Norge

- Politi-pc kan ha blitt hacket

Bildene som havnet i massemediene og som var utstyrt med et hemmelig vannmerke laget for Sigurd Klomsæt, kan ha blitt hacket, mener Klomsæts privat oppnevnte datasakkyndige

- Politiets pc kan ha blitt utsatt for hacking eller materialet kan ha kommet på avveie på annen måte på grunn av dårlig datasikkerhet, mener datasakkyndig Stein Møllerhaug. Håkon Letvik

 • Håkon Letvik

Striden om datasikkerheten og sikkerheten ved de beviser påtalemyndigheten baserer straffesaken mot Sigurd Klomsæt, toppet seg i Borgarting lagmannsrett i formiddag.

— Det pågår en krigføring der ute i det digitale rom. Og det finnes stadig mer sensitivt materiale som lagres i det digitale rom. Og hacking blir mer og mer vanlig og skjer også i Norge, sa sivilingeniør og dataspesialist Stein Møllerhaug da han forklarte seg som sakkyndig vitne i formiddag.

Dataekspertene Stein Møllerhaug og Gisle Hannemyr er oppnevnt som privat sakkyndige av Sigurd Klomsæt. Begge slaktet datasikkerheten hos Oslo-politiets 22.juli-enhet og den datamaskinen som ble brukt for å produsere «fellen» i form av et usynlig vannmerke på bilder av Anders Behring Breivik.

-Ville ikke godtas i USA

- Gratisprogrammet Digimarc ble brukt til å merke bildene. Det kan både legges på og fjernes av andre uten problem. Digimarc er ikke tenkt brukt som bevis og er ikke designet for det. I rettssystemet i USA ville ikke Digimarc blitt tillatt ført som bevis, sa Møllerhaug.

Dataspesialisten mener også at fremgangsmåten ved Oslo-politiet ikke tilfredsstiller internasjonalt anerkjente standarder for bevissikring av digitale bevis.

— Det er en og samme person som har gjort dette. Datamaskinen som ble brukt var ikke sikret godt nok, den var tatt med hjem og var koblet opp mot internett i et hjemmenettverk med ekstern harddisk, smart-TV og andre produkter som øker faren for ulovlig inntrenging, sa Møllerhaug.

Han mener at drevne «hackere» gjør datainnbrudd på en måte som ikke setter spor.

Politi-pc-en står sentralt i de sakkyndiges vurderinger. Tidligere har politioverbetjenten som hadde ansvaret for å produsere CD-ene med usynlig vannmerke forklart at pc-en aldri hadde vært koblet opp mot internett.

-Internett har økt faren

- Hvorfor sa han ikke tidligere at maskinen hadde vært koblet opp mot internett. Det fremgår av Kripos-rapporten at denne datamaskinen har vært på internett hele tiden, og vært brukt privat hjemme hos politimannen. Internett har økt faren for at uvedkommende har kommet inn på datamaskinen, sa Møllerhaug.

Han mente også at uvedkommende kunne ha kommet inn på datamaskinen hvis politioverbetjenten hadde glemt å sette på skjermlåsen hvis han forlot den et øyeblikk.

- Det er svært uheldig at politiet brukte en gratisversjon av Digimarc. Da er det lett for andre å endre, fjerne og påføre vannmerke, og det lar seg ikke etterspore hvem som har gjort det. Dette er gjort veldig lite kompetent. Og en datamaskin med så mye sensitivt materiale skulle selvfølgelig aldri ha vært koblet opp mot internett eller vært utstyrt med fildelingsprogrammet Dropbox. Datasikkerheten har vært hinsidig dårlig, sa den sakkyndige Gisle Hannemyr som vitne.

- Dessverre er det alt for mye vi vet i denne saken. Asker og Bærum politidistrikt har ikke vist noen vilje til å finne ut mer i denne saken. Datateknisk er det gjort så mange feil at denne vannmerkingen ikke kan tillegges vekt som bevis. Datateknisk er denne saken ikke oppklart, sa Hannemyr.

Ville bøtelegge statsadvokaten

Etterforskerne i Spesialenheten for politisaker ville bøtelegge statsadvokat Kristian Jarland som er aktor i straffesaken mot Sigurd Klomsæt.

Da sjefen for Spesialenheten, Jan Egil Presthus, avla vitneforklaring for Borgarting lagmannsrett igår forklarte han at etterforskningen mot statsadvokat Jarland var henlagt.

- Det viser seg at innstillingen gikk ut på at statsadvokaten skulle siktes og bøtelegges med 10 000 kroner for grov uforstand i tjenesten. Den avgjørelsen er påklaget til Riksadvokaten. Dette synes jeg Sjefen for Spesialenheten burde ha opplyst om, sa Sigurd Klomsæts forsvarer Arvid Sjødin i lagmannsretten.

Ga ordre om etterforskning

Statsadvokaten var etterforsket for grov uforstand i tjenesten, fordi han skulle ha gitt ordre til Asker og Bærum politidistrikt om å etterforske hvilke journalister som var i kontakt med Sigurd Klomsæt den 3. februar 2012.

Ifølge forslaget til siktelse gjorde statsadvokaten dette, selv om han visste at Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett hadde fastslått at det var ulovlig av politiet å beslaglegge og bruke teledata som tilhørte Sigurd Klomsæt og en annen advokat på hans kontor. Grunnen var at advokat-klientforhold er undergitt streng taushetsplikt.

Spesialenheten har tidligere kommet til at Asker og Bærum opptrådte kritikkverdig da de brukte ulovlig innhentet teledata i etterforskningen, og fordi politifolkene ikke rettet seg etter de avgjørelser som var truffet av tingrett og lagmannsrett.

Klager til Riksadvokaten

— Det er jo nokså spesielt at Spesialenheten ville straffe statsadvokaten som nå fører saken mot Sigurd Klomsæt. Dette vedtaket om henleggelse er påklaget til Riksadvokaten, sier advokat Sjødin.

Statsadvokat Kristian Jarland ble tydelig berørt da advokat Sjødin orienterte retten om Spesialenhetens innstilling.

-Jeg ønsker ikke å kommentere dette nå, sier statsadvokat Jarland før han begynte prosedyren i saken .

LES OGSÅ:

 1. Les også

  Data-sakkyndig: - Enten Klomsæt eller politiet som har lekket

 2. Les også

  Google-sjef: Breivik-bildet var lekket av politimann

 3. Les også

  NRKs programdirektør: - Kildevernet er absolutt

 4. Les også

  - Sjokkert over at politi-pc ble tatt med hjem

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Baneheia-saken: Derfor har de kranglet om DNA-beviset i 20 år

 2. NORGE

  Hulback-saken: Jurister reagerer med tvil og overraskelse

 3. NORGE

  Dagmamma tiltalt for vold 11 år etter at Martine (1) døde

 4. NORGE

  Nekter straffskyld for 17 år gammelt drap – nå starter rettssaken

 5. NORGE

  Varsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor

 6. NORGE

  Politiet om Scandinavian Star: Ingen bevis for flere brannstiftere