Norge

Kunnskapsrik reportasjereise

Romanen blir i tynneste laget på det menneskelige plan.

ellingsen.jpg

 • Pål Gerhard Olsen

Solguden

av Ole Kristian Ellingsen

Cappelen Damm

I godt voksen alder gjorde Ole Kristian Ellingsen en skarpskodd debut med fjorårets Frikjent , som tok for seg den skammelige håndteringen av jødisk eiendom under krigen. TV-reporteren Erik Engum og kjæresten Rakel Maier er bærebjelkene også i årets roman. Den røper forfatterens innsikt i politiske forhold og beslutningsprosesser både her til lands og i Robert Mugabes vanstyrte Zimbabwe, som store deler av handlingen er lagt til.

Carl Gude, en veldresset norsk forretningsmann, promoterer et konsept der biodiesel fremstilt av afrikansk palmeolje inngår i Solberg-regjeringens neste miljøvennlige byggetrinn på Melkøya i Finnmark. Men det er ikke gull alt som glimrer, og Engum og Maier, supplert av skiftende støttespillere, klarer etter mange viderverdigheter å avsløre at Gude er en skruppelløs svindler som driver et vell av lyssky aktiviteter ute i bushen, fra illegal elfenbenshandel til noe enda verre som involverer Nord-Koreas atomprogram.

Ellingsen skriver engasjerende nok og integrerer faktaopplysningene lett og ledig i grunnfortellingen. Spisskompetansen på menneskeskildring er langt svakere utviklet. Gjennomgående preges persongalleriet av mangel på indre liv ut over det elementære, og da faller helhetsinntrykket ned på det mildt tilfredsstillende.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Anmeldelse

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Aftenpostens anmelder: Dette er Nordens beste bøker

 2. MENINGER

  «Kupper'n var folkets mann, men det var noe helt spesielt med Maier»

 3. SPORT

  - Norge har mistet en stor skøyteløper og et stort menneske

 4. NORGE

  Laksedøden truer hele lokalsamfunnet

 5. DEBATT

  Nei, Finn Iunker. «Tung tids tale» er ikkje ein roman om kunstnarøkonomi

 6. FOTBALL

  Se høydepunktene fra Moldes seier her