Klimaforsker James Hansen med kraftig angrep på statsminister Solberg
Tidligere NASA-sjef James Hansen har sendt et personlig brev til vår statsminister hvor han ber om stopp i oljeboringen utenfor Nord-Norge.
Vi møter en avverdens mest kjente klimaforskere i lobbyen på Grand Hotel i Oslo.
Noen dager tidligere, før han kom til Norge, sendte han av gårde et brev til statsminister Erna Solberg.
Hansen, som er blitt mer og mer aktivistisk med årene, skriver at om Norge ikke snur oljepolitikken, vil han bistå i et planlagt søksmål mot regjeringen.
Han mener at Norges innsats for å beskytte regnskogen, samt ambisiøse planer om klimakutt nulles ut og overskygges av «Norges vedvarende press for å utvinne olje i Arktis».
«Hvis avgjørelsen om å gi grønt lys til videre oljeutvinning i Barentshavet blir satt i verk, gir den oljeselskaper tilgang til enorme reserver av olje og gass – i de økosystemene som er mest sårbare for klimaendringer», skriver han.
LES HELE BREVET HER:
Amerikansk klimaforsker i brev til Erna Solberg: «Hvis Norge ikke snur oljepolitikken, vil jeg bistå i et planlagt søksmål»
Ikledd en staselig hatt og velsignet med en motor av et snakketøy forteller han hvorfor han sendte brevet.
— Jeg har i over et dusin land prøvd å finne en regjering som vil forstå hva som trengs å gjøres, samt velge en politikk som virkelig fungerer.Jeg har mislykkes til nå, men fortsetter å prøve.
- Regjeringen vi har nå sier de er i gang med et grønt skifte.
— Det er bare tull. De må forstå at de ikke kan brenne alt det fossilet brenselet, avbryter han.
- Mener du at Norge bør fase ut sin olje- og gass-produksjon?
— Det vil skje naturlig i de neste tiårene om det innføres en karbonavgift som vil øke stadig i pris.
Vil ha avgift som skal tilbake til folket
Karbonavgiften han ser for seg vil gjøre fossil energi dyrere, noe som vil øke prisen på energi og andre produkter. Men alle inntektene på denne avgiften skal gå rett tilbake til folket hver måned, for å gi incentiver til bruk av mer grønn energi.
Klimaforskeren mener også at en omlegging bort fra fossil energi er fornuftig og ikke vil være smertefull for folk flest, men for spesielle interesser.
— Økonomien vil bli mer effektivt og mange vil få mer penger tilbake enn hva de høye kostnadene blir, hevder Hansen.
— Dersom det blir en skatt, vil myndighetene bli sterkere, og det vil innbyggerne i mange land ikke godta, legger han til.
OPPDATERING: Statsminister Erna Solberg gikk faktisk ut onsdag og sa at en global karbonavgift/skatt trengtes i kampen mot klimaendringene. Hun tar også til orde for å fase ut bruken av fossilt brensel, skriver businessgreen.com.
I brevet skriver han også til Solberg at dersom Norge går i gang med den 23. konsesjonsrunden som innebærer oljefelt i Norskehavet og Barentshavet, vil det «plassere landet ditt i gruppen av verdens mest nådeløse bidragsytere» av dem som holder på«gamle fossilt brensel-som-vanlig -tankegangen».
Til Aftenposten kritiserer han mange land for å si noe, men gjøre noe annet, for eksempel USA.
— President Obama sier at planeten vår er i fare, men samtidig godkjenner han offshore-boring og fracking for å finne olje og gass. Det henger ikke sammen.
Aftenposten-journalisten Ole Mathismoen har i årevis dekket klima- og miljøsaker.Nå har han opprettet en egen klimablogg. Les den her!
Ser atomkraft som løsningen
Som en av relativt få aktivister i klimabevegelsen er Hansen en forkjemper for atomkraftverk, inkludert thoriumkraftverk.
— Jeg ser ikke for meg at Kina og India i nærmeste fremtid skal klare klimaskiftetuten å bruke neste-generasjons sikre atomkraftverk. Vil de la solenergi drive fabrikkene? Nei!
Atomkraftverk er utvilsomt klimavennlig, men mange er mot fordi det kan føre med seg ulykker, andre miljøproblemer, samt kostnadene er høye.
Aftenposten fikk ikke spurt Hansen om han har fått med seg Okkupert-serien. Men Norge ser han uansett ikke for seg som et land hvor atomkraftverk trengs aller mest.— Dere kan nok klare dere på vannkraft.
Men Hansen får ikke mye atom-støtte fra de store miljøorganisasjonene. Han hevder det blant annet handler om at organisasjonen risikerer å miste mye pengestøtte.
— Jeg sendte et åpent brev til flere organisasjoner, men fikk ikke et eneste positivt svar.
LES STOR SAK MED REPORTASJE FRA VERDENS MEST FOLKERIKE LAND:
Kina kan nesten alene stoppe den globale oppvarmingen
Dette svarer Regjeringen
Hansen avslutter brevet til Solberg slik.
«Å la Norges andel av disse ressursene (olje og gass journ.anm.) forbli urørt, er en lederskapshandling som vil runge verden over og gå inn i historiebøkene.»
Aftenposten har bedt statsminister Solberg om å kommentere, men hun lar olje— og energiminister Tord Lien svare for seg.
— Jeg mener det er en avsporing av debatten å fokusere på så begrenset aktivitet i Arktis som det er, samtidig som det finnes så omfattende problemer som utfasing av kull og bevaring av regnskogen, sier Lien.
Han mener også at det er fullt forsvarlig virksomhet Norge driver med i Norskehavet og Barentshavet.— Verden vil ha et betydelig behov for olje og gass i tiårene fremover, også innenfor togradersmålet.
Statsråden mener også at det norske Arktis i virkeligheten er noe helt annet enn det folk andre steder ser for seg.
— Vi har et helt annet klima og en helt annen infrastruktur. Jeg er en av omtrent 500.000 nordmenn som er født og oppvokst i det USA og EU kaller Arktis. Men vi har sykehus, flyplasser, ølbryggerier og har drevet petroleumsvirksomhet i Barentshavet i over 30 år.
Lien presiserer også at Norge har hatt en CO2-avgift siden begynnelsen av 90-tallet.
I JAMES HANSENS HJEMLAND VIL NESTE ÅRS VALG VÆRE SVÆRT VIKTIG FOR KLIMAET. LES SAK HER.
Aftenposten trår på klimagassen frem mot Paris
I dag arrangerer Aftenposten en klimakonferanse i Folketeatret, hvor både ledende klimaforskere, klimapolitikere og representanter fra næringslivet stiller. Vi vil de neste ukene også øke hyppigheten i antall saker om klima, både på nett og papir.
I tillegg vil journalist Ole Mathismoen skrive jevnlig på bloggen Oles klode.
Aftenposten vil også være til stede under klimatoppmøtet i Paris som varer fra 30. november til 11. desember. To nyhetsjournalister, kommentator og fotograf skal dekke det som skjer både i møterommene og ute i gatene.
Sjefredaktør Espen Egil Hansen presiserer at satsing på klimajournalistikk ikke er noe nytt i Aftenposten.
– Vi har skrevet om dette i 30 år. Klimajournalistikk omfatter i dag nesten alt – fra mat til samferdsel til internasjonal politikk.
Hansen sier at tidligere dreide en god del av klimajournalistikken seg om klimaendringene var menneskeskapte eller ei. Nå er det løsninger som gjelder.
– Er Aftenposten blitt klimaaktivister?
– Nei, vi har ikke gjort som Guardian og deres «Keep it in the Ground»-kampanje. Men det handler ikke om å være for eller mot klima. Om vi tar et standpunkt er det at vi er en arena for løsninger for å få ned utslippene. Også derfor arrangerer vi nå en klimakonferanse.