Norge

Ti Ap-kvinner på Stortinget krever svar fra statsrådene om hva de vil gjøre for å bekjempe seksuell trakassering

Ti statsråder får nå spørsmål fra ledende Ap-talskvinner om hvilke tiltak de vil sette i verk mot seksuell trakassering.

10 ledende Ap-kvinner krever svar fra statsrådene om hva de har gjort for å hindre seksuell trakassering. Fra venstre: Åsunn Lyngedal, Ingalill Olsen, Ruth Grung, Ingvild Kjerkol, Anette Trettebergstuen, Hadia Tajik, Lene Vågslid, Nina Sandberg og Else-May Botten. Anniken Huitfeldt var ikke til stede. MORTEN UGLUM / Aftenposten

 • Thomas Spence
 • Lene Skogstrøm
  Journalist

10 ledende Ap-kvinner krever svar fra statsrådene om hva de har gjort for å hindre seksuell trakassering. Fra venstre: Åsunn Lyngedal, Ingalill Olsen, Ruth Grung, Ingvild Kjerkol, Anette Trettebergstuen, Hadia Tajik, Lene Vågslid, Nina Sandberg og Else-May Botten. Anniken Huitfeldt var ikke til stede. MORTEN UGLUM / Aftenposten

- Vi krever at alle statsråder anerkjenner at dette er et samfunsproblem, tar ansvar for sitt område og ikke skyver det over til den enkelte, sier de.

Mange kvinner fra flere bransjer har delt historier om seksuell trakassering og #metoo-opprop har kommet på løpende bånd siden oktober.

Nå krever ledende Ap-kvinner på Stortinget svar fra en rekke statsråder om hva de har gjort for å hindre trakassring og overgrep innenfor sine ansvarsområder.

– Nå er det for handling, og å finne politiske løsninger. Det går ikke an bare å individualisere problemet, sier Aps parlamentariske nestleder Hadia Tajik.

 • Les også: Skuespillere leste opp historier

– Ikke nok med en «ørefik»

Ap-kvinnene sier at dette ikke er en sak som fagstatsrådene bare kan skyve over til arbeidsminister Anniken Hauglie eller likestillingsminister Solveig Horne.

– Her kreves det politiske svar innenfor alle samfunnsfelt, sier de, og aksepterer ikke at det er nok med en «ørefik» i påtrengende tilfeller, som fiskeriminister Per Sandberg foreslår.

– Vi utfordrer dem til å gi politiske svar. De individualiserer problemene, og mangler en maktanalyse av forholdet melllom kvinner og menn: Hvem er den svake part, og hvem stiller samfunnet opp for, spør Tajik.

– Alle er rystet over historiene vi har hørt. Men dette handler ikke om enkeltsaker. Problemet er bredere enn som nå. Vi må se på politikken, og følge opp metoo-kampanjen. Alle må si fra når det skjer. Men vi politikere har et større ansvar enn som så, og kan ikke individualisere problemet, sier Anette Trettebergstuen.

Ap-kvinnene kritiserer Regjeringen for budsjettkutt som svekker likestillingspolitikken, og manglende oppfølging av et lavterskeltilbud mot seksuell trakassering, og mer opplæring rundt kjønn, seksualitet og grenser i barnehage, skole og utdanning.

Ap: Har feid i eget hus

De peker også på at høy grad av midlertidige stillinger gjør kvinner utsatt og sårbare på arbeidsplassen. Rutiner og en kultur for å varsle om trakassering må innføres.

– Dette er ikke en aksjon som blir borte. Kvinner finner seg ikke i dette lengre. Dette der en revolusjon som ikke lar seg stoppe, sier Trettebergstuen.

– Har dere feid i eget Ap- og LO-hus?

– Vi har regler og rutiner, og finner slik ting sted i vår organisasjon, tar vi det alvorlig. Temaet er satt på dagsorden i gruppemøte i Stortinget og i sentralstyret, sier Tajik.

- Er ikke dette saker som i hovedsak må løses på arbeidsplassen mellom arbeidstager og arbeidsgiver?

– Vi tar ikke ansvaret fra partene i arbeidslivet. Dette kommer i tillegg. Vi respekter ulike roller, men man kan ikke gjemme seg bak dem. Signalene fra Regjeringen er alt for dårlige, og det er trist, sier de.

Finansminister Siv Jensen svarer at «seksuell trakassering er uakseptabelt og ulovlig».

– Alle offentlige myndigheter, skolemyndigheter og arbeidsgivere har i dag en plikt til å jobbe aktivt mot seksuell trakassering innenfor egen virksomhet, og eventuelt sette i verk tiltak. Jeg er glad for at temaet er blitt satt på dagsorden, blant annet gjennom kampanjen #metoo. Den bidrar til å løfte fram viktige historier fra kvinner og menn verden over, sier Jensen.

Ifølge statsråden må «vi jobbe sammen for å løse problemet i alle deler av samfunnet vårt».

- Dette temaet er for viktig til å føre det inn i et politisk spill, sier Jensen.

Her er noen av Ap-kvinnenes spørsmål til statsrådene:

Arbeids- og sosialpolitisk talsperson Hadia Tajik spør arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie:

Ser statsråden noen sammenheng mellom ansettelsesvilkår og faren for seksuell trakassering?

Hun viser til at overnattings- og serveringsvirksomheten topper statistikken over midlertidig ansatte, og flere kvinner enn menn er ansatt i midlertidige stillinger.

Hadia Tajik er bekymret for de mange midlertidig ansatte. Bjørge, Stein

Helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol spør helseminister Bent Høie:

Vil statsråden sørge for at legenes krav blir innfridd og fulgt opp?

Hun viser til at Høie er øverste eier av landets sykehus. Kjerkol mener Høie må innfri alle de syv kravene fra legenes opprop #utentaushetsplikt. Et av dem går ut på at leger i spesialisering bør få faste stillinger fra starten av i spesialiseringsforløpet.

Anette Trettebergstuen Arbeiderpartiet

Kulturpolitisk talsperson Anette Trettebergstuen spør kulturminister Linda Hofstad Helleland:

Kan statsråden redegjøre for hvilke tiltak hun har igangsatt for å sikre at skuespillere, musikere og andre kulturarbeidere ikke blir utsatt for seksuell trakassering og overgrep?

Les hva kulturministeren har sagt om saken: - Bransjen har en stor jobb foran seg

Utfordrer Siv Jensen om kvinner i finansbransjen

Åsunn Lyngedal spør finansiminister Siv Jensen:

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at kvinner i finansbransjen slipper å oppleve seksuell trakassering og overgrep på arbeidsplassen?

Finansbransjen har svært lav kvinneandel og flere har stått frem med alvorlige historier, påpeker hun: «En kvinne sier det er så vanlig å bli befølt på rumpe og bryst at du til slutt tror det er normalt».

Stein Bjørge

Minner om forsvarsministerens «guttedag»

Anniken Huitfeldt, utenriks- og forsvarspolitisk talsperson, spør forsvarsminister Frank Bakke-Jensen:

Hvilke tiltak vil forsvarsministeren ivderksette for å forebygge og forhindre seksuell trakassering i Forsvaret?

Huitfeldt skriver at «det ble lagt merke til at forsvarsministeren nylig omtalte velkomstarrangementet for Forsvarets nye F-35-kamppfly – med blant annet statsministeren og luftforsvarssjefen til stede – som en «guttedag». Forsvaret har på sin side hatt enkeltsaker om bruk av tvungen nakenbading.»

Ansatte på oljeplattformer er utsatt for seksuell trakassering, mener stortingsrepresentant Else May Botten (A) Marit Hommedal / SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Seksuell trakassering
 2. Overgrep

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Flere kulturministre er selv blitt trakassert: – Ledere som ikke rydder opp må finne seg en annen jobb

 2. POLITIKK

  Tajik med fokus på kvinner i talen: LO-leder i Sør-Troms vil ha Tajik som partileder og statsminister etter Støre

 3. NORGE

  Skallet til mann som tok henne på rumpa – frikjent

 4. NORGE

  Wenche Foss fortalte om seksuell trakassering

 5. NORGE

  Sterke reaksjoner på Høies utsettelse: – Vi kan ikke gamble med nyfødtes helse

 6. NORGE

  Her må foreldrene bevise at datteren ikke er kjønnslemlestet