Ekstremværet Cora ga Norge orkan – redningsaksjoner flere steder i fjellet

Ekstremværet Cora førte til orkan flere steder langs kysten og flyttet seg søndag ettermiddag og kveld østover til Sverige. I Norge etterlot uværet seg flere tusen mennesker uten strøm og en god del materielle skader.

 Ingen personer ble skadet, men det gikk hardt ut over en bil da vinden veltet en 40 meter høy kran på et industriområde på Ottersøy i Trøndelag søndag

Over 1500 husstander var en periode uten strøm bare i Trøndelag. I Namsos blåste taket på en lagerbygning. På Ottersøy i Trøndelag veltet en 40 meter høy kran og knuste en bil, men ingen personer ble skadet.

Ekstremværet Cora gikk over til sterk kuling sent søndag ettermiddag. På det meste fikk Nordland vindkast på 54,8 meter pr. sekund.

På hovedveien utenfor Trondheim lufthavn Værnes valgte flere bilister å stoppe på en Shell-stasjon i stedet for å fortsette ferden i den kraftige vinden. Se video på Adressa.no.

Sent søndag ettermiddag meldte Meteorologisk institutt at ekstremværet Cora er over.

– Vinden minker videre utover kvelden. Nedbøren vil også avta utover kvelden, men det kommer også inn et nytt nedbørsområde utover morgendagen, sier vakthavende meteorolog Marit Berger til NTB.

54,8 meter pr. sekund

På forhånd var det ventet at det kunne bli orkan enkelte steder langs kysten. Det slo til på to målestasjoner. Grensen for orkan går når det blåser 32,7 meter pr. sekund.

På Sklinna fyr utenfor kysten helt nord i Trøndelag ble det målt middelvind på 36,3 meter pr. sekund og vindkast på 45 meter pr. sekund.

På Kvaløyfjellet i Sømna helt sør i Nordland blåste det enda sterkere, med vindkast på 54,8 meter pr. sekund. Middelvinden var 34,3 meter pr. sekund i totiden søndag ettermiddag.

– Det har blåst godt, sier Berger.

Politiet gikk lørdag ut på Twitter med en rekke oppfordringer til Trøndelags innbyggere. Veivesenet ba folk om å la bilen stå søndag formiddag. På Værnes ble flere flyavganger innstilt.

Redningsaksjoner i fjellet

Politi, Røde Kors og Norsk Folkehjelp måtte flere steder sette i gang lete- og redningsaksjoner i fjellområder, men ingen personer skal være alvorlig skadet.

I Trøndelag sendte politiet ut en snøscooterpatrulje for å hjelpe en mannlig skiløper i området Finnbekken i Soknedal. Han hadde fått problemer og ba om hjelp til å komme seg ut fra fjellet.

I Troms falt en skiløper og skadet seg i området Middagsaksla/Breivikeidet øst for Tromsø. Politiets operasjonssentral i Troms meldte på Twitter at sikten var for dårlig til at helikopter kunne lande på stedet.

Værforholdene var så vanskelige at mannskapene fra Norsk Folkehjelp ikke klarte å komme seg frem med snøscooter, men måtte bruke ski og truger.

Ved 20.30-tiden var redningsmannskapene på vei ned fra fjellet med den skadede mannen godt pakket inn, skriver Nordlys. Først halvannen time senere var følget kommet ned fra fjellet og mannen ble kjørt til sykehus.

I Lierne kjørte tre personer seg vill på snøscooter. De ble funnet av politiet og brakt i sikkerhet, skriver Adressa.no.

Uværet førte søndag morgen til stengte fjelloverganger flere steder i landet:

  • Rv13 over Vikafjellet.
  • Fv 773 over Steinfjellet i Namsskogan kommune.
  • Strynefjellet er strekningen Billingen bom – Ospeli.
  • Fv 74 Lifjellet i Grong/Lierne.
  • Fv 50 mellom Hol og Aurland.
  • Det er innført kolonnekjøring på Rv7 over Hardangervidda.
  • Vanskelige kjøreforhold på E39 mellom Vinjeøre og Valsøya.
  • I tillegg er en rekke fergesamband innstilt som følge av uværet.

Orkan

– Hvis noen har båter ute, bør de feste dem veldig godt, for det vil blåse vanvittig, advarte vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg i Meteorologisk institutt tidligere søndag.

Orkan er definert som vind med mer enn 32,6 meter pr. sekund i gjennomsnitt over en ti minutters periode.

Cora har slått til for full kraft i Skorovatn. Her fra gården Lyshaug i Staldvika og hunden Alfa.
Dårlig sikt for brøytemannskapene som forsøker å holde veiene åpne i Trøndelag søndag formiddag
Uvær til tross, Martin Staldvik Wallervand lar seg ikke stoppe av været.

Ekstremværet Cora er over i Møre og Romsdal. Meteorologisk institutt gjorde disse observasjonene:

Søndag kveld hadde vinden i Møre og Romsdal minket til nordvest stiv til sterk kuling på kysten. I Trøndelag og Helgeland var det nordvest sterk kuling til liten storm på kysten.

Da hadde selve stormen Cora flyttet seg inn over Sverige. Derfra fortsetter stormsenteret østover samtidig som styrken avtar enda mer. Sent søndag kveld var stormen ventet til Finland.