Norge

- Flere titalls norsksomaliere innkalt til PST-samtaler

Mange norsksomaliere føler seg mistenkeliggjort av Politiets sikkerhetstjeneste etter Nairobi-terroren.

21.september gikk terrorister fra Al-Shabaab til aksjon i kjøpesenteret Westgate i Nairobi, Kenya.
  • Mats Bleikelia
  • Olga Stokke
    Journalist

Torsdag ble det kjent at en av terroristene som deltok i terrorangrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi, kan være norsk.

Nordmenn som støtter den somaliske terrororganisasjonen Al-Shabaab har lenge vært i søkelyset til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Etter terrorangrepet har PST vært ekstra aktive overfor det somaliske miljøet i Norge, ifølge personer som Bashe Musse, leder av Somalisk nettverk, har snakket med.

— Unge i miljøet forteller meg at flere titalls norsk-somaliske menn er blitt innkalt til samtale hos PST etter terroraksjonen i Nairobi, sier han.

PST opplyser at de regelmessig møter personer som har vært i konfliktområder, også Somalia.

— At vi har økt fokus på det nå er helt naturlig. Men jeg kan hverken bekrefte eller avkrefte hans påstander, sier informasjonssjef Martin Bernsen.

To «norske» terrorister

To somaliere med tilknytning til Norge blir trukket frem etter terroraksjonen mot kjøpesenteret i Nairobi, der over 60 personer ble drept.

I tillegg til den ikke-navngitte mannen som skal ha deltatt i selve terrorhandlingene, ble en annen somalier – med kallenavnet Ikrimah al-Muhajir – forsøkt kidnappet av amerikanske spesialstyrker i Somalia tidligere denne måneden.

Ikrimah omtales både som et sentralt medlem av Al-Shabaab og som sprengstoffekspert. Han har bodd i Norge i en årrekke og jobbet blant annet i et renholdsfirma i Hedmark. Så langt er han ikke blitt direkte koblet til terroren i Nairobi, men rapporter fra kenyansk etterretning knytter ham til flere tidligere terrorhandlinger i landet.

Har mistet oppslutning

For fem år siden hadde Al-Shabaab bred oppslutning i det norsk-somaliske miljøet. Mange så på den unge militsen som frihetskjempere mot etiopiske soldater i Somalia.

Siden har mange snudd ryggen til terrororganisasjonen.

Les også

- Terrorhandlingen planlagt i Norge og Somalia

Bashe Musse forteller at Al-Shabaabs terroraksjon i Nairobi skaper frykt i det norsk-somaliske miljøet. De som skal ha blitt innkalt av PST, er ifølge Bashe Musse i alderen 20 til 30 år og godt integrert – menn som jobber eller går på skole.— Unge forteller at de frykter at PST mistenker dem å være en trussel mot det norske samfunnet. De føler seg uthengt som terrorister, sier Musse.

Han kjenner også en mann som har avlyst en reise til Nairobi av frykt for å bli mistenkt for terror.

Bashe Musse sier at nesten ingen norsksomaliere støtter Al-Shabaab i dag.

- Kan det likevel være flere enn «nesten ingen» når det nå er snakk om at to norsksomaliere kan være innblandet i Nairobi-terroren?

— Jeg vet ikke. Miljøet er ganske gjennomsiktig, vi er mange som kjenner hverandre, og ut fra mitt kjennskap i moskeer og organisasjoner i mange byer i Norge, vet jeg ikke noen som støtter dem, sier han.

Les også

  1. - Nordmann var blant terroristene inne på kjøpesenteret Westgate

  2. Trolig første gang nordmann har vært med på terror i Øst-Afrika

  3. PST: Norsk statsborger kan være involvert i terrorangrep i Kenya

  4. – Nairobi-terroristene leide butikk i kjøpesenteret