- Skapte frykt blant mange jøder

  • Håkon Letvik
  • Flere av de eldre som hadde overlevd krigen fikk marerittet tilbake etter Hussains uttalelser. Vi oppfattet det som trusler som skapte frykt og angst blant mange jøder, sier leder Erwin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

Den tidligere lederen for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, er tiltalt for å ha utsatt jøder i Norge for diskriminerende, hatefulle eller truende ytringer.

Etter at leder Erwin Kohn hadde sagt til VG at jødene savnet bedre beskyttelse av politiet, la Hussain ut denne uttalelsen på Profeten Ummahs Facebookside:

— Jeg skal gi dem beskyttelse jeg. inshAllah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47. Det er synd at broren som skjøt mot synagogen i 2005 eller 2006 ikke traff noen!

I uttalelsen blir jødene omtalt som svin som må bekjempes.

Ble redde

— Flere i vår menighet ble redde da kommentaren kom. Hussain ville i intervju hverken bekrefte eller avkrefte at dette var en trussel. Det tolket vi som en bekreftelse på at dette var en trusel. Og når en leder sier noe slikt, er det ikke vanskelig å tenke seg at en av hans følgere vil imøtekomme lederens ønsker. Vi kunne ikke vite hvilke ideer de fikk i hodene sine. Dette var unge, sinte menn, sa Kohn.

Les også:

Les også

- Det var veldig ubehagelig. Jeg ble veldig nervøs

Han forklarte at det vegg i vegg med Synagogen i Bergstien ligger et jødisk aldershjem og en barnehage med plass til 30 barn.

— Marerittet kom tilbake

- Mange av de eldre beboerne har opplevd krigen. Og marerittet kom tilbake. Og noen foreldre tok barna ut av barnehagen, forklarte Kohn. I tiden etterpå avtok også oppmøtet til gudstjenester i synagogen og noen medlemmer meldte seg ut av menigheten.

Han sa at frykten blant jødene ble enda større når de så at Ubaydullah Hussain var avbildet sammen med et annet medlem i Profetens Ummah - mannen som ble dømt for medvirkning til skytingen mot ambassaden i 2006.

Manglende informasjon

- Det hadde på denne tiden nettopp vært hendelser i utlandet. I Frankrike hadde en muslimsk mann skutt to barn og utenfor samfunnshuset i Malmø var det en bombe. Vi er et utsatt, mykt og sårbart mål med begrenset beskyttelse. Menigheten følte at vi ikke hadde god nok beskyttelse av politiet, sa Kohn.

Han opplyste at han på denne tiden ikke fikk en eneste telefon fra politiet om menighetens sikkerhet, men ble informert av journalister som kontaktet ham. Det menigheten ønsket var at det var uniformert politi å se utenfor når det var større arrangementer i synagogen og i menighetshuset.

Hussain har i retten avvist at han reagerte som han gjorde fordi han mente at norske jøder ikke gjorde nok for å protestere mot det han kalte «okkupasjonsmakten Israel».

-Norsk menighet

- Har Det Mosaiske Trossamfund noe med staten Israel å gjøre, ville dommer Dagfinn Grønvik vite.

— Overhodet ikke. De fleste av våre medlemmer er jødiske nordmenn. Og det er en norsk menighet og et norsk trossamfunn, sa Kohn.

Kohn forklarte at mange jøder har et sterkt emosjonelt forhold til landet Israel, som har bestått mye lenger enn staten Israel.

På spørsmål fra dommeren bekreftet han på nytt at han oppfattet uttalelsen som en trussel mot jøder i Norge.

— Det er opplagt. Trusel om drap er så langt du kan komme, sa Kohn.

Les også: