Rekordmange kvinner tar båtførerprøven: Men fortsatt styrer han båten

Kristiansand: Aldri før har en så stor andel av dem som tar båtprøven vært kvinner. Likevel er det stort sett mannen som styrer. Nå ber båtbransjeforbundet kvinnene om å ta grep.

Lin Silje Nilsen sammen med datteren Ingveig. De har seilt fra Stavanger til Kristiansand. Hun seiler selv, men ser helst at mannen legger til.

– Det er en grunn til at det er to piloter i et fly. Kvinnen må ha tryggheten til å kunne føre båten til land dersom mannen skulle svime av eller dette på sjøen. Det er også slik at dersom du mestrer noe, er det gøyere, sier Leif Bergaas, daglig leder i båtbransjeforbundet Norboat.

Han skulle derfor ønske at flere kvinner tok styringen og ble trygge på å føre båten selv.

I gjestehavnen i Kristiansand ligger båtene tett i tett, og vi møter Lin Silje Nilsen.

– Jeg seiler selv, og klarer fint å håndtere båten. Men jeg har ikke øvd på å legge til, så det gjør helst han, sier Lin Silje Nilsen, og sikter til mannen Petter Moen.

Det er det andre året de er på sjøen i sin 37 fots seilbåt, og i år våget de seg til Sørlandet. Lin Silje hadde seilbåt da hun var yngre, og måtte overbevise Petter om at det var en god idé å kjøpe seilbåt. Han tok et seilkurs og båtførerprøven for å bli trygg på å manøvrere båten, men Lin Silje er klar på at det er viktig at hun også mestrer båten.

– Jeg må jobbe litt mer med finnavigeringen, men det er viktig at jeg også kan det. Det kan jo være han som detter på sjøen, sier Lin Silje Nilsen.

(F.v.) Silja (5), Petter Moen, Ingveig (7) og Lin Silje Nilsen nyter frokosten i gjestehavnen i Kristiansand. Hos familien fra Stavanger er Petter er den som har tatt kursene og tar seg av finnavigeringen.

Rekordhøy andel kvinner

I år vil man passere 350 000 personer i Norge som har båtførerprøven. Av dem er det anslagsvis 70.000 kvinner. I år har det vært en rekordstor andel kvinner som tar prøven.

– Hittil i år har andelen kvinner vært 32,7 prosent. Det er rekordhøyt og veldig gledelig, sier Bernt Nilsen, administrerende direktør i Norsk Test.

Norsk Test drifter båtførerprøven og båtførerregisteret på oppdrag for Sjøfartsdirektoratet. I reine tall betyr det at over 4.700 kvinner har tatt båtførerprøven i år. I 2010, da båtførerprøven ble obligatorisk for alle født etter 1. januar 1980, var kvinneandelen på 20 prosent.

– I fjor var den på 30,2 prosent. Vi synes ikke andelen har økt så mye de siste årene, mens det vært en markert økning i år, sier Nilsen.

Bernt Nilsen, administrerende direktør i Norsk Test, som drifter båtførerprøven for Sjøfartsdirektoratet.

Fortsatt mannsdominert på sjøen

– Det har vært en mannsverden, dette med båt. Det har gjerne vært mannen som kjører båten og kvinnenes rolle har vært å hoppe på land, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet.

Ifølge Redningsselskapet er 91 prosent av de 136 000 båtene i Småbåtregisteret registrert på menn, syv prosent på kvinner og to prosent på firmaer. Av 92 000 totalmedlemmer i Redningsselskapet, er kun 6 100 kvinner. Mens kjønnsrollemønster på mange områder av samfunnet har vært i flyt, har forandringens bølger i liten grad rokket rollene på sjøen.

Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, sier de har hatt stor interesse for kurset «Ta roret». Han mener kvinner er flinkere til å forberede situasjoner på sjøen.

Redningsselskapet har de siste årene hatt et kurs for kvinner de kaller «Ta roret». Pedersen mener det er flere grunner til at kvinnene burde ta roret.

– Du går fra å være en passiv deltager til å være en aktiv del i båtlivet. Samtidig fordeler man ansvaret på flere. Skulle det skje en ulykke, er det flere som kan ta over ansvaret og føre båten til land, sier Pedersen.

Trygghet og interesse

Bergaas i Norboat mener det er endringer på gang.

– Det er stadig flere damer og jenter som tar båtførerprøven og fører båten selv. Det er hyggelig, sier Bergaas.

Han påpeker at det ikke bare har vært i båten at familiefaren tar styringen.

Leif Bergaas, daglig leder i Norboat, sier båtlivet handler om fellesskap. Derfor er det viktig at også kvinnene tar roret.

– Det er litt i den norske folkesjelen. På ferietur med bil er det gjerne mannen som kjører. Ser du i en bobil, er det menn som kjører i ni av ti tilfeller. Slike endringer går sakte, sier Bergaas.

Mennene styrer

Ved Hartmanns Marina er det jevn aktivitet med båter som legger til for å fylle tanken. En større seilbåt kommer inn, med mann bak roret og en kvinne som står på baugen med tau i hånden. Sivert Knight Stenhammer har sommerjobb ved pumpene, og sier inntrykket er tydelig.

– Det er for det meste mennene som styrer, mens fruene kaster over tauverket, sier Stenhammer.

Sivert Knight Stenhammer instruerer nok en båt som legger til for å tanke opp på Hartmanns Marina. Han sier det er en stor overvekt av menn som styrer båtene.

Når man må legge til båten i trengte situasjoner, stiger gjerne tenningsnivået i båten. Det merker Stenhammer.

– Mennene stresser litt mer, mens damene tar det med ro. Mannen tar skikkelig styringen, og får fart på damene som ordner, sier Stenhammer.

Når hun styrer båten ...

... så synker støynivået om bord. Det mener i hvert fall Pedersen i Redningsselskapet.

– Jeg tror støynivået synker. De er flinkere til å forberede en situasjon. Kvinnene bruker mer tid, og er flinkere til å ta ut fendere og forberede tauverk, sier Pedersen.

Han mener også kvinner er tryggere førere av båten.

– Vi opplever generelt at de tar egensikkerhet på alvor. Det er langt flere kvinner som bruker redningsvest. Jeg tror det kan ha noe med at de også opplever et større ansvar for dem som er om bord enn vi menn, sier Pedersen.

I gjestehavnen fullfører Lin Silje Nilsen og familien frokosten. Silja lar mesteparten av skiven gå til svanene. Nå skal de til en uthavn. Og med litt trening blir det kanskje Lin Silje som legger til ved gjestehavnen neste gang.