Kampene varte i seks timer - åtte norske soldater skadet

Den norske soldaten som ble livstruende skadet i Afghanistan, blir operert i morgentimene mandag. I alt ble åtte nordmenn skadet i gårsdagens skuddveksling.

Den norske soldaten som ble livstruende såret i en skuddveksling søndag, ligger nå på operasjonsbordet.
  • Martin Skjæraasen

— Den siste meldingen vi har fått fra Afghanistan er at han opereres ved det tyske militærsykehuset i Camp Marmal i Mazar-e Sharif nå. Jeg vil være forsiktig med å si noe om tilstanden hans før operasjonen er ferdig, men vi håper selvfølgelig det går bra, sier oberstløytnant John E. Lien til Aftenposten.no i 09-tiden mandag morgen.

Den andre soldaten som ble alvorlig skadet, ble operert i natt. Tilstanden hans skal være stabil.

Ifølge Liens kollega, oberstløytnant Vegard Finberg, er det for tidlig å si når soldatene skal hjem til Norge.

— Det kommer helt an på skadene. På det tyske sykehuset er de uansett i svært gode hender, sier han.

I alt ble åtte norske soldater såret i skuddvekslingen i Ghowrmach-området i Afghanistan søndag kveld. I tidligere meldinger var tallet seks, men Lien forteller at ytterligere to soldater har fått behandling for lettere skader.

To av de sårede ble evakuert til det militære sykehuset i Meymaneh, mens resten ble behandlet på stedet.

Ifølge Forsvaret var det skudd og splintskader nordmennene pådro seg.

Aftenposten.no har i en rekke artikler beskrevet Talibans fremmarsj i det «norske området» i Afghanistan. Les flere av artiklene her:

Beskutt i seks timer

Soldatene fra den norske stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh var på vei for å snakke med afghanske ledere og sikkerhetsstyrker da de ble angrepet.

Opprørerne brukte håndvåpen og granater, og nordmennene besvarte ilden. Angrepet, som startet ved 14.00-tiden lokal afghansk tid, eller 09.30 norsk tid, varte i nærmere seks timer.

Helikoptre fra PRT Meymaneh ble tilkalt for å evakuere dem hardest skadde, mens resten av soldatene trakk ut av området og ventet på flystøtte og forsterkninger fra norske styrker.

Situasjonen roet seg klokken 20.00 afghansk tid, eller 15.30 norsk tid.

Ukjente bakmenn

Ifølge Lien er det fortsatt usikkert hvem som står bak angrepet, eller hvilke skader de eventuelt pådro seg.

— Det kan dreie seg om Taliban-soldater, eller om mennesker med kommersielle interesser. Lokale narkotikabaroner eller folk som driver med ulovlig skattlegging av lokalbefolkningen, tjener ikke på å ha militæret tilstede, sier han.

Ifølge Lien blir de norske soldatene angrepet stadig oftere i dette området. Det var i Ghowmach den forrige norske soldaten ble drept 25. januar i år. Med dette unntaket har nordmennene sluppet relativt billig unna.

— Soldatene blir ofte beskutt, men det er ofte på langt hold, og uten de store skadene på personell eller materiale. Søndagens skuddveksling var langt voldsommere, forteller han.

Om dette får konsekvenser for måten nordmennene utfører oppdraget på, mener oberstløytnanten det er for tidlig å si noe om.

Debriefes

Nå blir soldatene debriefet i leieren, som ifølge Lien preges av hendelsen.

— Det er klart dette gjør noe med stemningen blant soldatene, sier han.

De pårørende er også varslet om det som har skjedd. Soldatene som ble evakuert til Meymaneh med lettere skader, ringte selv hjem for å fortelle om skuddvekslingen.