– Det er den verste flommen vi har hatt her oppe

Eieren av Liodden Camping må bruke kano for å komme seg rundt på området. Fredag ble flomfaren hevet til rødt nivå flere steder på Østlandet.

Frode Salvesen på Liodden Camping.
  • Aftenposten følger flommen tett og alle artiklene vil være åpne, også for dem som ikke er abonnenter.

– Vi var føre var, og fikk flyttet det meste av campingbiler og -vogner. Men alle hyttene er oversvømt med 30 cm dypt vann, sier eier av Liodden Camping, Frode Salvesen.

Liodden Camping ligger langs Hallingdalselva, like ved Nesbyen i Buskerud. Campingplassen er dekket av vann, og Salvesen måtte bruke kano for å komme seg rundt på området i dag.

Veien som går fra riksvei 7 over til campingplassen er også stengt på grunn av oversvømmelsene.

– Det er den verste flommen vi har hatt her oppe. Vi har måtte avvise alle gjester og mister trolig et par hundre tusen i inntekter, anslår Salvesen.

Jan Roger Pedersen kommer seg ikke inn i campingvognen sin, som er oversvømt av vann fra Hallingdalselva like ved. Fredag ble flomfaren hevet til rødt nivå flere steder på Østlandet.

Jan Roger Pedersen sin campingvogn er en av dem som ble stående på Liodden Camping da flommen inntraff. Han forteller om store vannskader.

– Jeg var her i går, og da kom jeg inn i forteltet uten vanskeligheter. Men nå har vannet steget med en halvmeter, og jeg får ikke opp døren. Enten må jeg slå inn vinduet eller ødelegge teltet for å komme inn, sier Pedersen.

– Det ser ikke ut til at vi får feriert her i sommer. Det er fryktelig, for å si det mildt. Folk her er på gråten.

Bilde viser utviklingen

Frank Niva kunne torsdag sitte i hagen i Elverum med vann opp til føttene. Fredag hadde vannstanden økt så mye at det ikke lenger kan sitte.

– Vannstanden har økt med tre meter, forteller Niva, og legger til at bildene er tatt klokken halv to begge dager.

(dra pilene frem og tilbake for å se før/etter bilde)

Snøsmelting og regn har ført til stor vannstand langs Glomma, Trysilelva og Gudbrandsdalslågen. Fredag ble flomfaren hevet til rødt nivå flere steder, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Ber folk holde seg borte

Flomtoppen er ventet i helgen. Rødt nivå gjelder lokalt for mindre elver som drenerer områder med snø. For Glomma og Gudbrandsdalslågen holdes nivået på oransje.

«Glomma og Gudbrandsdalslågen har oransje nivåer, fra høyfjellet og helt ned til Øyeren. I Drammensvassdraget er det Krøderen og Sperillen på oransje nivå, det samme er også i elvene i øvre Telemark og hele i Driva,» skriver de.

– Vi minner om at videre utvikling av flommen og jordskredfaren er svært følsom for endringer i nedbør- og temperaturprognosene. Vi fraråder publikum om å oppholde seg nær elver og bekker med stor vannføring, sier vakthavende hydrolog på flomvarslingen i NVE, Elise Trondsen.

Store vannmengder i Hønefoss fredag formiddag
Store vannmengder i Hønefoss fredag
Vannet stiger i Glomma. Her ved Fetsund.
Les også

Flomfaren på Østlandet opprettholdes på nest høyeste nivå

40 millimeter nedbør

Varsom.no anbefaler å følge med på varsler og ber folk sikre verdier som biler og campingvogner som står i nærheten av elver og bekker.

– Kraftig snøsmelting og regn vil føre til ytterligere økning av vannføring i elver og bekker, særlig for elver som drenerer områder med snø. Dette vil også gjelde de store vassdragene, heter det i varselet.

Torsdag ble det meldt om over 40 millimeter nedbør i Hordaland og Rogaland, og det var ventet at det kraftige regnværet i vest ville bevege seg østover torsdag og fredag.

NVE advarer særlig om vannstanden i mindre elver og bekker.

–Dette er en alvorlig situasjon, sier vakthavende hydrolog Elise Trondsen i NVE til NRK.

Torsdag forberedte mange privatpersoner og bedrifter seg på økt vannstand de neste dagene. Ved Trysilelva ble blant annet en flomvoll ved Moelven Industrier utbedret.