Norge

Fire asylbarn ble del av omstridt statistikk

Lagos/Oslo: Iwinosa (4) hadde levd hele sitt vesle liv i Norge da familien ble sendt til Nigeria en tidlig morgen i høst.

I starten bodde familien hos en kusine. Nå har de dette rommet i et hus. De har en seng og noen hyller med klær og leker. Foto: Katarina Höije

 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge

Josephine Eni har fått mobiltelefon fra Norge, og kan holde kontakt med støttespillerne på Kongsvinger. Foto: Katarina Höije

Søskenflokken er blant asylbarna, som justisminister Anders Anundsen (Frp) i dag må svare for i Stortinget.

Med høye latterhyl jager syvåringen Odosa Asowata den røde ballen som spretter i sikksakk over den steinete gårdsplassen. Den improviserte fotballkampen i bakgården er et sjeldent avbrekk for søsknene Tega (9), Iwinosa (4) og Odosa. De bor med moren Josephine og storesøsteren Lisa i Agbado, en drøy times kjøretur fra Lagos sentrum.

Fikk to timer på å pakke

I mai i fjor fikk mamma Josephine Eni beskjed om at de måtte forlate Norge. En tidlig morgen i slutten av september ringte det på døren til leiligheten på Kongsvinger. Utenfor sto fem politimenn som fortalte at familien hadde to timer på å pakke.

De dro og slet i armene våre, og skrek at vi ikke var velkomne i Nigeria. Tega (9)

Fikk avslag i 2011

Utlendingsnemnda (UNE) ga det endelige avslaget i mai 2011, etter at Josephine søkte om opphold på humanitært grunnlag. Da politiet hentet familien, skrev asylsøkernes organisasjon Noas et hastebrev til UNE, med bønn om at vedtaket ble omgjort. Det ble særlig lagt vekt på at barna hadde levd store deler av livet i Norge, og var godt integrert. Nemnda fant ikke at dette var nye argumenter som burde tas hensyn til. UNE var heller ikke redd for å sende familien tilbake til det sørlige Nigeria, i og med at det er lenger nord det meldes om opprør og terror.

— Jeg begynte å skrike

Familien falt heller ikke inn under «engangsløsningen» Regjeringen og støttepartiene er enige om, i og med at Norge ikke har en returavtale med Nigeria.

— Jeg begynte å skrike da jeg forsto at vi måtte tilbake til Nigeria, sier 11 år gamle Lisa.

- De dro og slet i armene våre

De fikk med seg fem bager fulle med klær, sko og noen få leker. Sykkelen de hadde fått av Røde Kors ble stående igjen i leiligheten.

Tidlig neste morgen gikk flyet via Madrid til millionbyen Lagos.

Lillebror Iwinosa fikk sitt første møte med Nigeria, han ble født etter at moren kom til Norge i 2010. For hele familien var opplevelsen et sjokk.

— Det var fullt av folk. De dro og slet i armene våre, og skrek at vi ikke var velkomne i Nigeria, sier Tega.

Mistet bagasjen, fratatt penger

På den andre siden av folkemengden ventet politiet.

— De sa at vi hadde begått en forbrytelse da vi forlot Nigeria. Om vi ikke betalte dem kunne vi komme i fengsel, husker Tega.

I kaoset forsvant familiens bagasje. Nesten alle pengene de hadde fått av norske myndigheter ble tatt fra dem. Josephine lyktes i å overbevise politimennene om at hun skulle få beholde 750 av de 3800 kronene. Men da hun hadde kjøpt telefonkort og ringt en kusine for å få adressen hennes, hadde de ikke råd til taxi.

Minnene fra Norge er mange, og Tegas (9) klassekamerater samler inn penger til familien. Foto: Katarina Höije

Får penger fra norske venner

De fikk bo i tre måneder hos kusinen før det kom penger fra venner i Norge. Både barnas skolekamerater og metodistmenigheten på Kongsvinger har lovet å følge opp. Både på skolen og i kirken samles det inn penger. Klassekameratene kunne sende over 20.000 kroner før jul. Sammen med penger fra kirken klarer familien å betale husleie og andre utgifter.

Var mye syk i starten

Siden januar har familien bodd i et rom i et lavt hus ved en grusvei. De har en seng, og noen hyller med klær og leker. På veggene henger familiebilder fra Norge.

— De første ukene gråt jeg hver dag da jeg kom hjem fra skolen. Jeg var mye syk og slet med å følge med. Nå går det bedre, sier Lisa.

Rakk ikke takke venner og lærere

Både hun og søsteren Tega er opptatt av Boko Haram, som kidnappet 200 skolejenter for snar et år siden. De er redde for at opprørerne skal komme til Lagos.

— Det jeg savner mest med Norge er hvordan mennesker tok vare på hverandre, sier Lisa.

— Om jeg bare visste at vi skulle reise tilbake, ville jeg takket alle vennene mine og lærerne for alt de har gjort for oss.

 1. Les også

  58 asylbarn har fått bli etter Regjeringens «engangsløsning»

 2. Les også

  Kolberg: - Ingen oppmykning for lengeværende barn

 3. Les også

  Asylbarn-opprør mot Anundsen i KrF og Venstre

0502asylbarn-ZqzH43eabj.jpg Foto: Anne Gjertsen

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Tusenvis av utlendinger kommer til Norge uten ID-papirer. 90 politifolk jobber på heltid med å finne ut hvem de er.

 2. NORGE
  Publisert:

  Etter seks års ID-krangel – og 50 måneder internert – er George tvangssendt ut av Norge

 3. NORGE
  Publisert:

  Dunya får ikke bli i Norge – UDI mente den 3 måneder gamle babyen kunne bli igjen hos faren.

 4. KRONIKK
  Publisert:

  Asylbarndebatten er blitt historien om et «kanskje»

 5. NORGE
  Publisert:

  Flere syrere enn ventet søker familiegjenforening: - Som å gå fra helvete til himmelen

 6. NORGE
  Publisert:

  Slik har det gått med regjeringens strengere asylkrav: Rekordmange enslige har fått familiegjenforening.