Norge

Derfor er det mer trafikkontroll i innvandrerbydelene

Statens vegvesen er ikke i tvil om at de som slurver mest med bilbelte, har innvandrerbakgrunn. Etter at de intensiverte kontrollene i Groruddalen, ser de en forbedring.

Her får søstrene Ayan (til høyre) og Hoda Ahmed Arale prøvd «Veltepetter». Begge forstår enda mer viktigheten av å bruke bilbelte etter å ha havnet på taket i veivesenets demonstrasjonsbil. Mikael Majid Khokhar fra Statens vegvesen følger med på fra utsiden. Foto: Signe Dons

 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz

– Da vi bodde i Somalia, brukte vi aldri bilbelte. Ingen fortalte oss om det, men da vi flyttet til Norge for halvannet år siden, sa faren vår at det er viktig med bilbelte her. Nå bruker vi det bestandig, sier Ayan Ahmed Arale (20).

– Også i Norge er det mange fra Somalia som ikke har nok informasjon om bilbelte. Mange tror at man kan slippe å ha på seg belte når man sitter i baksetet, sier søsteren Hoda (17).

Mange fikk prøvd «Veltepetter» da Statens vegvesen besøkte Furuset. Her er det venninnene Sapna Ahmad (til høyre) og Yousra El Amrani som får oppleve hvordan det føles å havne på siden i trafikken. Manoj Kumar Kaushal (til venstre) og Mikael Majid Khokhar fra Statens vegvesen styrer Veltepetter med en fjernkontroll fra utsiden. Foto: Signe Dons

Søstrene er innom Furusetfestivalen der også Statens vegvesen er til stede med sitt spesialbygde kjøretøy «Veltepetter». Det er en Mitsubishi Outlander som står på en tilhenger og kan rulles rundt.

– Kan vi prøve karusellen? spør noen barn.

Men «Veltepetter» er ingen karusell. Den skal gi publikum opplevelsen av hvordan det føles å sitte i en bil som er havnet på taket. Dette for at de skal forstå hvor viktig det er å bruke bilbelte.

– Da bilen havnet på taket, følte jeg som om hjertet mitt var på vei ut gjennom halsen. Det var skummelt, sier Hoda etter en runde med «Veltepetter».

Les også

Fem uker gammel baby satt usikret i morens fang i forsetet

– Mer bilbelte-slurv

Mikael Majid Khokhar er kontorsjef hos Statens vegvesen på Risløkka. Han er ikke i tvil om at flertallet av dem som slurver med bilbeltebruk har minoritetsbakgrunn.

– Når vi er ute på kontroll, ser vi en helt klar overrepresentasjon av personer med minoritetsbakgrunn, sier Khokhar, som selv har røtter i Pakistan.

Veivesenet har ikke statistikk som viser hvor stort omfanget er, men etter fem år i jobben som kontorsjef og erfaring fra kontroller er Khokhar ikke i tvil om at personer med innvandrerbakgrunn slurver mer med bilbelte enn etniske nordmenn.

– Foreldrene mine lærte meg aldri å bruke bilbelte. Jeg ser at de som kommer til Norge i voksen alder, slurver mer enn de som er vokst opp her. De som er født eller oppvokst i Norge, er flinkere til å bruke belte, sier Khokhar.

Også den norskpakistanske trafikklæreren Danny G. Chaudhry kjenner seg igjen i dette.

Trafikklærer Danny G. Chaudhry er heller ikke i tvil om at bilbeltebruken ikke er helt på topp blant flere innvandrergrupper. Ifølge Chaudhry gjelder dette i stor grad de som kommer til Norge i voksen alder. Foto: Jan Tomas Espedal

– Flere av mine elever kommer fra land der det ikke er vanlig å bruke bilbelte. Jeg må veldig ofte minne elevene om å bruke bilbelte når vi starter kjøringen. Dette gjelder i større grad dem som kommer til Norge i voksen alder, sier Chaudhry, som driver DC Trafikkopplæring.

Les også

Mange jublet da bilist fikk seks prikker og bot på 6800 kr for køsniking

Flere kontroller

Kontorsjef Khokhar legger ikke skjul på at Statens vegvesen de siste årene har hatt flere kontroller i blant annet Groruddalen enn andre steder i byen. Dette for å vise seg frem og for å fortelle minoritetene om viktigheten av beltebruk.

Mikael Majid Khokhar er kontorsjef hos Statens vegvesen på Risløkka, men er selv ute på flere kontroller. Han mener det er viktig både på forebyggende tiltak og kontroller for å få flere med innvandrerbakgrunn til å bruke bilbelte. Foto: Olav Olsen

– For to år siden stoppet vi en bil på Stovner der det satt to små barn usikret, en av dem var en baby. Familien hadde ikke kjøpt bilseter til barna. En politimann som var med på kontrollen, konfronterte faren som kjørte bilen. Faren forsto etter hvert alvoret og begynte å gråte. Han slapp gebyr, men fikk beskjed om å kjøre rett ned til Barnas Hus for å kjøpe bilseter, forteller Khokhar.

Han mener det ikke er betenkelig med flere kontroller i Groruddalen.

– Hvis vi skal oppnå nullvisjonen (visjon om at ingen dør eller blir hardt skadet i trafikken), så må vi nå frem til alle grupper. Vi ser positive effekter av vår tilstedeværelse i Groruddalen. De siste månedene har vi tatt færre for manglende bilbelte. Så det hjelper, konstaterer Khokhar.

Kontorsjefen nevner samtidig en rekke forebyggende tiltak for å få flere minoriteter til å bruke belte.

Statens vegvesen satser mye på forebyggende arbeid blant innvandrergruppene. Disse bildene som forteller viktigheten av bilbelte på flere språk henger på Risløkka trafikkstasjon. Foto: Statens vegvesen

– Vi er til stede på flerkulturelle festivaler, moskeer, har hatt besøk av flyktninger og har en bildekampanje rettet mot minoritetene, sier Khokhar.

Les også

Norge er blitt best i verden. Ute i Europa har kampen mot veidøden stoppet opp

Baby uten sikring

For en måned siden hadde politiet en bilbeltekontroll på Økern der en politimann ble forskrekket da han så en fem uker gammel baby som lå usikret i morens fang i forsetet.

Samme kveld ble en varebil stoppet med en fem-seks år gammel gutt, som satt usikret i en varebil. Begge familier hadde minoritetsbakgrunn.

Politioverbetjent Finn Erik Grønli i trafikkorpset. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB scanpix

– Vi ser en tendens til at endel familier med minoritetsbakgrunn har en annen holdning til trafikksikkerhet enn det som er vanlig i Norge. Nå er det jo forståelig at en familie som kommer fra Syria, ikke har hatt like stort fokus på det som vi har det i Norge. Derfor må det jobbes for en holdningsendring når de kommer til Norge, sier politioverbetjent Finn Erik Grønli i trafikkorpset.

Han husker selv fra kontroller på Grønland at mange innvandrerfamilier slurvet med å sikre barna sine.

– Sånn sett er jeg ikke veldig overrasket over det Statens vegvesen har funnet ut.

– Har dere planer om kontroller spesielt rett mot minoritetene?

– Her bør man heller satse på opplysnings- og holdningsarbeid i forkant. Vi har ikke en policy rundt dette, svarer Grønli.

Les også

Hver dag i ett år har jeg vært kvalm, skjelven og redd for politiet | Stella Mwangi

Ok med flere kontroller

Tilbake på Furuset har norsk-iranske Sahar Ahzami prøvd Veltepetter. Hun synes det er fint at Statens vegvesen er til stede på festivalen.

Sahar Ahzami har brukt bilbelte siden barndommen, og er opptatt av at også barna hennes gjør det. Her sitter han bak rattet i Veltepetter sammen med Ingrid Rabben. På utsiden står Manoj Kumar Kaushal (til venstre) og Mikael Majid Khokhar. Foto: Signe Dons

– Når jeg er på ferie i Pakistan med mannen min, tar vi med barnesete fra Norge. Vi blir glodd på når vi kjører rundt i barnesete. Det er veldig få som bruker bilbelte der, sier Ahzami.

– Hva synes du om at det er flere kontroller i Groruddalen enn andre steder?

– Det er lurt hvis det er med på å redde liv. Det er greit å jobbe strategisk når man vet hvilke grupper som slurver mest med beltebruk, svarer Ahzami.

Også Mehvish Qusar synes det er bra med kontroller for å bedre trafikksikkerheten.

Også Bråstopp blir brukt i forbindelse med forebyggende arbeid av Statens vegvesen. Her får søstrene Mehvish (til høyre) og Saleha Qusar prøvd hvordan det føles når en bil bråstopper. Manoj Kumar Kaushal (til høyre) og Lars Høibak fra Statens vegvesen passer på at alt går riktig for seg. Foto: Signe Dons

– Den eldre generasjonen er ikke så flink til å bruke bilbelte. Derfor er det lurt å ha flere kontroller. Det er viktig for sikkerheten, sier Qusar.

– Jeg husker godt at mine foreldre ikke var så opptatt av det da vi vokste opp. Jeg håper at dagens generasjon tenker at det er lurt å bruke belte, supplerer venninnen Sinthuya Ravindran.

Les mer om

 1. Statens vegvesen
 2. Groruddalen
 3. Førerkort
 4. Trafikk

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Kulderekorder flere steder, venter mer snø

 2. NORGE
  Publisert:

  Firmaer anmeldt for pirattransport av turister. – Dette er et økende problem.

 3. NORGE
  Publisert:

  Fjelloverganger stenges på grunn av kulde

 4. NORGE
  Publisert:

  Flere veier er stengt på grunn av snø i fjellet

 5. NORGE
  Publisert:

  Slutt på særbehandling, nå må Veivesenet slåss med Nye Veier om hvert eneste veiprosjekt

 6. NORGE
  Publisert:

  Her blir flest tatt av fotoboks