Det er lett å beundre flotte bilder fra fremmede verdener , brakt inn på skjermen av sonder som har reist langt ut i solsystemet vårt. Men hver dag, hver time, hvert sekund rettes kameraer ned mot oss – og de fanger Jordens skjønnhet på en måte som ikke lar seg fange av bakkebaserte kameralinser.

Her er 10 glimt. Bildene er hentet fra et galleri publisert av NASA i forbindelse med markeringen av Jordens dag 2015.

bwhi1apicaaamlo.jpg_large-0yzxWR9YZu.jpg
NASA

1: «Vårherres klinkekule»– Jeg så ham klinke kule med vår klode i muntre sprett mot universets vegg, sang Erik Bye i sin vise «Vårherres klinkekule». Astronaut Reid Wiseman om bord i den internasjonale romstasjonen, ISS, så – og fotograferte – det samme da han en morgen tittet ut av vinduet og ned på Jorden. – Mitt favorittsyn, en soloppgang over havet, tvitret han til venner på Jorden.

2: Månens skygge i arktiske skyerEn gang ble astronomer dømt til døden for ikke å varsle en total solformørkelse i Kina. I vår tid vet man godt når en slik kosmisk begivenhet inntreffer. Og 20. mars i år kunne man se en total solformørkelse fra Svalbard og Nordpolen.

Det man så var at Månen skygget for Solen slik at tussmørket senket seg der måneskyggen gled over Jorden. Og her er skyggen fanget opp av NASAs satellitt Terra. Hvite skyer over Arktis farges lys brune.

3: Atmosfæren gnistrer i lysNordlys er vakkert – også sett fra rommet. Her er det fanget opp av ESAs astronaut Alexander Gerst i august 2014, da han oppholdt seg i romstasjonen.

Nordlys er et fysisk fenomen som forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt, med store elektriske utladninger som slynger elektrisk ladete partikler mot Jorden. Partiklene er elektroner og protoner som danner lys når de kolliderer med gassene i jordas atmosfære.

4: Se – det bor folk der!Når mørket senker seg tennes tusen lys – og det synes godt fra rommet.

Her er den iberiske halvøya med Spania, Andorra, Portugal og Gibraltar fotografert fra 350 kilometers høyde. Konsentrasjonen av lys forteller godt hvor de store byene er plassert, og hvor det er lengre mellom tettbebyggelsen. Den iberiske halvøya har et areal på rundt 580 000 kvadratkilometer.

5: Deltaland bygges og forsvinner.Sett fra stor høyde ser det ut som om elvene har røtter der de splittes opp og forgrener seg i utløpet. Disse områdene kalles også delta.

Midt i dette bildet sees området Atchafalaya Bay, mellom Wax Lake Outlet og Atchafalaya River i Louisiana, USA . Her bygges deltalandet sakte, men sikkert opp av sedimenter som føres ut i området fra Atchafalaya River. Ikke langt unna finnes imidlertid utløpet til den enorme Mississippi. Her er situasjonen motsatt, deltaland tilsvarende 5.000 kvadratkilometer har forsvunnet i løpet av de siste 80 årene.

6: Iskald, norsk kystNei, dette er ikke et bilde av en islagt Vestlands-fjord. Det er tvert i mot fra Antarktis . Her finnes en kyststrekning i Dronning Maud Land som heter Prinsesse Astrid Kyst , oppkalt etter prinsesse Astrid. Det var opprinnelig en betegnelse for området beliggende mellom 5 og 20° øst. I 1973 ble områdets utstrekning omdefinert til å strekke seg fra Trolltunga ved nullmeridianen til Sedovodden ved 14° øst.

Kystlandet ble utforsket av Norvegia-ekspedisjonen i 1931 av hvalkokeriet «New Sevilla» og ble senere navngitt etter medlemmer av den norske kongefamilien.

7: Nasjonalpark overvåkes fra rommetMange områder på vår klode er verd å beskyttes mot sanseløs utbygging. Et slikt område er Egmont National Park, nær vestkysten på Nordøya på New Zealand . Her sees fjellet Taranaki , omgitt av fredet skog. Taranaki er en sovende vulkan. Nasjonalparken har fått navn etter John Perceval, 2nd Earl of Egmont, First Lord of the Admiralty, som støttet den første reisen til oppdageren og kapteinen James Cook.

Bildet er tatt av satellitten Landsat 8.

8: En steinhard 100-åringNok en nasjonalpark sett fra rommet – denne gang Rocky Mountain National Park . – Majestetisk, gratulerer med dagen, tvitret astronauten Terry Virts om bord i romstasjonen da han knipset dette bildet 26. januar i år. Og anledningen var 100-årsdagen for nasjonalparken i den amerikanske staten Colorado .

Nasjonalparken har 72 fjelltopper høyere enn 3700 meter, 578 kilometer stier og veier, 150 innsjøer og 720 kilometer med elver.

9: Vulkanøy i blått havMange drømmer om en tur til Hawaii , denne perlen av en samling øyer i Stillehavet , ca. 3700 kilometer sørvest for kysten av California. Så også den europeiske astronauten Samantha Cristoforetti som måtte nøye seg med å fotografere fra stor høyde under sitt opphold i romstasjonen i februar i år.

Visste du for øvrig at en folketelling i år 2000 viste at over 9000 av Hawaiis 1,2 millioner innbyggere har norske røtter?

10: Den blå planetenVi avslutter denne lille gallerirunden med et bilde tatt fra det nye romskipet Orion.

Orion – som ligner mye på Apollo-farkostene fra 1960— og 1970-årene – er romskipet som skal bringe mennesket langt ut i rommet, og til Mars, de neste tiårene.

Under en ubemannet testferd i desember 2014 fløy romskipet 6000 kilometer ut i rommet før det vendte mot Jorden igjen. Og langt der ute rettet den kameraet mot planeten vår – og minnet oss om at Jorden er en oase det er verd å ta vare på. Den er fortsatt den eneste planeten vi vet om som har liv.

Les: Romfartøyet Orion hjemme etter plettfri prøveferd

Jorden - en guide for nybegynnere

Et himmelsk teleskop fyller 25 år