Uvær langs kysten: Flytrøbbel i nord sprer seg til hele landet

Høye bølger herjer langs kysten av Vestlandet. Flyplasser er stengt i nord og gir kanselleringere over hele landet. Ni ferjesamband er innstilt.

Meteorologisk institutt varsler at ekstremværet Aina bringer med seg sterk vind, store nedbørmengder og høye bølger som kan føre til store ødeleggelser.
  • og NTB

Bodø lufthavn er fortsatt stengt, og Widerøe klarer heller ikke å lande i Lofoten og på Helgeland. Problemene skaper ringvirkninger i hele landet.

– Det været vi har, spesielt i nord, gjør at vi får kanselleringer i hele landet. Det handler om at vi ikke får flyene dit vi skal og ikke crew dit vi skal, sier kommunikasjonsdirektør Silje Brandvoll i Widerøe til NTB.

Flyplassen i Bodø ble stengt torsdag kveld som følge av uvær, og flere passasjerer ble nødt til å overnatte i avgangshallen.

– Avinor skal gjøre en ny vurdering i Bodø fredag morgen. Det blåser mye og er glatt. De har prøvd å strø, men sanden blåser av med en gang, sier Brandvoll.

Dermed er det stans i all trafikk fra flyplassen i Bodø inntil videre.

– Vi sliter også i Lofoten og Helgeland. Vi kommer ikke ned og ikke opp, sier hun.

Problemene merkes også på Tromsø lufthavn, hvor tolv avganger og åtte ankomster er innstilt fredag morgen.

På Vestlandet herjer ekstremværet Aina, men der er det foreløpig ikke full stopp.

– Det er en del bygevær. Vi kommer ned noen steder, men må fly over noen steder, opplyser Brandvoll.

Aina herjer på Vestlandet

Meteorologisk institutt varsler at ekstremværet Aina bringer med seg sterk vind, store nedbørmengder og bølger på opp mot 11 meter. Det er Rogaland og Hordaland som rammes hardest.

Fredag morgen var sju fergesamband i Hordaland, ett i Rogaland og ett i Sogn og Fjordane innstilt som følge av dårlig vær. I tillegg var det redusert kapasitet på to fergesamband i Rogaland.

Trøsten er at Bergensbanen er åpen for normal trafikk igjen, melder Bane Nor. Banen ble torsdag stengt mellom Voss og Dale på grunn av rasfare.

Skøyter gikk ned

Brannvesenet i Hordaland måtte i løpet av natten rykke ut til Tofterøy i Vik kommune.

– Det var en person som hadde problemer med en skøyte som tok inn vann. Den lå ved siden av en annen skøyte, og begge gikk ned, sier vaktkommandør Stig Tetler til NTB.

Han sier at begge skøytene var gamle.

– Dene ene var 40 fot og den andre var 50 fot. Den ene kunne man se, mens den andre var forsvunnet, sier Tetler.

Det ligger en del vrakgods igjen inne i viken hvor båten gikk ned.

Utover denne hendelsen har brannvesenet i Hordaland ikke hatt mange værrelaterte utrykninger i løpet av natten.

– Det har gått ganske greit. Vi hadde egentlig forventet mer, sier vaktkommandøren.

Les også

Buss med 40 personer veltet i Bindal

Full storm

Meteorologisk institutt sendte ut sin siste væroppdatering fredag klokka 4.10.

– På kysten av Rogaland og Hordaland er det er observert vestlig full til sterk storm og kraftige vindkast på over 35 m/s. Natt til fredag vestlig full storm 25 m/s utsatte steder sør for Sognefjorden, skriver meteorologene.

Det ventes vindkast på 35–40 m/s inn over land. Fra fredag morgen er det ventet nordvest liten til full storm 25 m/s.

Natt til fredag lå det et stormsenter rett vest for Møre og Romsdal. Det ventes full storm utsatte steder, og kraftige vindkast inn over land. Kombinasjonen av sterk vind, store nedbørmengder og høye bølger gir potensial for store ødeleggelser, varsler meteorologene.

Klokka 5 fredag morgen opplyser Sørvest politidistrikt at uværet ikke har medført noe ekstraarbeid for politiet sin del.