Nå kommer flere nye kampfly til Ørland

Neste uke lander etter planen tre nye F-35 fly på Ørland flystasjon.

F-35 fotografert av Forsvaret idet de flyr over Rondane en vinterdag i desember 2017.
  • Frank Cadamarteri

Flyene skal etter planen lande på kampflybasen om kvelden tirsdag 22. mai.

– Flyene er nå overlevert fra fabrikken til amerikanske myndigheter. Nå gjøres de siste forberedelsene før overflyvning til Norge, sier sjef i Kampflyprogrammet i Forsvarsdepartementet generalmajor Morten Klever i en pressemelding.

Flyene tar av fra Lockheed Martins fabrikkanlegg i Fort Worth i Texas om morgenen. Nøyaktig tidspunkt for når de lander er ikke klart, skriver Adresseavisen.

– I fjor ble flyvningen utsatt med en dag og det kan skje igjen. Både vær, uforutsette forhold og tilgjengelig støtte kan spille inn og påvirke ankomstdato, sier Klever.

Til sammen 13 fly

Når flyene lander i Norge vil Forsvaret ha til sammen seks F-35 kampfly stasjonert på norsk jord. Da de tre første flyene ankom Ørland flystasjon 3. november i fjor, ble det markert grundig, med kong Harald, Nato-sjef Jens Stoltenberg, statsminister Erna Solberg (H) og en rekke andre VIP-gjester tilstede.

Denne gang blir markeringen mye mindre. Og allerede i høst lander de neste tre flyene etter planen på Ørlandet.

I tillegg til de seks flyene som vil være på plass i Norge fra neste uke, har Forsvaret syv F-35 kampfly på treningsbasen Luke Air Force Base i Arizona. Disse blir brukt til utdannings- og treningsformål. Utdanningsvirksomheten på treningsbasen er i rute.

De tre første av i alt 52 norske F-35-flyene landet på Ørland hovedflystasjon 3. november 2017.

Trener for fullt

Her hjemme er Luftforsvaret i full gang med operativ testing og evaluering av F-35 under norske forhold med mål om en delvis operativ evne i 2019.

Trening av piloter, vedlikeholdspersonell og annet støttepersonell er en svært viktig del av det som skjer frem mot 2019.

Først i 2025 skal de nye kampflyene være fullt ut operative.

  • Fredsbase med plasttelt: Ingen ropte høyt om at Ørland trengte bedre beskyttelse av milliardflyene F-35. Det var det en grunn til.

Flys av amerikanske piloter

Flyturen til Norge og Ørland gjennomføres også denne gang av amerikanske piloter i regi av Defence Contract Management Agency. De har en egen avtale med US Air Force for frakting av fly.

Det er planlagt at Norge skal få seks kampfly i året frem til 2024. Flyene som ankommer Norge nå i mai er de tre første i 2018 og har benevnelsene AM 11, 12 og 13.