Norge

Mannen som ga navn til ebola

 • Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Iført hansker og munnbind reiste Peter Piot rundt på den afrikanske landsbygda i 1976 og kartla et til da ukjent virus. Han er en av verdens fremste eksperter på ebola. DENIS BALIBOUSE

 • Vi er her for å stanse epidemien, sa belgiske Peter Piot da han ankom den ebolarammede landsbyen i 1976.

— Jeg var 27 og trodde vi kunne redde verden, sier Peter Piot i dag om jakten på virusets kilde.

Den unge forskeren ante ikke hva som ventet ham.

I 1976 kom det en pakke til Antwerpen institutt for tropemedisin der Peter Piot arbeidet. Pakken inneholdt to blodprøver i en blå termos, og stammet fra en nonne som hadde dødd av en mystisk sykdom i Zaire, dagens Kongo.

— Hva pokker var dette? VI skjønte med en gang at de slangeaktige strukturene vi så i elektronmikroskopet var noe helt nytt, forteller Piot i en BBC-dokumentar som nylig ble sendt på NRK.

Reiste fra gravid kone

Peter Piot forlot sin gravide kone og dro til Sentral-Afrika med en kollega. Det lille flyet som tok dem siste strekningen, lot motorene gå mens de slapp av forskerne og utstyret.

Flyet lettet så raskt det lot seg gjøre, mens politi holdt lokalbefolkningen som ville rømme området tilbake. Piot var kommet til Yambuku i Zaire.

Forskerne oppsøkte misjonsstasjonen der det jobbet belgiske nonner og sykepleiere. De ble møtt av et skilt med teksten «Den som passerer dette gjerdet, vil dø». Det var ingen overdrivelse. Nonnene ropte til Piot og kollegaen, og ba dem holde seg på avstand. De var smittet av viruset.

Smittekilden

Forskerne reiste fra landsby til landsby for å undersøke syke, lete etter årsaker og informere om viruset. Med et minimum av beskyttelsesutstyr hadde de nærkontakt med syke mennesker, og Peter Piot har uttalt at de led av ungdommelig overmot. Forskerne gjorde en viktig oppdagelse. Viruset smitter ikke gjennom luft, men via fysisk kontakt og kroppsvæsker.

En av de verste smittekildene viste seg å være selve misjonsstasjonen. Mange unge kvinner oppsøkte nonnene som tilbød svangerskapskontroll. Gravide fikk en vitaminsprøyte som del av undersøkelsen, og urene sprøytespisser hadde bidratt til å spre viruset på en effektiv måte.

- De drev klinikken på en nærmest heroisk måte, men hadde – uten å vite det – bidratt til en rekke dødsfall, sier Piot til BBC.

En flaske whisky

Før forskerne returnerte til Belgia, ga de viruset et navn. Så langt var Yambuku kallenavnet på viruset, men Piot forteller at de mente landsbyen hadde lidd nok. Lokalbefolkningen skulle få slippe ytterligere stigmatisering.

En natt der det ifølge rykter ble konsumert en god flaske whisky, skal de to forskerne ha sett nærmere på kartet over området. Elven Ebola rant ikke langt fra landsbyen, og valget falt på denne.

Aids

På 1980-tallet begynte en ny, ukjent epidemi å spre seg: aids. Mikrobiologen Piot deltok på en rekke forskningsprosjekter i Afrika og ble på 1990-tallet hentet inn til FN og WHO for å bidra i bekjempelsen av Hiv/aids. I 2008 gikk han av som visegeneralsekretær i FN.

Peter Piot avbildet med tidligere USA-president Bill Clinton og Sør-Afrikas Nelson Mandela i 2002, i forbindelse med en Aids-kampanje. CLARK JONES

Denne uken kom Piot på ny i medienes søkelys med følgende advarsel: Flere helsearbeidere i Vesten vil bli smittet av ebola.

@reidunsam

kilder: BBC, NTB, Wikipedia, Business Insider, UNAIDS, The New York Times

 1. Les også

  Slik har ebolasmitten utviklet seg

 2. Les også

  Ebola reiser når vi reiser

 3. Les også

  Derfor gikk det så galt med ebola i år

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kirkens Nødhjelp i Kongo: – Ebolasituasjonen er en tikkende bombe

 2. VERDEN

  Helseorganisasjon advarer: Ebola sprer seg i rekordhøyt tempo. Nå nærmer det dødelige viruset seg millionby.

 3. VERDEN

  Ny ebola-medisin viser seg svært effektiv i testforsøk: – Over 90 prosent kan overleve

 4. VERDEN

  Ebola-viruset har nådd storbyen Goma i Kongo

 5. VERDEN

  Helsearbeidere fortviler i ebola-herjede DR Kongo: Lege drept på jobb

 6. VERDEN

  Selv de døde kan smitte. Nå har ebola spredt seg til et nytt land.