– Arilds stemme blir enda viktigere etter dette

Arild Knutsen roses for sin åpenhet om rusproblemer og personlige utfordringer. – Han vil gjennom dette bli en enda bedre representant for de han jobber på vegne av, mener leder i Mental Helse, Dagfinn Bjørgen.

Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), Arild Knutsen, har mottatt en strøm av støttende hilsener, oppmuntring og heiarop i sosiale medier etter at han fortalte Aftenposten om rusproblemene som kom tilbake etter 17 år.

Aftenposten søndag

Knutsen får nå ros for sin innsats som talsmann og lobbyist for de rusavhengige. Han vil trolig ikke oppleve å bli utstøtt fra den engasjerte rusdebatten i Norge etter dette.

— Har påvirket narkodebatten

Direktør for Velferdsetaten i Oslo kommune, Lilleba Fauske mener Knutsen er en viktig stemme som det lyttes til i fagmiljøene.

– Selv om noen av hans standpunkt ikke har vært helt i tråd med norsk ruspolitikk, har han vært med på å bevege debatten i en positiv retning, sier hun.

Som øverste leder for rusomsorgen i hovedstaden har Fauske hatt mye kontakt med Knutsen. Hun hørte selv før jul snakk om Knutsens problemer, men er glad for at han nå jobber for å komme tilbake rusfri.

Lilleba Fauske, direktør i Velferdsetaten

— Det er godt å høre at han får hjelp. Han har vært en viktig stemme, uansett om man er enig eller uenig i det han står for. Han har vært kritisk til systemet med legemiddelassistert rehabilitering, som han mener har vært for strengt. Og han har vært en aktiv talsmann for å gi heroin til misbrukere. Han oppnevnt i Velferdsetatens brukerråd og han har vært en viktig samarbeidspartner i forbindelse med kampanjen mot heroinoverdoser, der Knutsen har stått på for å fremme utdeling av naloxon-spray som kan redde misbrukere når de har tatt overdose, sier etatsdirektøren.

Les også

Misbrukernes støttespiller på rehab: Arild Knutsen sprakk etter 17 år

Les også

Møter en forandret rusomsorg

Les også

Høy overdosefare i Oslo sentrum

— Tror du Knutsens rusproblemer vil få følger for FHN?

— Nei, slettes ikke. Jeg vet det er flere andre som kan fronte organisasjonen og dra lasset til han er tilbake på bena. Knutsen er hverken den første eller siste som får tilbakefall. Jeg har selv opplevd at folk som har vært rusfrie lenge, men så skjer det ting i livet som gjør at man går på en sprekk. Det å bli rusfri er krevende, og man opplever at ting går frem og tilbake og opp og ned.

- Tøft for eks-misbrukere å jobbe tett på rus

– Vi har også en del tidligere rusmisbrukere ansatt, og vet at det kan være krevende å stå i kontakt med folk som er i aktiv rus. At Arild fikk problemer etter 17 år, viser hvor krevende det er. Nå er det viktig at han selv bestemmer hvor raskt han skal tilbake. Men jeg er sikker på at han klarer det. Han er en ressurssterk fyr, og han har en jobb og et sted å bo, sier Fauske.

Hun synes det er positivt at Knutsen snakker åpent om sine problemer og får behandling for rusmisbruket.

- Arild har jo stått på for en endring i spesialisthelsetjenesten. Selv om han helt sikkert skulle vært dette foruten, tror jeg han får noen gode erfaringer av å se at rusomsorgen har endret seg i tråd med det han selv har jobbet for.

Facebook: Mange heiarop, 2700 tomler opp og noen kritiske pekefingre til Arild Knutsen

— Forteller oss at problemene også er løsningen

Arild Knutsens eldste sønn døde av kreft i 2011. Han slet med å takle sorgen. Samtidig gikk et lengre samboerforhold i oppløsning. Alt dette forsøkte Knutsen å slippe unna, da han i julen for to år siden kjøpte amfetamin på gaten i Oslo. Men rømningsforsøket fra egne, vanskelige følelser - ble starten på rusproblemene som i november endte på en behandlingsklinikk utenfor Bergen.

- Det hadde aldri vært fristende tidligere. Men så mistet jeg forsvarsverket mitt og fikk problemer, forteller Knutsen nå i desember, etter lange kuldetokter i sengen under avrusing på Vestlandet.

— Julen er en tøff tid for hvor familie og tapte muligheter blir mer i fokus. Arild løfter frem viktige erkjennelser knyttet til rusmisbruk og psykiske problemer.

- Håndtering av egne følelser og vanskelige livshendelser er det som først og fremst bidrar til problemer, men som også er løsningen, sier landsleder Dagfinn Bjørgen i Mental Helse.

Dagfinn Bjørgen, landsleder i Mental Helse takker Knutsen for vise hvor sårbar en kan bli når en ikke erkjenner egne følelser.

Han roser Knutsen for å fortelle om både de personlig problemene og den destruktive rusbruken.— Å få tilbakefall er det mange som opplever, og er egentlig ikke så farlig fordi man kan lære av det. Han gir oss et viktig budskap om at man blir sårbar hvis man ikke erkjenner og bearbeider egne følelser. At Arild vil klare å komme tilbake er jeg helt overbevist om, sier Bjørgen.

- Overgangsmedisiner bedre enn bråstopp

Lederen i den største organisasjonen for mennesker med psykiske problemer berømmer også Bergensklinikkene, der Knutsen nå opplever stor grad av medvirkning i sin behandling. Blant annet er brukerne med på å bestemme hva de får av legemidler i overgangen til å bli helt rusfri.

— Å komme seg ut av et problem behøver ikke å bety at man skal gjøre det verre før det blir bedre. Avrusning med bruk av medisiner som gjør at pasienten slipper de verste abstinensene, gjør det lettere å finne motivasjon til å stå løpet ut. Når dette blir brukt som en overgang til å bearbeide følelsesmessige utfordringer, blir dette en god plan mellom lege og pasient. At Bergensklinikkene også aktivt bidrar til at Arild får beholde den nærmeste nært hos seg i en vanskelig tid er gledelig og en svært viktig støtte til bedring, sier Bjørgen.

Han tror Knutsen vil bli en minst like viktig stemme når han kommer over sin egen russprekk.

– Han vil gjennom dette blir en enda bedre representant for de han jobber på vegne av. Jeg ønsker Arild lykke til, dette klarer du, sier Bjørgen.

Arild Knutsen fikk i høst rusproblemer 17 år etter forrige gang. Nå er 45-åringen til behandling utenfor Bergen. Mange ønsker en rusfri Knutsen tilbake på gaten og i samfunnsdebatten.