Norge

Stadig i bevegelse

«Gående kvinne», 2005. Av Giske Sigmundstad (født i 1965).

Kopiav22.12.2011-023-IJRdF6plYp.jpg ELVERUM KUNSTGALLERI

 • Heidi Borud

KUNSTNEREN

Hun er en rendyrket grafiker og lager etsninger i opplag. Hun forteller små, poetiske historier gjennom grafiske trykk og bilder. Giske Sigmundstad er mer opptatt av hverdagslige, konkrete fortellinger enn av kunsthistoriske retninger, teorier og «ismer». Hun lar seg ikke plassere i bås, men noen objekter går igjen: kvinner, bøker, bokhyller, synlige tapeter, kofferter, hus, paraplyer. Vi er på reise. Det er noe stofflig og nostalgisk i uttrykket. Ofte er koloritten preget av italienske rødtoner, okergult og sandfarger.

EPOKEN

Hun er utdannet ved Statens Håndverks— og Kunstidustriskole (SHKS) i Oslo og ved Fortman Studio i Firenze, og hun har deltatt på Høstutstillingen, Østlandsutstillingen og en rekke separatutstillinger. Hun er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Utenriksdepartementet og Norges Bank, så hun er synlig i mange offentlige rom. I 2009 ble hun tildelt Statens garantiinntekt for kunstnere. Sigmundstad viser oss en særegen billedverden, og som filosofen Ingeborg Winderen Owesen påpeker i et essay, så er bildene ofte uttrykk for en søken etter identitet: «Hvem er jeg?».

HISTORIEN BAK BILDET

Hvor er hun egentlig på vei, denne kvinnen? Flytter hun, eller er hun på reise? Med bevisste skritt og to kofferter er hun i hvertfall i bevegelse. Kvinnen er i fokus som i mange av Sigmundstads bilder. Motivet Gående kvinne gir assosiasjoner til andre bilder, som Søstre , Jenter ved gul mur , Jente med drink, Amme , Ventende og Gul kåpe.

Giske Sigmundstads grafikk er tilgjengelig i ulike nettgallerier og hun er i kunststallen til Elverum Kunstgalleri og Galleri Briskeby i Oslo.

Artikkelen er del av innsikt-serien «Kunstverket», som trykkes i Aftenposten hver søndag.

Les flere «Kunstverket»-artikler:

De franske sitroner (Vincent van Gogh)

Å iscenesette seg selv (Marie Sjøvold)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Kunstverket

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Ukens kunst: Fargerike streker fra Sigmundstad

 2. KULTUR

  Børs og katedral: Kunstens viktige skråblikk på penger

 3. NORGE

  Dette kunstverket lammet Norges nest største flyplass

 4. KULTUR

  Dette er kunstnernes #metoo-oppgjør

 5. KULTUR

  Seks kunstutstillinger du bør få med deg i vår

 6. KULTUR

  Fem utstillinger du bør få med deg denne våren