Ektemann siktet for uaktsomt drap etter båtulykke

Politiet mistenker at mannen i 40-årene hadde promille da han krasjet båten ved Selje 19. mai.

TATT PÅ LAND: Ulykkesbåten fikk store skader i sammenstøtet med sørenden av øyen Selja. Her blir båten tatt på land for undersøkelser.

Etterforskningen er ikke ferdig, men politiet vet nå mer om hva som skjedde da en 30 fots daycruiser kjørte på land på sørenden av øyen Selja, bare en drøy kilometer utenfor Selje sentrum.

Gap mellom hendelse og varsling

– Vi venter på flere svar for eventuelt å gi juristene grunnlag for en tiltale. Mannen er foreløpig og rutinemessig siktet for uaktsomt drap etter at den 41 år gamle kon omkom i båtulykken, sier Nils Bakke, som er straffesaksansvarlig i Nordfjord, til Bergens Tidende.

Tidspunktet for ulykken har vært uklart, men politiet anslår nå at båten gikk på land mellom klokken 02.30 og 03.00. Bare baugen stakk opp da redningsfolk kom til stedet.

– Ulykken ble varslet lørdag morgen klokken 06.40. Det er et stort gap mellom tidspunktet for hendelsen og når ulykken ble varslet. Det er sannsynlig at siktede har vært bevisstløs eller har gått i en sjokkliknende tilstand, sier Bakke.

Bare baugen stakk opp da redningsmannskaper kom til stedet.

Venter endelig obduksjonsrapport

Mannen klarte etter hvert å ta seg frem til en hytte på øya, der han fikk varslet folk om hva som hadde skjedd. På den måten ble Hovedredningssentralen, nødetater og Redningsselskapet varslet.

– Det er mistanke om promille, men vi får ikke svar på hvor høy promillen eventuelt har vært før vi har fått svar på analysene. Vi venter også på en endelig obduksjonsrapport, sier Bakke, som også er tjenesteleder ved Vågsøy lensmannskontor.

Krimteknikere har undersøkt ulykkesbåten. Den er nå frigitt.

Høyenergiulykke

– Det vi kan si, er at det dreier seg om en høyenergiulykke. Båten hadde et fartspotensial på rundt 40 knop. Om den har holdt marsjfart eller full fart, blir nok vanskelig å fastslå. At det har vært høy fart med i bildet, viser det faktum at hekkaggregatet er slått av i møtet med skjæret, sier Bakke.

Det var kun de to om bord da ulykken skjedde.

Redningsselskapet opplyste ulykkesdagen at kvinnen ble funnet inne i båten. Hun ble hentet opp av redningsdykkere halvannen time etter at meldingen kom til Hovedredningssentralen.

Hun døde samme kveld ved Haukeland sykehus. Mannen skal ha fått skrubbsår og kutt.

Stort redningsarbeid

Ifølge Bakke er det liten tvil om at det var mannen som førte båten.

– Vi er ferdige med avhør i saken. Når analysene foreligger, vil saken bli sendt over til politijurist for vurdering av tiltale.

Lokalt brannvesen, politi, redningshelikopter, ambulanse og redningsskøyten «Halfdan Grieg» deltok i redningsarbeidet.