Norge

I morgen forsvinner trolig blasfemiparagrafen

Bare måneder før den nye straffeloven trer i kraft ønsker Høyre og Frp å hastefjerne den sovende paragrafen. - Vi ser ingen grunn til å vente, sier Jan Arild Ellingsen (FrP).

Tirsdag fremmer stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen og justiskollega Anders B. Werp et forslag om å fjerne blasfemiparagrafen i Straffeloven. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

 • Hanne Brønmo
  Journalist

Blasfemiparagrafen ble vedtatt fjernet allerede i 2005, som en del av den nye straffeloven.

Foreløpig har straffeloven ikke trådt i kraft, og dermed er blasfemi fortsatt straffbart i Norge. Det vil Frps Jan Arild Ellingsen og Anders Werp i Høyre gjøre noe med. Tirsdag legger de frem forslaget om å fjerne blasfemiparagrafen i Stortinget, som trolig får flertall når det skal stemmes over i justiskomiteen.

— Det er helt åpenbart hvorfor det haster å fjerne denne paragrafen nå. Angrepet på det franske satiretidsskriftet «Charlie Hebdo» viser at ytringsfriheten trues og vi må vise at vi står opp for denne, sier Ellingsen.

Han mener innvandringen til Norge har gjort det enda viktigere å verne om ytringsfriheten og at alle religioner må tåle kritiske spørsmål i den offentlige debatten.

- Fjernes snart uansett

I 2009 var KrF det eneste partiet som ønsket å beholde blasfemiparagrafen i revideringen av straffeloven. I januar uttalte imidlertid partileder Knut Arild Hareide til avisen Vårt Land at partiet ikke kom til å kjempe for blasfemi-vern.

Stortingsrepresentant og justispolitiker Kjell Ingolf Ropstad (KrF) synes det er litt rart at forslaget sendes på høring bare måneder før den nye straffeloven trer i kraft.

— Vi må diskutere forslaget i stortingsgruppa, men i utgangspunktet mener jeg det er riktig å fjerne blasfemiparagrafen, sier han.

Ropstad, som selv er kristen, mener likevel det er viktig at retten til å ytre sin tro ivaretas. Og viser til forslag om å forby religiøse symboler eller heldekkende plagg.

— Samtidig som vi lovfester retten til å krenke religioner, må vi sørge for å også ha plass for enkeltmenneskets tro. Hvis ikke begrenser vi samtidig ytringsfriheten, sier han.

Seier for ytringsfriheten

Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund kaller forslaget en stor seier for ytringsfriheten.

— Paragrafen stått ubrukt i mange år. Når Norge står opp for ytringsfrihet og demokrati rundt om i verden, er det viktig at vi har vårt eget lovverk på stell, sier hun.

Hun mener Norge enklere kan ta avstand fra land hvor blasfemi straffes hardt, når vi selv formelt fjerner blasfemiparagrafen.

 1. Les også

  Farvel, blasfemi

 2. Les også

  Åtte grunner til å trykke tegningene fra Charlie Hebdo

 3. Les også

  Kathrine Aspaas skriver: Vett og ytringsrett

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Blasfemi er all maktkritikks mor

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Jo, det er politiets oppgave å sørge for at Koranen kan skjendes

 3. NORGE
  Publisert:

  Solberg villig til å forhandle med KrF om endringer i abortloven

 4. VERDEN
  Publisert:

  Gud er ondsinnet og dum, sa komikeren. Det førte til at blasfemiloven ble endret.

 5. DEBATT
  Publisert:

  Norskpakistanere bør vise solidaritet med dødsdømt kristen kvinne | Maria Khan og Usman Ali Khan

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Knut Arild Hareide gikk av som partileder: – Jeg ser gode muligheter for KrF