Fem omkom i bilulykke ved Rjukan: – En ufattelig tragedie

Tre kvinner og to menn, alle i 50- og 60-årene, omkom etter at veteranbilen de satt i, kjørte inn i en fjellvegg ved Rjukan i Telemark søndag. Fire av dem var bosatt i Kragerø.

Bilen kjørte i fjellveggen i en 180 graders sving på vei fra Gaustatoppen til Rjukan.

– En ufattelig tragedie har rammet Kragerø-samfunnet. Fire av våre egne ble brått revet bort i en bilulykke på Rjukan i går. Alle våre tanker går til familie, venner og kjente av de omkomne, skriver Kragerø-ordfører Jone Blikra på Facebook mandag morgen.

Fire av de omkomne var bosatt i Kragerø, én i Skien.

Kragerø-ordføreren sier ulykken preger byen.

Ordfører i Kragerø Jone Blikra.

– Det er klart at når det er fire personer som blir revet bort samtidig i en sånn ulykke, så preger det byen. Kragerø er en liten kommune og en liten by, sier Blikra til NRK.

– Jeg kan ikke huske i de årene jeg har bodd her, at vi har hatt en tilsvarende ulykke hvor så mange brått er blitt revet bort samtidig. Det preger alle, fortsetter han.

Siden søndag kveld har kommunens kriseteam ivaretatt pårørende og kolleger av de omkomne. Teamet møtes igjen mandag morgen.

Det er mer enn syv år siden det var en like alvorlig trafikkulykke i Norge. Da omkom fem i en ulykke i Troms. Siden årtusenskiftet har det totalt vært fem trafikkulykker med fem drepte, ingen med flere enn det, opplyser Vegdirektoratet.

Fire omkom på stedet

Ulykkesbilen kjørte inn i en fjellvegg på vei ned fra Gaustatoppen i Telemark.

Fire personer ble bekreftet omkommet på stedet, og en person ble fløyet til Ullevål sykehus.

– Personen som ble fløyet til Ullevål sykehus etter ulykken, døde dessverre som følge av skadene, sier operasjonsleder Rune Hunshamar i Sørøst politidistrikt til NTB.

Sent søndag kveld opplyste politiet at de omkomne er tre kvinner og to menn. Alle i 50- og 60-årene.

«Pårørende er varslet, og flere av de involverte kommunene har iverksatt kriseteam for å ivareta pårørende og andre involverte. Bilen var en åpen amerikansk veteranbil», skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter kl. 23.45 søndag.

Vraket kjøres bort fra ulykkesstedet der en åpen amerikansk veteranbil kjørte i fjellveggen. Totalt fem personer omkom i ulykken.

De omkomne hentet ut

Rett før kl. 22.30 søndag meldte Sørøst politidistrikt at de fire som omkom på ulykkesstedet, var hentet av begravelsesbyrå.

Samtidig var etterforskere og ulykkesgruppen til Statens vegvesen ferdige med å undersøke ulykkesstedet. Ulykkesbilen var også fjernet, slik at veien kunne åpnes.

To svarte begravelsesbiler er på vei opp til stedet der en bli kjørte i fjellveggen. Totalt fem personer omkom i ulykken.

Vet ikke hva som var årsaken

En blå eller grå Audi A3 var tidlig på stedet etter ulykken og ble etterlyst av politiet. Personene i denne bilen meldte seg to timer senere.

– De har forklart litt hva de så, men hadde ingen nye opplysninger utover det, sier Hunshamar.

Veien er åpnet igjen forbi stedet der fem personer omkom i en trafikkulykke.

Statens vegvesens ulykkesgruppe og krimteknikere fra politiet var på stedet kort tid etter hendelsen. Foreløpig har de ikke funnet ut hva som var årsaken til ulykken.

– Dette håper vi den videre etterforskningen vil gi svar på, sier operasjonslederen.

Klokken 22.30 opplyste politiet at ulykkesbilen var fjernet, og at politiet og ulykkesgruppen er ferdige med sine undersøkelser. De fire som omkom på ulykkesstedet, var hentet av begravelsesbyrå.

Tok hånd om vitner

Politiet fikk først melding om det som ble beskrevet som en alvorlig ulykke klokken 13.44 søndag ettermiddag. Bilen var på vei nedover i retning Rjukan på fylkesvei 651 da den kjørte av veien i en 180-graders venstresving.

– Vi jobber med avhør og ivaretagelse av vitner som har kommet tidlig til ulykkesstedet. Senere vil vi også undersøke bilen for å forsøke å finne ut hva ulykken skyldes, sier Hunshamar.

Luftambulansen er til stede på Rjukan.