Norge

- Trist at Breivik får tilbake arenaen

Etterlatte etter terroristens handlinger reagerer på å se Anders Behring Breivik på alle forsider på nytt.

 • Frode Sætran

Iført svart dress, blek og med blank isse kom Anders Behring Breivik inn gjennom de gule ståldørene til gymsalen tirsdag morgen. Han holdt frem hendene til fengselsbetjentene slik at de kunne ta av ham håndjernene.

Deretter stilte han seg opp med rak rygg og samlede føtter med front mot publikum og reiste høyre arm til hitlerhilsen. Det var Breiviks første innlegg i rettssaken han har anlagt mot staten, en rettssak som skal dreie seg om menneskerettigheter.

Dette handler rettssaken om:

Les også

Hvem har gått til sak mot hvem og hvorfor? Spørsmål og svar om Behring Breivik-saken

Følger saken

— Jeg kjente ham først ikke igjen, sier Merete Stamneshagen fra Askøy utenfor Bergen. Hun sitter i styret for den nasjonale støttegruppen for 22. juli-hendelsene. Datteren Silje (18) ble likvidert av terroristen på Utøya.

— Han er blitt eldre og ser sliten ut.

Både Stamneshagen og Lisbeth Røyneland er til stede i sal 227 i Oslo tingrett for å følge overføringene av rettforshandlingene i Skien fengsel.

De synes det er tungt å se Breivik på alle forsider igjen.

- Det er trist at han får en arena igjen der han får anledning til å spre budskapet sitt, sier de.

— Jeg synes han fremsto temmelig patetisk da han kom inn og gjorde hilsenen sin. Han provoserer meg selvsagt, men først og fremst var han patetisk, sier Røyneland. Hun er leder for støttegruppen.

Les også

Følg Breivik-saken direkte her

De skal følge forhandlingene gjennom de fire dagene saken er berammet til å vare, og sender et kort resymé til medlemmene i støttegruppen på en egen hjemmeside.

— Slik kan de som orker og er interessert, følge med på saken gjennom våre observasrjoner, sier Stamneshagen.

Advarer mot billedbruken

I formiddag sendte Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli ut en pressemelding der da ba norsk presse om å være forsiktig med billedbruken i dekningen av Behring Breiviks søksmål mot staten.

— Vi oppfordrer til at billedbruk og forsider vurderes nøye. Et eksempel på unødvendighet er bildet tatt i dag av terroristen som viser nazi-hilsen, skriver de.

Aftenposten vurderer fortløpende billedbruken:

— Anders Behring Breivik har samtykket til å la seg fotografere og filme før retten er satt og etter at den er hevet. Hvordan han fremstår etter fire og et halvt år på isolat, har nyhetens interesse og er relevant i rettens vurdering av søksmålet. Det inkluderer også hilsenene han gjorde på vei inn i rettssalen. Aftenposten forstår imidlertid at dette virker støtende på de pårørende og vil dempe bruken av dette bildet, sier redaksjonssjef Tone Tveøy Strøm-Gundersen.

Stor internasjonal interesse

Saken får bred internasjonal dekning. Det er mange journalister fra utenlandske medier til stede både i Oslo tingrett, som rettssaken overføres til, og i Skien fengsel. Nazi-hilsenen som Behring Breivik tok da han startet dagen, har fått stor oppmerksomhet blant annet hos BBC, Guardian, Frankfurter Allgeimen Zeitung og Der Spiegel.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Terroristens menneskeverd respekteres.

 2. KULTUR

  Se traileren til den nye 22. juli-filmen

 3. NORGE

  Regjeringsadvokaten om tingrettsdommerens Behring Breivik-vurdering: Galt, feilaktig, mangelfullt og svakt fundert

 4. NORGE

  Staten topper laget før ny Behring Breivik-runde

 5. NORGE

  Staten sterkt kritisk til tingrettens Breivik-dom

 6. KOMMENTAR

  En klargjørende dom fra lagmannsretten.