Norge

Frigir navn på alle de omkomne i helikopterulykken utenfor Bergen

Familiene til alle de 13 omkomne etter helikopterulykken er nå varslet. Politiet har derfor frigitt navnene på alle de omkomne.

Mandag morgen offentliggjorde politiet navnene på syv av de 13 som omkom i helikopterulykken ved Turøy utenfor Bergen fredag.
  • Gerd Tjeldflåt
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Rune Christophersen
  • Andreas Slettholm
    Kommentator
  • Thomas Olsen
    Journalist

Søndag kveld ble identiteten til alle de 13 som var om bord i helikopteret overlevert fra Kripos' ID-gruppe til politiet i Bergen. Siden har de pårørende fortløpende blitt varslet.

Alle navn frigitt

Mandag morgen ble navnene på syv av de omkomne frigitt i samråd med de pårørende. Senere klokken 17 offentliggjorde politiet navn på alle omkomne i helikopterulykken ved Turøy utenfor Bergen fredag.

Helikopteret som var på vei fra oljeplattformen Gullfaks B til Bergen lufthavn Flesland styrtet etter at rotoren løsnet.

Iain Stuart (44) var tobarnsfar fra Laurencekirk i Skottland.

Av navnene var briten Ian Stuart (41) allerede kjent da skotsk politi offentliggjorde navnent hans søndag kveld.«Vi som familie er sønderknust over tapet av Iain i fredagens tragiske helikopterulykke i Norge. Iain var en kjærlig ektemann og hengiven far til sine to barn. (...) Han var en omsorgsfull sønn, bror, onkel og venn til så mange», heter det i en uttalelse fra Stuarts familie, som er videreformidlet på Facebook-siden til skotsk politi.

Også italienske Michele Vimercati (44) mistet livet i ulykken. Han var en av to piloter ombord. Vimercati har bodd på Nesttun i Bergen i seks år.

Var pilot for det italienske forsvaret i Irak. Mistet livet på jobb for norsk oljenæring:

Les også

Kastet roser på havet for å minnes sine kjære

Av de 13 om bord i helikopteret var 11 nordmenn, én brite og én italiener. To av de omkomne var piloter i helikopterselskapet CHC.

Oljearbeiderne var ansatt i seks forskjellige selskaper: Statoil, Halliburton, Aker Solutions, Schlumberger, Welltec og Karsten Moholt.

Fem av dem var bosatt i Bergen. Fire var fra andre steder i Hordaland: Tysnes, Os, Sund og Øygarden. Tre var fra Stavanger, Sandnes og Jørpeland i Rogaland. Briten var bosatt i Skottland.

Arbeidet med den såkalte svarte boksen pågår hos den engelske havarikommisjonen i Farnborough i Storbritannia.

Les også

Ferdskriveren fra ulykkeshelikopteret er intakt

— En fantastisk mann

Lyder Martin Telle (57), bosatt i Sund.

Mandag ettermiddag ble det offentlig kjent at Lyder Martin Telle (57) fra Sund kommune var en av de omkomne. Telle vokste opp få mil fra ulykkesstedet. Han etterlater seg kone, tre barn og fire barnebarn.

Telle var en del av familien til tidligere Sund-ordfører, nå stortingsrepresentant, Ove Trellevik.

— Han var en fantastisk mann. Han var snill, raus, god, og var på mange måter limet i slekten min. Lyder var flink til å besøke mine foreldre også, selv om han var gift med mitt søskenbarn, sier Trellevik til Bergens Tidende.

- En bauta

57-åringen jobbet i Aker Solutions, og har mange år bak seg som elektriker i Nordsjøen. Den siste tiden jobbet han imidlertid mye på land, ifølge Trellevik.

— Denne turen var av det korte slaget. Han skulle bare ut til plattformen og være der i noen dager, forteller han.

Telle hadde lidenskap for musikk og sport, og blir beskrevet som en gjennomført sosial og positiv person av sin arbeidsgiver.

— Av og til møter du mennesker på din vei som er helt spesielle. Han var en av disse. Jeg kommer til å huske Lyder som en bauta, sier Trellevik til BT.

- En høvding i norsk luftfart

Olav Bastiansen (57), fra Bergen.

Mandag ettermiddag gikk politiet ut med navnet på den andre piloten, 57 år gamle Olav Bastiansen fra Bergen.

Bastiansen var anerkjent i flyvermiljøet både i Norge og internasjonalt. I tillegg til å være pilot, hadde han tunge tillitsverv gjennom en årrekke.

— Han var en høvding i norsk luftfart. Det er store ord, men han var en helt ekstraordinær person som har bidratt på svært mange felt innen luftfart, forteller generalsekretær Sigurd Løkholm i Norges Flygerforbund til Bergens Tidende.

Bastiansen har vært formann i Helikopter Service Flygerforening, nestleder i Norges Flygerforbund og var initiativtager til og leder i CHC Pilots Association. Han har også hatt andre tillitsverv både nasjonalt og internasjonalt.

- Hadde stort nettverk

To av personene som natt til mandag ble offentliggjort bodde i Rogaland.

Dette er Otto Mikal Vasstveit (54) fra Jørpeland i Strand kommune og Behnam Ahmadi (54) fra Sandnes. Begge jobbet for oljeentreprenørselskapet Halliburton.

Trebarnsfaren Behnam Ahmadi (54) var aktiv i Bahai-samfunnet i Sandnes, der også Kjell Austvoll er medlem.

— Han var en nær venn i Bahai-samfunnet. Som person var han inkarnasjonen av tjenerånd. Han hadde et utrolig stort nettverk, og folk kjente ham som en som alltid stilte opp for andre. Han hadde mange talenter. Han var en flink kokk, han gjorde hagearbeid og var mekaniker, sier Austvoll til Bergens Tidende.

Behnam Ahmadi (54) fra Sandnes jobbet for Haliburton.

Han har kjent vennen siden 1985, da Ahmadi kom til Norge som kvoteflyktning fra Iran.

— Han flyktet derfra fordi Bahai er en forfulgt minoritet i Iran. Han tok tidlig skritt for å bli integrert i det norske samfunnet, og har alltid vært aktiv i dugnadsarbeid. Han møtte sin kone kort tid etter at han kom til Norge, og begge har vært aktiv i miljøet her. Det er et enormt stort tap at han er borte, sier Austvoll.

- En fantastisk person

De fire først som politiet ga ut navnet på, bodde alle i Hordaland.

Arild Fossedal (43) fra Bergen.

Arild Fossedal (43) var bosatt i Bergen og jobbet i Aker Solutions. Politiet har videreformidlet en tekst fra de pårørende:"Arildvil bli husket som ein fantastisk person, alltid snill og god med et godt humør.Han etterlater seg ein sønn sombetydde alt for han. Arild er oppvokst på Voss, men bodde i Bergen. Hanjobbeti Aker som ingeniør i snart 18 år. Han vilbli dypt savnet av sønn, kjæreste og familie!"

Vokste opp like ved ulykkesstedet

Odd Geir Turøy (54) bodde Turøy på Øygarden, der han vokste opp, like i nærheten av ulykkesstedet.

Lokalsamfunnet på Turøy var derfor ekstra preget etter ulykken. Grendelagsleder og barndomskamerat Jan Bjarte Kjelby salørdag til BT at sjokk og sorg vil prege lokalsamfunnet i lang tid fremover.— Jeg har bare gode minner fra tiden sammen med ham i barndommen, sa han.

Firebarnsfar kom aldri hjem igjen

Kjetil Wathne (51) var på jobb for Karsten Moholt AS da han omkom i helikopterulykken. Han var bosatt i Bergen, men kom opprinnelig fra Bømlo og etterlater seg samboer og fire barn

Kjetil Wathne (51) fra Bergen i Hordaland. Ansatt i Karsten Moholt.

Han hadde jobbet i Karsten Moholt AS siden 2010.Han har arbeidet først i feltgruppen i selskapet, før han gikk over i feltserviceavdelingen da denne ble opprettet i 2012, skriver selskapet i en pressemelding mandag.

— Jeg ønsker nok en gang å uttrykke min dypeste medfølelse til Kjetil Wathne sine nærmeste og alle de andre pårørende etter fredagens tragiske ulykke, sier Linn Cecilie Moholt, administrerende direktør i selskapet.

— Jeg ønsker også å takke Kjetil for en fantastiske innsats som industrimekaniker igjennom mange år for Karsten Moholt AS. Han løste alle oppgaver med dyktighet og effektivitet, og var en god kollega. Hans bortgang er et stort tap for bedriften, sier Moholt.

Statoil-sjefen: Mistet en nær og kjær kollega

Den siste av de omkomne er Ole Magnar Kvamme (60). Han var den eneste om bord i helikopteret som var ansatt i Statoil.

Kvamme bodde i Bergen og etterlater seg tre vokse barn.

Ole Magnar Kvamme (60) etterlater seg tre voksne barn.

Han ble ansatt i Statoil i 1988 og har den siste tiden arbeidet på Snorre, Gullfaks A og Gullfaks B. Han hadde mer enn ti års operasjonell erfaring offshore, skriver Statoil i enpressemelding mandag.

— Våre tanker går først og fremst til Ole Magnar Kvammes familie og nære venner, som har mistet en av sine kjære i denne forferdelige ulykken, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre.

— Også i Statoil er det ansatte som har mistet en nær og kjær kollega. Men i Statoil deler vi alle sorgen og uttrykker vår dypeste sympati og medfølelse med familie og venner i denne vanskelige tiden, sier Sætre.

Silje Ye Rim Veivåg Krogsæther (32), bosatt i Bergen.

Sørget og minnet i Bremnes kirkeDet var én kvinne ombord i helikopteret. Silje Ye Rim Veivåg Krogsæther (32) var bosatt i Bergen, men kom opprinnelig fra Bremnes i Bømlo kommune.

Krogsæther jobbet for oljeserviceselskapet Schlumberger, men hadde også bakgrunn fra Haukeland universitetssykehus.

Mandag kveld holdt Bremnes kirke åpent hele kvelden for at familie, venner og bygdefolk kunne minnes Silje Krogsæther.

Har opphevet sperringene på Turøy

Hele området som forbinder Turøy og den større øya Toftøy har vært avsperret siden fredag ettermiddag.

Søndag fikk pårørende og etterlatte mulighet til å se stedet der helikopteret styrtet ved vest for Bergen. Mandag morgen ble sperringene opphevet. Det er nå bare det lille området rundt kaien som fortsatt er sperret.

Tolv menn og en kvinne i alderen 32 til 60 år omkom i helikopterulykken her ved Turøy nordvest for Sotra i Hordaland klokken 12 fredag. Dette er den første dødsulykken med et offshorehelikopter i Norge på 19 år

De rundt 150 innbyggerne som bor på øya der helikopteret styrtet, kan dermed bevege seg fritt inn og ut av området igjen.

Politiet gjennomførte finsøk over deler av øya gjennom hele helgen, men arbeidet er nå konsentrert rundt kaien, der alle restene som er funnet i sjøen er blitt ført i land.

På området rundt kaien på Turøy jobber havarikommisjonen fortsatt, med bistand fra politi og forsvaret.

Toppsjef i Airbus Helicopters, franske Guillaume Faury, er fløyet inn til Bergen. Han besøkte også området på Turøy mandag formiddag sammen med sitt følge.