Skogbrann slukket - 120 mål gikk tapt

120 mål har gått tapt etter at krattbrannen i Kvinesdal kom ut av kontroll fredag kveld.

  • Henrik Ihme
  • Kamilla Rudberg

KVINESDAL: Krattbrannen på heia ved Gullestad kom ut av kontroll fredag kveld. 120 mål med kratt og skog gikk tapt i brannen, men det ble ingen skader på verken personer eller hus i nærheten.

Brannvesenet måtte stanse slukningsarbeidet da mørket falt på fredag kveld. Klokka 07.00 lørdag morgen var det ikke flammer, men området var under nøye overvåking i fare for oppblussing.

– Brannen la seg i natt, men vi kan ikke si vi har kontroll. Det er fordi så fort sola kommer og det begynner å blåse, kan det begynne å blusse opp igjen, sa overbefalsvakt i Brannvesenet Sør, Torbjørn Høyland, til Fædrelandsvennen.

Det var rundt ti mann fra brannvesenet ute i terrenget rundt klokka 07.00 lørdag morgen. Klokka 10.00 var to igjen på stedet for å overvåke området mens vindforholdene tilsa at det fortsatt vare fare for oppblussing. I tre-tiden lørdag ettermiddag trakk brannvesenet seg helt tilbake. Da var faren for nye flammer helt over, opplyser Høyland.

Har kontroll på hus

– Vi har tatt alle mann ut fra heia. Det er svært bratt i skråningen, og det er ikke forsvarlig å drive slukningen i mørket, sa overbefalsvakt i Brannvesenet Sør, Torbjørn Høyland, til Fædrelandsvennen klokka 23.30 fredag kveld.

– Så starter vi på når det lysner i 4-5 tiden. Per nå ser det greit ut ved husene, men kommer brannen for nærme, så må vi evakuere de.

Brannvesenet hadde da dynket grunnen rundt tre bolighus, og holdt vakt gjennom natten for å påse at brannen ikke truer bygningene.

– Vi fikk kontroll på husene mellom klokka ett og to i natt, sier Høyland til Fædrelandsvennen klokka 07.00, og forteller at huseierne ikke ble evakuert i natt.

Fredag kveld beskrev Høyland brannen som ute av kontroll:

– I morgen tidlig vil vi kunne se om vi har kontroll på brannen eller ikke.

Det brenner over et større område på Gullestadheia i Kvinesdal.

Skulle svi av

– Det har vært noe sviing på heia som har kommet ut av kontroll. Vi er på plass der nå for å slukke brannen, sa Torbjørn Høyland til Fædrelandsvennen tidligere fredag kveld.

Det brant da over et større område på heia ved Gullestad.

Meldingen om krattbrannen kom like før klokka 19.30. Klokka 21.10 brant det fortsatt godt på stedet, og brannvesenet i Lyngdal kom for å bistå.

Klokka 21.40 kunne Høyland gi en ny status på situasjonen:

– Jeg er på vei dit nå for å legge en slagplan. Det brenner i skog og kratt og vi har ikke kontroll. Nå blir det mørkt, og da er det ikke forsvarlig å fortsette slukkingen.

– Samtidig kommer brannen da til å roe seg ned, og dugget om morgenen vil også hjelpe veldig, sa han.

Totalt hadde brannvesenet en 10–12 mann på stedet.

Ifølge Høyland er det dødt, tørt gress på toppen som brenner. Han oppfordrer folk til å passe på å ikke å brenne på annet enn trygg grunn. Snart inntreffer også bålforbudet.

Det brenner godt på Gullestadheia i Kvinesdal.

Flere branner

Tidligere på kvelden rykket Flekkefjord brannvesen ut til en gressbrann i Linerlveien. Her meldes det at brannvesenet har kontroll.

Brannvesenet i Mandal har klokka 20.40 rykket ut til brann i en hagehekk. Her får brannvesenet raskt slukket og returnert til stasjonen.

Tidligere på dagen var det også en gressbrann ved Johan Markussens vei i Grimstad.

Bildet er fra krattbrannen på Gullestad i Kvinesdal fredag kveld. Brannvesenet er her på stedet og i gang med slukkingen.

Stor skogbrannfare

Ifølge yr.no er det stor skogbrannfare i området ved Lyngdal nå.

Hittil i år er det allerede registrert 112 gressbranner og 27 branner i skog og utmark i Norge. Hordaland, Møre og Romsdal og Rogaland er fylkene som har vært ekstra utsatt i år, melder NTB.

I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det forbudt å tenne opp bål og alle typer grill i eller i nærheten av skog og annen utmark.

Selv om det er generelt bålforbud har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en større brann. Det er også lov til å grille på tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent av kommunen, ifølge NTB.