvalitet og skjønnhet tre sider som er viktig med ethvert design, og vi er opptatt av at alle tre er like mye vektlagt, sier Jokinen.

Fremtidsvideoer

Han viste frem fire videoer som tilvarer Nokias fire mobilserier. De animerte videoene viste futuristiske mobile enheter som sømløst og knirkefritt kommuniserer og deler informasjon. Utbrettbare, store berøringsskjermer står sentralt i flere av filmene.

  • E-serien er businesstelefonene fra Nokia. Videoen viser en mobil enhet med en "utbrettbar" berøringsskjerm med tredimensjonal grafikk. ( Se videoen)
  • N-serien er Nokias multimediamobiler, og i videoen "Explore" viser Nokia en mobiltelefon med en dreibar, gjennomsiktig skjerm, som fungerer som kamera på den ene siden, og som berøringskjerm på den andre siden. ( Se videoen her)
  • Vanlige, enkle mobile vil finnes I fremtiden også. I videoen Connect vises en mobiltelefon i "vanlig" formfaktor, der brukeren opererer menyene med fingeren på skjermen, og all informasjon på skjermen dukker automatisk opp på en flatskjerm i rommet ( Se videoen her).
  • Live kaller Nokia sine tanker omkring "trendy" design. I fremtidsvideoen "demonstreres" en mobil som forandrer farge og design etter omgivelsene, derman kan dele informasjon ved å la to mobiler komme nær hverandre, eller ved å blåse på mobilen. I visjonen bruker også mobilen GPS for å fortelle personer i et sosialt nettverk hvor en event finner sted. ( Se videoen her)

- Virkelig maskuline telefoner

— Vi har noen læresetninger i vårt designarbeid, som vi følger. Innovasjon ruler, slutt aldri å utforske, våg å være annerledes, ta mer risiko, lag prototyper raskt og lær av egne feil. Vi ønsker å designe dypt emosjonelle opplevelser. Vi er observant på hvor viktig femininitet er for designet, men det vil alltid være et behov for virkelige maskuline telefoner, for teknofrikene der ute, sier Jokinen.

Spent på iPhone

Han skryter av Apples produkter, og er spent på den kommende iPhone.

— Apple er flinke. Jeg elsker merket. De skaper en total opplevelse. Jeg er virkelig spent på iPhone. Flere og flere produkter vil ha berøringskjermer, og alt vil handle om skjermen. Det vil bli mindre og mindre plass til knapper, og en ny flyt i brukergrensesnittene, sier Nokia –designeren.

Nokia-DNA

Siden han begynte i Nokia i 1995 er det noen ting i designet av hver telefon som er konstant. - Det finnes et kjerne-DNA, et signatur i Nokias design. Noen ting står vi helt fritt til å gjøre hva vi vil med, andre ting er fleksible, men noen ting skal være på plass, slik at man ser at en Nokia-telefon er en Nokia-telefon. En av disse tingene er hierarkiet på telefonen, med skjerm øverst, navigasjonsknapper under skjermen, og nummertastene nederst. Bunnen av telefonen skal alltid være avrundet, slik at den føles vennlig i hånden. Materialet skal være solid, og det finnes også elementer i menyene som går igjen fra mobil til mobil, sier Jokinen til Forbruker.no.

Seniordesigner Tapani Jokinen i Nokia foredro om Nokias mobildesignfilosofier og fremtiden på Norsk Design og arkitektursenter i Oslo i går.
Nokia mener store, foldbare berøringsskjermer ikke er så langt unna.
Berøringskjermer vil finnes på selv de enkleste mobilmodellene.