Skred av bærbare nyheter

I dag lanserte Lenovo, HP og Dell nye bærbare datamaskiner. Lenovo hadde den største nyheten.

Lenovo Thinkpad T61

Det mest spennende på de mange datalanseringene var at kinesiske Lenovo har innebygget 3G-mobilfunksjonalitet i sine nye modeller, og en avtale med Telenor på plass. Dell har modeller med denne såkalte WWAN-teknologien, men ingen avtale med norske mobiloperatører. HP har ennå ikke noen innebygget 3G i sine nyheter, men de opplyser at dette er på gang.

Lenovos avtale

Nytt hos Lenovo er at man får tredje generasjons mobilteknologi (3G) integrert i PC-en – noe som gjør det mulig å være på nett i store deler av landet. Det er nå, ifølge Telenor, 3G-dekning i alle tettsteder med flere enn 200 innbyggere.

— Med denne nye løsningen fra Lenovo med integrert simkort fra Telenor, kobles brukerne automatisk opp mot 3G-nettet for å kommunisere i områder hvor de ikke kan koble seg opp mot det faste eller trådløse bredbåndsnettet, sier Hanne Klausen, daglig leder i Lenovo Norge, i en pressemelding.

ThinkPad T61 og ThinkPad R61 med integrert 3G vil sannsynligvis være klar til bruk til høsten.

Santa Rosa-plattformen

De fleste av de nye PC-nyhetene, inkludert Acer Gemstone, baserer seg på Intels nye maskinvareplattform kjent som «Santa Rosa». Det offisielle navnet er Centrino Duo for privatmarkedet og Centrino Pro for bedrifstmarkedet.

Det er ingen forskjell på chipsettet i disse prosessorene, men i Pro-versjonen vil ATM (Active Management Technology) være aktivert. ATM gjør det mulig å kommunisere med maskinene, også når de er skrudd av og Operativsystemet ikke er oppe og går. Noe som gjør det enklere å drive support i bedriftene.

Den nye teknologien skal gi bedre ytelse når man kjører flere applikasjoner samtidig, som for eksempel når man vil se et videoklipp samtidig som virusprogrammet skanner PC-en. Man vil også få raskere trådløs Internett og bedre utnyttelse av batteriet med Santa Rosa-teknologien. Les mer om Intel Centrino og Santa Rosa på Wikipedia.

HER ER PC-NYHETENE:

Lenovo

Torsdag lanserte Lenovo to nye bærbare PC-er. ThinkPad T61 og ThinkPad R61. Begge kommer i mange varianter med forskjellig størrelse på skjermene. En ultraportabel modell, ThinkPad X61, lanseres i slutten av mai.

Lenovo ThinkPad T61

ThinkPad T61 er den siste modellen i T-serien, som retter seg mot bedriftsmarkedet. Prisene i denne serien starter på rundt 10.000 kroner. Forskjellen fra T60 er blant annet at T61 er enda mer robust. Begge PC-ene har en magnesiumramme, men T61 har også fått denne rammen bak skjermen.

T61 kan også friste med bedre kjølesystem enn tidligere og bedre sikkerhet med hensyn til passord. På PC-en med 15,4" skjerm kan du også få en max oppløsning på imponerende 1920x1200.

Batterilevetiden oppgis å være opptil ni timer, og Lenovo har nå gjort det mulig å utnytte batterikapasiteten enda bedre, ved at man selv kan gå inn og skru av tingene man ikke bruker.

Dette er veldig kjekt om det er for eksempel er 15 minutter igjen av et møte og PC-en viser at du kun har 12 minutters batteritid igjen, forklarer Fjære. For flere spesifikasjoner se her.

Lenovo ThinkPad R61

De bærbarer PC-ene i R-serien er billigere og mindre robuste enn de i T-serien. R-serien er derfor rundt 10 prosent billigere enn sin storebror. Serien brukes i dag mange steder i det offentlige og er ifølge Lenovo blitt populære på norske skoler.

Det ene R61-modellen (14,1 widescreen) har også fått magnesiumrammen, såkalt "Rollcage", som gjør den sterkere og mer robust. Nytt på R61-modellen i forholdt til forgjengeren R60 er også at man har flere valg når det gjelder smartkort, mediakort og pc-kort og integrert kamera og firewire på utvalgte modeller.

Batterlilevetiden oppgis å være rundt åtte timer og vekten fra 2,4 kilo. R61 kan fåes med skjermstørrelsene 14,1" widescreen, 15" og 15,4". For flere spesifikasjoner om R61 se her.

Mange nye fra HP

HP hadde også lansering av nye bærbare for forretningsmarkedet i dag. De lanserte ti nye maskiner, to ultralette bærbare i 2000 serien, fire i 6000-serien, og fire i 8000 serien, maskinene med størst ytelse og skjermer med høyest oppløsning.

Tre modeller, HP Compaq 6510B, 6710b og 6710s, er alle tilgjengelige nå, men HP kunne ikke opplyse om prisene på sin pressekonferanse. De andre modellene vil være tilgjengelige i løpet av sommeren.

6710-serien har 15,4-tommer skjermer. 6510b har 14,1-tommers skjerm. Begge modellene har Core 2 Duo-prosessor fra Intel. Alle modellene har trådløst nett med den nye "n"-standarden.

Dell uten harddisk

Dell lanserte i går tre nye Latitudemodeller, D630, D830 og D351. De hevder at de nye maskinene har så mye som 15 prosent lenger batteritid på grunn av de strømsparende prosessorene.

D630 veier fra 2,03, den har Core Duo T7100-prosessor og 14,1-tommers widescreenskjerm. prisen blir mellom 9000 og 10000 kroner, pluss moms.

D830 veier fra 2,71 kilo, har samme prosessor og en 15,4-tommers skjerm. Prisen er omtrent den samme.

D351 veier fra 2,3 kilo, har AMD Turion 64 og Sempron-prosessorer. Prisen starter fra omtrent 6000 kroner pluss moms.

Alle dellmaskinene har den nye trådløsstandarden 802.11n, og er konstruert i en magnesiumlegering.

Det er også verdt å nevne at Dell nå tilbyr såkalte "solid state drives" på 32 gigabyte noen av sine Latitude-modeller. Det betyr at datamaskinen kommer uten harddisk med bevegelige deler, men med et stort lagringsminne som erstatning. Dette er både raskere og går sjeldnere i stykker enn en vanlig harddisk. Det koster til gjengjeld mer.

Lenovo Thinkpad R61
Slik ser HP Compaq 6510 ut.