Norge

Frp-politiker byttet parti etter sextrakassering

Sara Berge Økland (23) sier hun ble tafset på og bedt om å stille lettkledd i avisen for å få en lysende karriere i politikken. Varselet hennes fikk ikke konsekvenser.

Sara Berge Økland var i 2013 leder av Bergen FpU. Her ses hun bakerst som nummer tre fra venstre sammen med partileder Siv Jensen og andre kvinner med toppverv i partiet.
  • og NTB

Tidligere Frp-politiker Sara Berge Økland sier hun ble tafset på og bedt om å stille lettkledd i avisen for å få en lysende karriere i politikken. Varselet hennes fikk ikke konsekvenser.

I et innlegg på Facebook søndag skriver Sara Økland om flere ubehagelige episoder hun selv opplevde i sin tid i Frp.

Nå har hun meldt seg ut og representerer Høyre i Bergen bystyre.

– Flere i FpU og Frp

Økland nevner flere tilfeller av trakassering hun opplevde i partiet.

Blant annet viser hun til et foredrag en Frp-politiker holdt om mediehåndtering på et årsmøte til et fylkeslag. Her ble hun oppfordret til å «stille opp lettkledd i VG og fortelle om en seksuell preferanse eller lignende for å få mitt nasjonale gjennombrudd».

Til BT sier Økland at hun har fått flere reaksjoner fra andre, unge jenter i timene etter hun skrev innlegget.

– Det er kvinner jeg kjenner fra tiden i FpU og Frp. De som har skrevet til meg sier de kjenner seg igjen, men at de ikke har turt å si noe selv, sier Økland, som har bakgrunn som politisk rådgiver for daværende finansbyråd Liv Røssland (Frp).

La hånden på baken

Økland var også politisk rådgiver for samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, før hun meldte seg ut i protest i fjor og gikk over til Høyre. Hun er innvalgt i bystyret for Frp.

I Facebook-innlegget beskriver Økland også hvordan en eldre mann i partiet en gang la hånden på baken hennes, samtidig som han spurte om hun «forsto hva som skulle til for å komme høyere opp på valglisten eller bli stortingsrepresentant i fremtiden».

Den tidligere Frp-politikeren sier hun kunne delt flere hendelser, og mener politikken er et område som burde gjennomført en selvransakelse. At ikke flere varsler og deler historier, forstår hun, skriver Økland:

«Men jeg mener det er for mye å forvente at jenter i slutten av tenårene eller i starten av 20-årene skal sette ledende menn som er flere tiår eldre på plass. Slike kamper vinnes ikke alene».

Helge Andre Njåstad tok imot varselet fra Sara Økland om at en seniorpolitiker oppfordret henne til å stille opp lettkledd i aviser for å få oppmerksomhet.

Flere sier fra

Politikeren forteller at hun varslet fra den gangen hun ble oppfordret til å kle av seg. Meldingen gikk til organisasjonsutvalget i Frp, som har ansvaret for å håndtere disse sakene.

– Jeg sa fra, uten at jeg opplevde at noen ville gjøre noe med det. Det ble mer skjøvet tilbake på meg og hva jeg mente de burde gjøre med det.

Stortingspolitiker Helge André Njåstad (Frp) ledet organisasjonsutvalget da Økland varslet videre om episoden. Han sier Økland meldte om en lignende episode til det hun skriver om på Facebook, som handlet om at hun hadde blitt anbefalt å stille opp lettkledd.

– Hva gjorde dere med det?

– Vi tok det opp med den aktuelle personen at man skal være forsiktig med hvordan man uttaler seg, og at man må veie sine ord når man er i interne og eksterne fora fordi ting kan for oppfattes forskjellig og misforstås.

Finnes alvorligere ting

Njåstad sier den aktuelle politikeren ikke kunne huske å ha sagt noe slik, men at dersom han hadde sagt det, så var det sagt i en fleipende tone.

– Hvilken tilbakemelding fikk Økland?

– Hun fikk vel ikke en annen tilbakemelding utover at dette skulle tas opp med vedkommende.

Njåstad sier han ikke har hørt om andre varsler knyttet til stortingspolitikeren.

– Hva tenker du om episoden?

– Jeg tenker at det finnes langt mer alvorlige ting menn gjør med unge kvinner i politikken enn en slik bemerkning.

INNLEGGET: Dette la Sara Berge Økland ut på Facebook søndag ettermiddag. By: Skjermdump

– Handler om holdninger

Den uttalelsen reagerer Katrine Jacobsen Solberg veldig sterkt på. Solberg, som var fylkesleder i FpU på det aktuelle tidspunktet, var med da mediekurset ble holdt og bekrefter Øklands oppfatning av det som ble sagt.

– Herregud. Dette handler om holdninger. Jeg var på det årsmøtet, og jeg så jo at Sara takler det å få en sånn kommentar. Men er det slik at de 14- og 15-årige jentene som sitter på det kurset skal sitte og høre på en politiker som snakker til de eldre jentene på den måten? Får de lyst til å begynne med politikk da? Det er ikke snakk om overgrep, men slik snakker man bare ikke.

Ifølge Solberg er det ikke første gangen denne politikeren kommer med lignende kommentarer på kurs med ungdommer.

– På et annet mediehåndteringskurs sammenlignet han det å ringe mediene med å sjekke damer. «Du må bare fortsette å prøve og prøve og ikke gi deg». Han er en som alltid vinkler ting på denne måten.

Etterlyser system

Hun har selv ikke varslet om ham, men sier hun har varslet om andre ting, uten at hun oppfattet at det ble tatt seriøst.

– Når man har opplevelsen av at ting ikke skjer når man varsler, så gidder man ikke til slutt.

– Hva har du varslet om?

– Jeg har blitt kløpet litt i rumpen og sånt, og sagt fra.

Økland etterlyser et bedre system i politiske partier for å håndtere slike saker.

– Noen i partiet må ha spesifikt ansvar for å håndtere slike saker. Da er man sikre på at sakene tas videre. Og så er det en fordel at det håndteres av personer som ikke har binding til dem som begår trakasseringen. I tillegg mener jeg partiene i større grad må ta et oppgjør med personer som oppfører seg slik.

– Var ment som fleip

BT har konfrontert den aktuelle politikeren med påstandene fra Økland og Solberg.

Han stiller ikke opp til intervju i saken, men sender i stedet en e-post med uttalelser til BT. I denne skriver han blant annet at mediene ofte er opptatt av vinklinger med kropp og humor. I mediekurset han holdt, påpekte han at idrettsstjerner og Sp-ungdommer har fått oppmerksomhet ved å gi ut kalendere hvor de stiller opp lettkledde.

«I den settingen så kan jeg ha hatt en fleipete kommentar om at FpU (Sara) kunne gjort det samme. Det var en uformell setting på hele foredraget, så det var selvfølgelig ikke seriøst ment, og absolutt ikke noe jeg anbefalte for å få nasjonalt gjennomslag. Heller motsatt. All PR er ikke god PR, og det å opptre lettkledd for en politiker kan heller virke negativt og ødeleggende for karrieren», skriver han.

Politikeren skriver videre at Økland tydeligvis ble såret av dette, noe han synes er trist.

Les også: #metoo skyller nå inn over Washington. Det kan bli stygt.

10 råd for medieledere med #metoo-angst

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og daværende politisk rådgiver Sara Berge Økland etter besøk i Gommerud Barnehage i Bærum august 2015.

Les mer om

  1. Seksuell trakassering
  2. Næringsliv
  3. Anniken Huitfeldt
  4. Ketil Solvik-Olsen