Norge

Nå kommer flere nye kampfly til Ørland

Neste uke lander etter planen tre nye F-35 fly på Ørland flystasjon.

F-35 fotografert av Forsvaret idet de flyr over Rondane en vinterdag i desember 2017.
  • Frank Cadamarteri

Flyene skal etter planen lande på kampflybasen om kvelden tirsdag 22. mai.

– Flyene er nå overlevert fra fabrikken til amerikanske myndigheter. Nå gjøres de siste forberedelsene før overflyvning til Norge, sier sjef i Kampflyprogrammet i Forsvarsdepartementet generalmajor Morten Klever i en pressemelding.

Flyene tar av fra Lockheed Martins fabrikkanlegg i Fort Worth i Texas om morgenen. Nøyaktig tidspunkt for når de lander er ikke klart, skriver Adresseavisen.

– I fjor ble flyvningen utsatt med en dag og det kan skje igjen. Både vær, uforutsette forhold og tilgjengelig støtte kan spille inn og påvirke ankomstdato, sier Klever.

  • Norges nye kampfly kan løse oppdrag piloter i dagens F-16 ikke en gang kan drømme om. Det sier en av Norges mest erfarne kampflypiloter.

Til sammen 13 fly

Når flyene lander i Norge vil Forsvaret ha til sammen seks F-35 kampfly stasjonert på norsk jord. Da de tre første flyene ankom Ørland flystasjon 3. november i fjor, ble det markert grundig, med kong Harald, Nato-sjef Jens Stoltenberg, statsminister Erna Solberg (H) og en rekke andre VIP-gjester tilstede.

Denne gang blir markeringen mye mindre. Og allerede i høst lander de neste tre flyene etter planen på Ørlandet.

I tillegg til de seks flyene som vil være på plass i Norge fra neste uke, har Forsvaret syv F-35 kampfly på treningsbasen Luke Air Force Base i Arizona. Disse blir brukt til utdannings- og treningsformål. Utdanningsvirksomheten på treningsbasen er i rute.

De tre første av i alt 52 norske F-35-flyene landet på Ørland hovedflystasjon 3. november 2017.

Trener for fullt

Her hjemme er Luftforsvaret i full gang med operativ testing og evaluering av F-35 under norske forhold med mål om en delvis operativ evne i 2019.

Trening av piloter, vedlikeholdspersonell og annet støttepersonell er en svært viktig del av det som skjer frem mot 2019.

Først i 2025 skal de nye kampflyene være fullt ut operative.

  • Fredsbase med plasttelt: Ingen ropte høyt om at Ørland trengte bedre beskyttelse av milliardflyene F-35. Det var det en grunn til.

Flys av amerikanske piloter

Flyturen til Norge og Ørland gjennomføres også denne gang av amerikanske piloter i regi av Defence Contract Management Agency. De har en egen avtale med US Air Force for frakting av fly.

Det er planlagt at Norge skal få seks kampfly i året frem til 2024. Flyene som ankommer Norge nå i mai er de tre første i 2018 og har benevnelsene AM 11, 12 og 13.

Les mer om

  1. F-35
  2. Ørland
  3. Luftforsvaret