Norge

Nordmann savnet i Usbekistan siden i fjor

En norsk statsborger forsvant da han besøkte sin syke mor i Usbekistan i fjor. Nå vet ingen hvor han er, skriver Dagbladet.

  • Ntb

Daniel Anderson kom til Norge fra Usbekistan på 1990-tallet, har vært norsk statsborger i mange år og bodde på Furuset i Oslo. Men siden i fjor vår har ingen her til lands hørt fra ham.

I Norge skal Anderson ha tilhørt det eksil-usbekistanske miljøet, som blant annet har kritisert myndighetene i Usbekistan.

Utenriksdepartementet ble varslet om forsvinningen av advokat Trond Olsen Næss i september i fjor. Foreløpig har de fortsatt ikke funnet ut hva som har skjedd med Anderson.

— Utenrikstjenesten arbeider fortsatt med å få klarhet i hva som kan ha skjedd med vedkommende. Våre henvendelser direkte til myndighetene i Usbekistan og via deres ambassade i Moskva er foreløpig ikke blitt besvart, sier pressetalskvinne Veslemøy Lothe Salvesen i UD til Dagbladet.

Advokat Næss synes dette høres ut som en utilstrekkelig jobb fra UDs side. Både han og medlemmer av det usbekiske miljøet i Norge frykter at den forsvunne nordmannen sitter fengslet og blir torturert i Usbekistan.

— Vi har et storting som innkaller Telenor og statsråden for at de skal forklare seg om korrupsjon ved kjøp av usbekiske telelisenser. Det samme engasjementet må vises for å hindre tortur av en nordmann som sitter i usbekisk fengsel.

(NTB)

Les også

  1. - To pågrepet for bortføring på Filippinene

  2. - Vi trodde begge det var trygt

  3. Kidnappingsofferet levde en anonym tilværelse i Oslo