Norge

Slik reagerer verden på debatten om Norges tiggeforbud

Norges tiggeforbud vekker internasjonal oppsikt i noen av verdens største medier.

Det norske lovforslaget om å forby tigging, og å bistå tiggere, vekker internasjonal oppsikt. Foto: Stein J Bjørge

 • Steffen Pedersen Øberg

Store utenlandske medier vier plass til det foreslåtte tiggerforbudet og det tilhørende forslaget om kriminalisering av å hjelpe folk til tigging denne uken.

I sakene vinkles det på at man i verdens rikeste land vil forby tigging og at man kan bli straffet for å gi penger, husly og mat.

Den britiske storavisen The Telegraph skriver at «alle som tilbyr en hjemløs person en kaffekopp eller en sandwich på Norges gater kan snart risikere mellom seks måneder og et år i fengsel».

Al-Jazeera har også en sak om det nye lovforslaget fra Regjeringen. De viser til mange Twitter-meldinger fra nordmenn som protesterer på forslaget.

MailOnline, en av verdens største nettaviser, skriver også om saken. Som i Telegraph-saken viser de til Inger Husby i Oslo som ble trukket frem av NRK, som først skrev om det nye forslaget. Husby sier i saken til MailOnline «Jeg gir hjemløse mat og drikke når de trenger det.»

Men ikke alle nyanser kommer frem helt korrekt. The Telegraph skriver for eksempel at «City authorities in Oslo are in uproar at the proposed law», og viser til SVs Marianne Borgen som går kraftig ut mot loven.

Se video: Tigger i Oslo for å hjelpe barna sine i Romania:

Svensk spaltist med skarp kritikk

Også Aftonbladets spaltist Ehsan Fadakar har denne uken et debattinnlegg hvor han går hardt ut mot Norge i en kronikk som langer ut mot tiggeforbudet.

Spaltisten trekker frem den norske ildsjelen Inger Husby som et eksempel på nordmenn som risikerer fengsel dersom lovforslaget går igjennom.

«Jag skrev engång att Norge är ett själviskt land som behandlar de fattigaste som djur. Tyvärr ser det ut som att jag får rätt igen,» skriver Fadakar i kronikken.

«Förra gången hette det att vi svenskar inte kan tillräckligt om FrP. Vad är ursäkten den här gången?»

Les hele kronikken her:

Les også

Norge, vad är ursäkten den här gången?

Har kritisert Norge før

I november 2013 skapte Fadakar furore i svenske og norske spalter med kronikken «Norge är ett själviskt land som behandlar de fattigaste som djur».

I kronikken gikk svensken hardt ut mot blant annet norsk hverdagsrasisme. Spesielt Frp fikk kraftig kritikk. Reaksjonene fra Norge lot ikke vente på seg og Fadakar ble kalt både modig og kronidiot.

At kronikken kom i kjølvannet av at NRK fjernet den svenske standupkomikeren, Özz Nujens, kritikk av Frp og Høyre fra Skavlan, hjalp heller ikke på debattklimaet på tvers av landegrensene.

«Det var tydligen för mycket sanning för norrmännen till fredagspizzan,» skrev Fadakar den gangen.

Det kom også saker i sommer

Allerede i sommer nådde «tiggerdebatten» internasjonale medier. Da skrev spaltisten i Bloomberg, Leonid Bershidsky, i sin kronikk og ba om at de norske tiggerne får være i fred.

— Uansett hva motivasjonen måtte være, vitner dette om forledede mennesker som vil gjemme bort det de ikke forstår, skriver han i kronikkens innledning.

The Huffington Post skrev dette i sin tittel: «One Of The World's Richest Countries Wants To Ban Begging.»

Financial Times skrev «Norway, one of the world’s richest countries, would like to see a little less of some of the poorest people,» i sin innledning.

I Financial Times' artikkel stilles spørsmål om Norges hjerterom. Avisene har også innhentet kommentarer fra sentrale politikere.

Statssekretær i Justisdepartementet Himanshu Gulati (Frp) uttaler til Financial Times at man de siste årene har sett en økning av tiggere i flere norske byer.

— Vi er dypt bekymret for sammenhengen mellom strømmen av utenlandske tiggere og organisert kriminalitet, sier han til avisen.

RETTELSE! I en tidligere versjon av artikkelen viste vi til artikler fra i sommer som om de skulle være publisert denne uken. Dette er nå rettet opp.

Les også:

 1. Les også

  Guri Idsø Viken: Tiggeforbudet er siste angrep på vår idealisme, organisasjonsfrihet og medmenneskelighet

 2. Les også

  Aftenposten mener: Nei til tiggeforbud

 3. Les også

  «Jeg kaller deg modig, Ehsan Fadakar»

 4. Les også

  «Å forby tigging har lenge stått på vårt program»

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Kort sagt, onsdag 16. august

 2. KULTUR

  Danske vant hovedprisen – Nordisk råds barnebokpris til norsk forfatter

 3. DEBATT

  Norske redaksjoner bør være mer opptatt av Frp-andelen enn av kvinneandelen | Jan Arild Snoen

 4. VERDEN

  Seks betente saker splitter Europa og USA. «Det er umulig å overdrive hva Trump har revet ned».

 5. DEBATT

  Kort sagt, onsdag 29. november

 6. DEBATT

  Dagens kortinnlegg | fredag 29. desember